• Real Estate

    Πώς διαφοροποιήθηκε το χαρτοφυλάκιο της Prodea το 2019

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αρ. Καρυτινός στο mononews.gr: Τα ακίνητα που βλέπει η Prodea και τι ακολουθεί μετά το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Σημαντικά διαφοροποιήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση στο χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με τις επενδύσεις της στην Κύπρο να της αποφέρουν το 26% των συνολικών εσόδων (45,6 εκατ. ευρώ σε σύνολο εσόδων 175 εκατ. ευρώ) από μηδέν το 2018.

    Μικρή αύξηση σημειώθηκε στα έσοδά της από το χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα το 2019 (109,4 εκατ. ευρώ, έναντι 106,3 εκατ. το 2018) και από την Ιταλία (12,7 εκατ. έναντι 12,8 εκατ. ευρώ).

    Διαφοροποιημένο είναι το χαρτοφυλάκιο της Prodea και ως προς τις κατηγορίες ακινήτων με τα έσοδα από ξενοδοχεία από μηδέν το 2018 να διαμορφώνονται σε 26,3 εκατ. το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της ΑΕΕΑΠ συνεχίζει να προέρχεται από τα μισθώματα των γραφείων (69,3 εκατ. ευρώ πέρσι έναντι 61,1 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρήση). Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία ήταν και πέρσι τα τραπεζικά καταστήματα που της απέφεραν 41,4 εκατ. ευρώ έναντι 41,3 εκατ. ενώ τα καταστήματα – εμπορικοί χώροι συνεισέφεραν στον κύκλο εργασιών του ομίλου 19,9 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. το 2018.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Prodea, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Καρυτινό, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές και η ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνων με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αυξητικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 τα κέρδη από αναπροσαρμογή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της ΑΕΕΑΠ ανήλθαν σε 179,8 εκατ. έναντι κέρδους 46,3 εκατ. για το 2018.

    Όπως σημειώνει επίσης η διοίκηση με αφορμή τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019. Βάσει σχετικής αναφοράς εφόσον οι περσινές εξαγορές ακινήτων είχαν γίνει από την αρχή του έτους ο συνολικό κύκλος εργασιών της ΑΕΕΑΠ θα ήταν 189,6 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, όπως σημειώνεται, η Prodea λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τρέχουσα συγκυρία και τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, θεωρεί ότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν μεταβληθεί σημαντικά και δύναται να της επιτρέψουν την άντληση κεφαλαίων από τη διεθνή και εγχώρια αγορά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ εξετάζει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω μιας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η δομή της οποίας θα λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη διασπορά και την ανάγκη της αποτελεσματικής ενίσχυσής της με διεύρυνση της υπάρχουσας μετοχικής βάσης και την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων της παγκόσμιας και της ελληνικής αγοράς. Όπως έχει γράψει σε σχετικό του ρεπορτάζ το «mononews» η Prodea βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της βέλτιστης διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου διερευνάται η πιθανότητα πώλησης της συμμετοχής στη θυγατρική εταιρεία Picasso Fund. Το αμοιβαίο κεφάλαιο Picasso Fund στην Ιταλία αποκτήθηκε κατά 100% από την Prodea τον Μάρτιο του 2014. Κατέχει συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφάνειας 21 χιλ. τ.μ. στο Μιλάνο και κτήριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 12 χιλ. τ.μ. στη Ρώμη. Το τίμημα εξαγοράς του ήταν 37,9 εκατ. ευρώ. Κατά την ημερομηνία της εξαγοράς η εύλογη αξία των ακινήτων του Picasso Fund ήταν 76,1 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τον ισολογισμό του 2019 η αξία της συμμετοχής αυτής για την Prodea είναι 80,7 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ