• Real Estate

    Λονδίνο: Σε χαμηλό 5ετίας οι τιμές πολυτελών κατοικιών – Πάνω από 7% μείωση στις «prime» περιοχές

    • Bloomberg
    Πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο

    Πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο Πηγή: Jason Alden/Bloomberg


    Δεν ξεκίνησε καλά η νέα χρονιά για όσους πουλούν πολυτελείς κατοικίες σε προνομιακές περιοχές του Λονδίνου, καθώς οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών LonRes.

    Ειδικότερα, οι τιμές των ακινήτων σε 34 αποκαλούμενες “prime” περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Belgravia, Mayfair και Kensington, μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

    Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 16%, αφού τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν το νόμο προσφοράς και ζήτησης.

    Όπως σημειώνει η  LonRes, οι επαύλεις δεν πωλούνται εύκολα, ενώ ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν για περισσότερα από 5 εκατομμύρια λίρες (8,5 εκατομμύρια δολάρια) τον Ιανουάριο, μειώθηκε κατά 17% από πέρσι.

    Σημειώνεται ότι η ευρύτερη αγορά κατοικίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η κρίση κόστους ζωής, πλήττουν την τσέπη του μέσου Βρετανού πολίτη και κατά συνέπεια την αγοραστική δύναμη της χώρας.

    Ακόμη και η αγορά των πολυτελών κατοικιών δεν έμεινε ανεπηρέαστη, παρόλο που αυτού του είδους οι κατοικίες δεν προσφέρονται για τον μέσο πολίτη.

    Οι Βρετανοί αγοραστές φαίνεται ότι περιμένουν τις μειώσεις επιτοκίων και τα αποτελέσματα των εκλογών αργότερα φέτος, προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές.

    Πέρσι, μερικοί από τους πλουσιότερους κατοίκους του Λονδίνου επέλεξαν να νοικιάσουν κατοικία αντί να αγοράσουν.

    Οι τιμές στις προνομιακές περιοχές του Λονδίνου δεν έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τη LondRes, αποτέλεσμα της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς της Βρετανίας ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου μετά το Brexit και τη ζήτηση, η οποία δεν αυξήθηκε κατά πολύ μετά το άνοιγμα της αγοράς στην μετά-covid περίοδο.

    Την ώρα που οι αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου υποχωρούν, ένα μεγαλύτερο ποσοστό αγοραστών από το εξωτερικό, επηρεάζει την αγορά.

    Σήμερα, τα πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο ανταγωνίζονται τις βίλες στη νότια Γαλλία και τα ρετιρέ στο Ντουμπάι και τη Νέα Υόρκη, ασκώντας πτωτική πίεση στις τιμές των πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Antoine Arnault (LVMH): Η πολυτελής κατοικία των $19 εκατ. στο Saint-Tropez δίπλα στον μεγιστάνα πατέρα του



    ΣΧΟΛΙΑ