• Real Estate

    Με χαμηλή μόχλευση και προίκα 130 εκατομμυρίων μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Orilina

    Μάριος Αποστολίνας, CEO Orilina Properties

    Μάριος Αποστολίνας, CEO, Orilina Properties


    Αδειάζει η κλεψύδρα για το ντεμπούτο της Orilina Properties στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ΑΕΕΑΠ να ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023.

    Με βάση τη νομοθεσία για τις ΑΕΕΠ και τις παρατάσεις προθεσμιών που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία συμφερόντων Τρύφωνα Νάτση και Alan Howard, η Orilina θα πρέπει να εισαχθεί στην κύρια αγορά του Χ.Α. έως τις 14 Δεκεμβρίου του 2023.

    Η ΑΕΕΑΠ, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 130 εκατ. ευρώ, ήταν έως το 2022 αδάνειστη, αφού στο τέλος του περασμένου χρόνου σύναψε επταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, την πρώτη δόση του οποίου εκταμίευσε τον Ιούνιο.

    Όπως επισημαίνει η διοίκηση στην έκθεση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, το επίπεδο χρηματοοικονομικής μόχλευσης παραμένει χαμηλό, αφού έχουν έως σήμερα αντληθεί μόνο 7,5 εκατ. ευρώ τραπεζικού δανεισμού. «Αν και εντός του έτους προβλέπεται η άντληση επιπρόσθετου ποσού, από το διαθέσιμο και σε ισχύ ομολογιακό δάνειο, οι δείκτες δανειακών υποχρεώσεων θα κυμανθούν σε συντηρητικά επίπεδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες στον κλάδο».

    Μειωμένα λόγω επενδύσεων είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, που ανήλθαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 σε 6,9 εκατ. ευρώ.

    Κατά τα λοιπά, τα έσοδα από μισθώματα διαμορφώθηκαν σε 3 εκατομμύρια το ίδιο διάστημα, τα λειτουργικά κέρδη σε 4,2 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 3,8 εκατομμύρια.

    Έκλεισε το deal για το Ελληνικό

    Εντός του καλοκαιριού προχώρησε η αγορά των δύο οικοπέδων δίπλα στη μαρίνα Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, βάσει του MoU που είχαν υπογράψει το καλοκαίρι του 2022 Orilina και Lamda Development.

    Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουνίου η Orilina αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επί οικοπέδου 22.795 τ.μ. στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός έργου το οποίο θα αποτελείται από 20 μεζονέτες οι οποίες, μετά την ανέγερση τους θα διατεθούν προς πώληση.

    Το κόστος κτίσης του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στα 27,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εύλογη αξία του εκτιμήθηκε στα 33,7 εκατομμύρια.

    Έπειτα, στις 12 Ιουλίου η ΑΕΕΑΠ αγόρασε δικαίωμα επιφανείας επι οικοπέδου 24.553 τ.μ. στην ίδια περιοχή ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου, έναντι τιμήματος 2,04 εκατομμυρίων.

    Σε αυτό το οικόπεδο θα αναπτυχθεί μία ιδιωτική λέσχη σχεδιασμένη από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma.

    Το club θα έχει θέα στον παραλιακό δρόμο της μαρίνας και τη Riviera Galleria, ένα άλλο πολυτελές κατάστημα λιανικής που σχεδιάστηκε από τον Kengo Kuma, και θα παρέχει στα μέλη του καταστήματα εστίασης και χώρους αναψυχής, όπως πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα padel και γυμναστήριο.

    Για το εναπομένον διάστημα του 2023, η ΑΕΕΑΠ πρόκειται να εστιάσει επενδυτικά στις δύο αυτές αναπτύξεις στην περιοχή του Ελληνικού, δηλαδή το οικιστικό συγκρότημα και την ιδιωτική λέσχη. Οι οικοδομικές άδειες και για τις δύο αυτές επενδύσεις αναμένονται να εκδοθούν εντός τους 2023.

    Η Orilina δίνει έμφαση στις μεζονέτες, καθώς χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη την αγοραστική ζήτηση για οικιστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και εισοδημάτων, η οποία μάλιστα με την πάροδο των μηνών δείχνει να ισχυροποιείται περαιτέρω και να κορυφώνεται στα νότια προάστια.

    «Για το προϊόν αυτό καταγράφονται στην αγορά προπωλήσεις και οι διαφαινόμενες ευνοϊκές τάσεις αύξησης της τιμής πώλησης ανά τ.μ. επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την στρατηγική απόφαση της εταιρεία να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της ανάπτυξης στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση.

    Τα καταστήματα τροφίμων και ο γραφειακός τομέας, που αποτελούν το βασικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της Orilina, επιδεικνύουν, σύμφωνα με τις αναφορές της, αξιοσημείωτα επίπεδα αντοχών σε όρους μισθωτικών αξιών και επενδυτικών αποδόσεων.

    Τα ακίνητα της εταιρείας είναι στην παρούσα φάση κατά 93% μισθωμένα και δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εισπράξεις μισθωμάτων. Οι πληθωριστικές πιέσεις λειτούργησαν θετικά στην απόδοση του χαρτοφυλακίου, δεδομένου ότι τα υφιστάμενα μισθωτήρια παρέχουν πληθωριστική κάλυψη. Να σημειωθεί ότι ο ετησιοποιημένος ρυθμός απόδοσης διαμορφώθηκε στο 7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι σχεδιάζουν Lamda και Orilina στη Θεσσαλονίκη

    Δειλές κινήσεις για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων

    Lamda: Προ των πυλών ο διαχωρισμός των malls από το Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ