• Real Estate

    Με τον… αραμπά η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου

    Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου


    Στοιχεία για μόλις εννέα από τα 1.000 ακίνητα που ξεκίνησε από το τέλος του 2022 να χαρτογραφεί η ΕΤΑΔ έχει συλλέξει το δημόσιο, με τις προθέσεις της διοίκησης να καταστεί η εταιρεία υπολογίσιμη δύναμη στο real estate να απέχουν από την πραγματικότητα.

    «Η ΕΤΑΔ είναι ίσως το μεγαλύτερό μας πρόβλημα και η μεγαλύτερη ευκαιρία μας, ταυτόχρονα», συνόψισε σε λίγες λέξεις την κατάσταση ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, συμμετέχοντας σε συζήτηση του Real Estate Summit, που διοργανώθηκε την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπερταμείο έχει ήδη καταστρώσει μία συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε τουλάχιστον να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, αλλά όλου του Υπερταμείου, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΔΕΘ, των κεντρικών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμα και των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών.

    Ωστόσο, από το πρόγραμμα χαρτογράφησης των πρώτων 500 ακινήτων που τρέχει η ΕΤΑΔ και αξιολογήθηκαν, τα 350 δεν έχουν τίτλους, έχουν ξεκαθαριστεί τα εννέα από αυτά και τα υπόλοιπα είναι σε φάση διερεύνησης. «Αυτό δείχνει ότι αυτή η δουλειά φάσης έπρεπε να είχε γίνει στο παρελθόν, αλλά πρέπει κάποτε να τη ξεκινήσουμε, ώστε να δούμε ποια θα είναι η βάση στην οποία θα χτίσουμε», είπε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότ είναι όμως και μπούσουλας για το σύνολο του real estate του δημοσίου, των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Άμυνας.

    Από αριστερά: Κωνσταντίνος Ρομποτής, δημοσιογράφος – Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελών Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, ΕΤΑΔ – Δρ Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea Investments – Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ Υπερταμείου – Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής και π. Υποδιοικητής της ΤτΕ

    Θυμίζουμε ότι η διαδικασία τρέχει με τη βοήθεια ιδιώτη, που προσλήφθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, έτσι ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών και να πάρει σειρά χαρτοφυλάκιο ισάριθμων assets, που θα καταγραφούν, θα τμηματοποιηθούν και στο τέλος θα εκτιμηθούν. Και τα 1.000 ακίνητα αποτελούν τυχαία δείγμα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

    Αν και οριστική διοίκηση της ΕΤΑΔ δεν έχει οριστεί έπειτα από την αποχώρηση του Στέφανου Βλαστού, ο εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτης Μπαλωμένος προανήγγειλε την εκκίνηση των διαδικασιών ωρίμανσης 650 ακινήτων εντός του 2023, ώστε τα περισσότερα από αυτά να αξιοποιηθούν και κάποια να βγουν σε διαγωνισμό. Επιπλέον, 7 Ξενία θα βγουν σε διαγωνισμό φέτος, ενω εκτάσεις του πρωτογενούς τομέα θα μισθωθούν για την ανάπτυξη ΑΠΕ, μία «δύσκολη άσκηση», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος. «Είναι μία αργή διαδικασία, όμως θέλουμε να βάλουμε στην αγορά κι ένα κρίσιμο μέγεθος μικρών αστικών ακινήτων», πρόσθεσε.

    Ακτή Βουλιαγμένης και TAEKWONDO σε διαγωνισμό

    Επίσης ξεκινά άμεσα διαγωνισμός για την Ακτή Βουλιαγμένης και το ολυμπιακό ακίνητο του TAEKWONDO στο Φάληρο με τις παράπλευρες εκτάσεις. Οι διαγωνισμοί για τα δύο από τα σημαντικότερα assets της ΕΤΑΔ είχαν παγώσει. Το πιθανότερο σενάριο για την πλαζ Βουλιαγμένης είναι να βγει «πακέτο» με την Ωκεανίδα, έτσι ώστε αμφότερα να καταλήξουν στον ίδιο επενδυτή. Πάντως, το 2020, η ΕΤΑΔ αποκόμισε έσοδα 2,2 εκατομμυρίων.

    Η ΕΤΑΔ βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας ενός πενταετούς στρατηγικού πλάνου κι ενός τριετούς επιχειρησιακού πλάνου και παράλληλα βολιδοσκοπεί από ποια ακίνητα θα «απαλλαγεί»: μέσω του νομοθετικού εργαλείου για τα κατεχόμενα θα εξυγιανθεί το χαρτοφυλάκιο, θα μειωθεί το διαχειριστικό κόστος μέσω της πώλησης σε τρίτους. Ταυτόχρονα τρέχει το πρόγραμμα εξυγίανσης για μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, θα περάσουν σε δικαιούχους που θα μπορέσουν να τα ξαναβάλουν στην παραγωγή.

    Με βάση τα τελευταία στοιχεία, 2.600 εκτιμημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ έχουν αξία 1,06 δισ. ευρώ, ενώ παλαιότερη μελέτη της ΕΥ ήθελε 17.000 δημόσια ακίνητα ικανά να βγουν στην αγορά. Καταπατημένες είναι εκτάσεις 405,7 εκατ. τ.μ.. Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος «να γίνει η ΕΤΑΔ μία Prodea» (η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ με αξία χαρτοφυλακίου 2,5 δισ.), όπως είπε ο Γρηγόρης Δημητριάδης από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, είναι μάλλον φιλόδοξος. Σημείωσε, πάντως, πως η ΕΤΑΔ πρέπει να κοιτάξει να έχει ένα σχέδιο με όφελος. Δεν είναι ζήτημα η ανταλλαγή ενός ακινήτου με υψηλό τίμημα για τη δημιουργία ενός club, αλλά κάτι με αξία για τις επόμενες γενιές. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με φορείς της αγοράς, μόνοι μας δε θα μπορέσουμε, κρίσιμο το outsourcing για την επόμενη μέρα», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ