• Real Estate

    Lamda: Ποιες νέες επενδύσεις μισού δισ. χρηματοδοτεί το πράσινο ομόλογο

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου σε πράσινα έργα αλλά και σε projects που θα κάνουν το Ελληνικό «έξυπνη πόλη» θα χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια που θα αντληθούν από το νέο πράσινο ομόλογο που εκδίδει η Lamda Development.

    Χθες έγινε γνωστό πως η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου, ενώ, σε περίπτωση επιτυχίας, η ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης των ομολογιών θα είναι η 13η Ιουλίου. Το ύψος του επταετούς ομολόγου κυμαίνεται από 200 έως 230 εκατ. ευρώ και κύριος ανάδοχος είναι η Optima Bank. Τουλάχιστον το 30% των ομολογιών (69.000 ομολογίες) θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδύτές και το υπόλοιπο 70% (161.000 ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών και των ιδιωτών επενδυτών.

    Η Lamda προγραμματίζει, λοιπόν, για την περίοδο μέχρι και τα μέσα του 2026, δηλαδή την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού, νέες επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων, στις οποίες θα κατευθυνθούν τα αντληθέντα κεφάλαια. Αυτές περιλαμβάνουν

    • πράσινες επενδύσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,
    • την κατασκευή ακινήτων στο Ελληνικό και την αναβάθμιση των υφιστάμενων malls και των μαρίνων Φλοίσβου και Αγίου Κοσμά. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η παραχωρησιούχος του Ελληνικού έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της μαρίνας Κέρκυρας,
    • τη δημιουργία smart city εντός του πρώην αεροδρομίου.

    Πώς θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια στις επενδύσεις σε ΑΠΕ, πράσινα κτίρια & έξυπνες εφαρμογές

    Λεπτομερέστερα, τα νέα πράσινα κτίρια που θα «χτίσει» το ομόλογο έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας κατά LEED Silver ή παραπάνω, και κατά BREEAM Very Good τουλάχιστον, θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα μειώνοντας την ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας, θα προσαρμοστούν στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα αναπτυχθούν εξωτερικοί χώροι που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους. Για αυτές επενδύσεις θα διατεθεί ποσό από 85 έως 110 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων του ομολόγου μέχρι το τέλος του 2025.

    Εξάλλου, σε αυτό το πρότυπο έχει ήδη προγραμματιστεί η ανακαίνιση του The Mall Athens, μία επένδυση 30 εκατομμυρίων. Επίσης, το προσεχές τρίμηνο η Lamda θα προχωρήσει σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, λόγω των πολύ υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.

    Ποσό από 65 έως 85 εκατομμύρια θα διατεθεί σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας, δηλαδή στην στην αδειοδότηση, απόκτηση (ακόμα και μέσω εξαγοράς εταιρείας), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ΑΠΕ, υδρογόνο ή μονάδες αποθήκευσης, που θα τροφοδοτούν τα assets της Lamda.

    Τέλος, με κεφάλαια 45 έως 60 εκατομμύρια θα αναπτυχθούν τα έξυπνα συστήματα στο Ελληνικό, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων.

    Ενδεικτικά, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (οπτικές ίνες, WiFi, 5G αλλά και Internet of Things) θα επιτρέπουν σε αισθητήρες και συσκευές να επικοινωνούν και να συνεργάζονται ώστε αφενός, να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση πόρων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αφετέρου, να προσφέρονται ψηφιακές υπηρεσίες στους κατοίκους, επισκέπτες και στις επιχειρήσεις εντός Ελληνικού. Λόγου χάρη, θα μπουν σε λειτουργία ταχύ Fiber to the Premise και δημόσιο WiFi σε όλη την έκταση, smart power management, εφαρμογές έξυπνου σπιτιού, έξυπνου φωτισμού, χώρου στάθμευσης, διαχείριση αποβλήτων, έξυπνη στάθμευση ποδηλάτων και apps για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ελληνικού.

    Να σημειωθεί ότι, πέραν των επενδύσεων που έχουν γίνει ήδη γνωστές, προβλέπεται η πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση έκτασης για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγείας. Η τελευταία επένδυση που ανακοινώθηκε αφορούσε στην ανάπτυξη ιδιωτικού σχολείου της Costeas Geitonas, την οποία θα αναλάβει η Prodea. Η συνολική επιφάνεια των οικοπέδων ανέρχεται σε περίπου 32.000 τ.μ.

    Διαβάστε επίσης

    Μνημόνιο συνεργασίας LAMDA, CGS και PRODEA Investments για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό

    Επ. Κεφαλαιαγοράς: Ενέκρινε το ομολογιακό της Lamda



    ΣΧΟΛΙΑ