• Real Estate

    Prodea: Στόχος τουριστικό χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. σε σύμπραξη με Invel & Παπαλέκα

    Άρης Καρυτινός, CEO Prodea – Γιάννης Παπαλέκας


    Τον στόχο να χτίσει χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει θέσει η Mediterranean Hospitality Venture, το κοινό επενδυτικό σχήμα της Prodea, του βασικού μετόχου της, Invel, και του επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα.

    Να θυμίσουμε ότι η Prodea κατέχει το 25% της MHV, η Invel Real Estate το 20%, ο Mr Nammos, Γιάννης Παπαλέκας το 42,5% και η κυπριακή Ascetico το 12,5%.

    «Η στρατηγική μας θέση είναι να κρατήσουμε συμμετοχή της τάξης του 25% στην MHV. Το χαρτοφυλάκιο των 1,5 δισ. είναι ο απώτερος στόχος ως εξέλιξη μελλοντικών επενδύσεων. Αν βρεθούν επενδύσεις σε high end ξενοδοχεία, τότε θα προχωρήσει σε επέκταση του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό δεν είναι δέσμευση, ούτε ξέρουμε αν θα γίνει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», σχολίασε ενώπιον των μετόχων ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διεύθυνοντας σύμβουλος της Prodea.

    Προς το παρόν, η εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 374 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 4 ξενοδοχεία, το Aphrodite Hills, το Parklane στη Λεμεσό, το Landmark στη Λευκωσία (πρώην Hilton) και το Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι. Στο pipeline είναι περισσότερα από 42.000 τμ. οικιστικής ανάπτυξης και πάνω από 17.000 τμ. για ανάπτυξη κτιρίων γραφείων.

    The Landmark. Λευκωσία

    Προσεχώς ολοκληρώνεται η εξαγορά του τετράστερου, αυτή τη στιγμή, Porto Paros στις Κολυμπήθρες, το οποίο θα αποκτήσει η MHV, με στόχο την ολική ανακατασκευή του και την προσθήκη βιλών και εμπορικών χρήσεων, με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων.

    Η MHV τρέχει επίσης την ανάπτυξη δύο πύργων, ενός πύργου γραφείων κι ενός οικιστικού στην Κύπρο, στην περιοχή που δεσπόζει το Landmark Λευκωσίας. Το deal αφορά στην αγορά του πράσινου office tower από την Prodea, όταν ολοκληρωθεί, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικούς ενοικιαστές.

    Όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση η διοίκηση, «κύριες ξενοδοχειακές αγορές της MHV είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και οι δύο διαθέτουν αξιόλογη τουριστική βιομηχανία, υψηλής ποιότητας υποδομές μεταφορών και ελκυστικά επενδυτικά χαρακτηριστικά».

    Προσεχώς κινήσεις για την αύξηση του free float

    Με δεδομένο ότι ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης κατέχει το 95,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, ο κ. Καρυτινός ανέφερε ότι είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει η Prodea. Σύμφωνα με τον ίδιο, σύντομα η ΑΕΕΑΠ θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, βάσει αποφάσεων των μετόχων για το αν θα προχωρήσουν σε πώληση μετοχών.

    Επιπλέον 40 εκατ. ευρώ έσοδα από ενοίκια έως το 2025

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Prodea, τα ετήσια μισθώματα θα φτάσουν στο τέλος του 2023 να έχουν αυξηθεί κατά 23,5 εκατομμύρια και κατά σχεδόν 26 εκατ. ευρώ έως το πρώτο εξάμηνο του 2025. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν τα έσοδα από τα projects που αναμένεται να κλείσει η ΑΕΕΑΠ, το επιπλέον ποσό θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια. Σημειωτέον ότι το 2021 η Prodea έβαλε στο ταμείο μισθώματα 145,6 εκατ. ευρώ.

    «Ψηλά» βρίσκεται η ΑΕΕΑΠ στις αποδόσεις των ακινήτων της. Ενδεικτικά, το yield για τα ποιοτικά γραφεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της φτάνει το 7%, όταν στην Αθήνα κυμαίνονται στο 5,8%, στο Λονδίνο στο 3,8%, στο Παρίσι σε 2,8% και στη Φρανκφούρτη σε 2,6%. Για τα εμπορικά στις κεντρικές αγορές η απόδοση της Prodea αγγίζει το 5,9%, έναντι 5,5% σε Αθήνα, 3% στο Λονδίνο, 3,1% στο Παρίσι και 3,5% στη Φρανκφούρτη.

    Συμφωνημένα τα 2/3 του επενδυτικού των 600 εκατομμυρίων

    Από το επενδυτικό πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ, το 66% των projects έχει ήδη συμφωνηθεί ή είναι σε ανάπτυξη. Εξ’ αυτών, το 38% θα είναι πλήρως ιδιόκτητα από την Prodea, το 52% αφορά σε κοινοπραξίες όπου η Prodea θα αποκτήσει πλήρη κυριότητα του υπό ανάπτυξη ακινήτου και το 10% σε συμβατικά δεσμευτικές μελλοντικές εξαγορές.

    Σχεδόν το 1/4 των προγραμματισμένων επενδύσεων θα κατευθυνθεί σε logistics, έναν κλάδο στον οποίο η Prodea δεν είχε ευρεία παρουσία μέχρι σήμερα, καθώς αποτελεί μόλις το 3% του χαρτοφυλακίου της. Το 62% των κεφαλαίων θα επενδυθεί σε γραφεία, ενώ το 87% των ακινήτων που θα αποκτήσει θα είναι πράσινα. Μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, τα πράσινα κτίρια της Prodea θα έχουν αξία μισό δισεκατομμύριο και θα αποτελούν το 38% της συνολικής αξίας των γραφείων της.

    Πύργος Πειραιά

    Η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τη μίσθωση του κτιρίου γραφείων 5.600 τ.μ. στη Συγγρού – ένα ακίνητο που ανακαινίζει η Redex του ομίλου Κοπελούζου. Στον Πύργο του Πειραιά, τον οποίο αναπτύσσει σε κοινοπραξία με τη Dimand, διεξάγονται προχωρημένες συζητήσεις για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για τους χώρους γραφείων. Φέτος ολοκληρώνεται το Kaizen Campus στο Μαρούσι, στο οποίο θα εγκατασταθεί ο όμιλος Kaizen (Stoiximan και Betano), ενώ πρόσφατα αποπερατώθηκε και το κτίριο γραφείων επίσης στο Μαρούσι, με ενοίκους τις Google και Elpedison.



    ΣΧΟΛΙΑ