• Real Estate

    Noval: Στις μελέτες η ανάπλαση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο – Γιατί παρατάθηκε η εισαγωγή στο Χ.Α.

    Παναγιώτηε Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Με επιπλέον 18 ακίνητα συγγενών εταιρειών προίκισε η Βιοχάλκο το χαρτοφυλάκιο της Noval, της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ ήδη από τη σύστασή της, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε την ίδια μέρα.

    Η ΑΕΕΑΠ απέκτησε το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των Μεσογειακές Επιχειρήσεις και Μεταλλουργία Ακινήτων, οι οποίες είναι θυγατρικές του ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, απέκτησε μεταξύ άλλων 18 ακίνητα, αξίας 14,9 εκατομμυρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται κατάστημα στον Πειραιά, κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, κατοικίες και διαμερίσματα στην Αθήνα, στις Σπέτσες και στη Μάνδρα Αττικής, οικόπεδα στη Σκύρο, στην Κηφισιά, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και στην Κέρκυρα, ενώ μέσω της ΑΜΚ είναι πλέον ιδιοκτήτρια ολόκληρου του κτιρίου κατοικιών και γραφείων στο Μετς, όπου σχεδιάζει επένδυση 8 εκατομμυρίων για τη μετατροπή του σε πράσινο, πιστοποιημένο κατά LEED ή BREEAM, έργο.

    Οι επενδύσεις σε Πειραιώς και Μαρούσι

    Εντός του 2022 η Noval συνέχισε τις προπαρασκευαστικές εργασίες και τις μελέτες για την αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου, επιφάνειας περίπου 73.000 τ.μ., στην οδό Πειραιώς 252, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου, πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων στο τέλος του 2019 και αφορά στην ανέγερση city resort, δηλαδή συγκροτήματος μεικτών χρήσεων, που θα περιλαμβάνει γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι πιστοποιηθεί το ακίνητο κατά LEED ή BREEAM, ενώ οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν το 2022 – 2025 για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια.

    Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της ΑΕΕΑΠ είναι επίσης η μετατροπή του πρώην εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι, ένα κτίριο που ανήκε στην Ektasis, σε κτίρια γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 58.000 τ.μ., το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές αειφορίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η Noval σε κοινοπραξία με τη Brooklane κατέβαλε 28,6 εκατομμύρια για την αγορά του ακινήτου, σε διαγωνισμό της ειδικής εκκαθαρίστριας της Ektasis του Παναγιώτη Ευθυμίου και σχεδιάζει επένδυση 78 εκατ. ευρώ, με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Foster & Partners. Στο σύνολό τους, οι επενδύσεις της Noval ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται και από το πράσινο ομόλογο των 120 εκατ. που εξέδωσε πέρσι.

    Η τελευταία παράταση για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

    Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της Noval έχει αξία 457 εκατομμυρίων. Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρήσης, το EBITDA διπλασιάστηκε στα 5,5 εκατ. και τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 15,1 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα.

    Υποχρέωση της εταιρείας, είναι να εισάγει τις μετοχές της σε οργανωμένη αγορά, ως ΑΕΕΑΠ, ωστόσο έχει λάβει παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ΙΡΟ έως τις 15 Οκτωβρίου του 2023. Το αίτημα υπέβαλε στην Κεφαλαιαγορά η Noval, «λόγω των δυσμενών και αβέβαιων συνθηκών της αγοράς οι οποίες συνεχίζουν να επικρατούν σήμερα, όχι λόγω της πανδημίας, αλλά ως απόρροια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων που επικρατούν στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο και μετά, σε συνδυασμό δε με την επακόλουθη ενεργειακή κρίση και την αλματώδη άνοδο του πληθωρισμού, γεγονότα βάσει των οποίων επηρεάστηκαν σημαντικά οι καταναλωτικές και επενδυτικές αποφάσεις, και κατ’ επέκταση οι κεφαλαιαγορές και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από αυτές», όπως αναφέρει η διοίκηση στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ