• Real Estate

    Λονδίνο: Πωλητήριο σε αρχοντικό πτωχευμένου μεγιστάνα για $34 εκατομμύρια

    • Bloomberg
    Khalifa Bin Butti Omeir Al Muhairi

    Αρχοντικό Khalifa Bin Butti Omeir Al Muhairi στο Λονδίνο (Πηγή: Bloomberg)


    Ένα πολυτελές αρχοντικό στην ακριβή συνοικία Kensington του Λονδίνου αναμένεται να πουληθεί για περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια (27 εκατομμύρια λίρες) ως μέρος της διαδικασίας πτώχευσης ενός Άραβα δισεκατομμυριούχου.

    Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Hyde Park, είναι στο όνομα του Khalifa Bin Butti Omeir Al Muhairi, πρώην αντιπροέδρου της NMC Health και προέδρου του KBBO Group, ενός ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι, ο οποίος κάποτε υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της NMC Health με δραστηριότητα στις επενδύσεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις χρηματικές συναλλαγές και το λιανικό εμπόριο.

    Η καθαρή περιουσία του Khalifa Bin Butti Al Muhairi, σύμφωνα με το Forbes, το 2019 άγγιζε τα 1,2 δισ. δολάρια.

    Η εισηγμένη στο Λονδίνο NMC Health κατέρρευσε το 2020 μετά από καταγγελίες για απάτη, προκαλώντας μια σειρά από έρευνες και δικαστικές διαμάχες.

    Ο Al Muhairi υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Άμπου Ντάμπι ένα χρόνο αργότερα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, από το 2020 η KBBO είχε χρέος περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί, αφήνοντας τις τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δυνητικά εκτεθειμένες σε ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα, την ώρα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν μία απότομη αύξηση των «κόκκινων» δανείων, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η «αφερεγγυότητα» του Al Muhairi οδήγησε στην πώληση του αρχοντικού του στο Queen’s Gate, αλλά και ενός δεύτερου ακινήτου αξίας περίπου 520.000 δολαρίων.

    Khalifa Bin Butti Omeir Al Muhairi,
    Khalifa Bin Butti Omeir Al Muhairi Πηγή: www.kbbocpg.com

    Με τα δύο σπίτια συσχετίστηκαν στεγαστικά δάνεια αξίας άνω των 22 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

    Ηλεκτρονικά μηνύματα του Bloomberg προς τον όμιλο KBBO, τον οποίο ίδρυσε ο Al Muhairi, δεν έλαβαν απάντηση για το θέμα, ενώ ένας αριθμός τηλεφώνου που αναγράφεται στον ιστότοπο της KBBO δεν λειτούργησε.

    Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις, αποτελούν ακόμη μια περίπτωση, όπου πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο βρίσκονται στην αγορά λόγω αφερεγγυότητας, μετά από μια σύσφιξη των αγορών χρέους που άφησε ορισμένους ιδιοκτήτες να αγωνίζονται να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους μετά την εκτίναξη των επιτοκίων.

    Ανάγκη για ρευστοποίηση

    Οι παραλήπτες των κατοικιών συνήθως διορίζονται από έναν πιστωτή με σκοπό τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας εταιρείας για την εξόφληση του χρέους.

    Πέρσι, ένα ακίνητο περίπου 20 δωματίων στο Mayfair του Λονδίνου πουλήθηκε για πάνω από 50 εκατομμύρια λίρες ως μέρος μιας εκτελεστικής πράξης.

    Το Holme, μια έπαυλη αξίας 250 εκατομμυρίων λιρών στο Regent’s Park, το οποίο στο παρελθόν ανήκε στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, είναι επίσης δεσμευμένο μετά την αθέτηση δανείου.

    Την ίδια στιγμή, όσοι επιθυμούν να πουλήσουν πολυτελείς κατοικίες στο Λονδίνο φέτος, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ασθενέστερο κλίμα μεταξύ των αγοραστών, απόρροια κυρίως των υψηλών επιτοκίων.

    Στις περιοχές των πιο εύπορων του Λονδίνου, οι πωλήσεις μειώθηκαν περίπου 1/3 τον Νοέμβριο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την LonRes.

    Παρόλα αυτά, το πρώην αρχοντικό του Al Muhairi – που αναφέρεται ότι έχει πισίνα και σπα – βρίσκεται σε μια από τις πιο περιζήτητες συνοικίες του Λονδίνου.

    Η Kensington πραγματοποίησε το 11% όλων των συμφωνιών αξίας 5 εκατομμυρίων λιρών σε ολόκληρη την πόλη πέρσι, σύμφωνα με την επενδυτική Savills.

    Έρευνα και για τον συνεργάτη

    Οι παραλήπτες που ορίστηκαν να πουλήσουν τα σπίτια του Al Muhairi, ερευνούν επίσης ένα τρίτο σπίτι που ανήκει στον πρώην μέτοχο της NMC Saeed Mohamed Butti Mohamed Al Qebaisi, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

    Οι αιτήσεις πτωχεύσεων τόσο του Al Qebaisi όσο και του Al Muhairi ενοποιήθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΑΕ καθώς τα κτήματά τους ήταν δύσκολο να διαχωριστούν, λόγω των κοινών επιχειρηματικών συμφερόντων τους.

    Σύμφωνα με μια συμφωνία αναδιάρθρωσης και οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερέβαιναν το 10% σε αξία της συνολικής περιουσίας τους.

    Το ακίνητο του Al Qebaisi – σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο – αγοράστηκε για 6,5 εκατομμύρια λίρες το 2015, αλλά εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένο στο όνομα του επιχειρηματία στα επίσημα έγγραφα, παρόλο που το 2021, ένα δικαστήριο διέταξε την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του Al Qebaisi το 2021.

    Ωστόσο, το Bloomberg δεν κατάφερε να επικοινωνήσει ούτε με τον Al Qebaisi, προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες για το θέμα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Βρετανία: Πωλητήριο σε κάστρο 900 ετών έναντι $12 εκατομμυρίων

    ΟΠΑΠ ΑΕ.: Πότε θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2023

    L’Oreal: Βουτιά 6% για τη μετοχή λόγω απογοήτευσης στην Ασία – Στα «σκαριά» deal με τη Miu Miu



    ΣΧΟΛΙΑ