• Real Estate

    Lamda Development: Πώς επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου από τον κορονοϊό

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Lamda Development


    Οι επιπτώσεις του lockdown είναι εμφανείς στα αποτελέσματα της Lamda Development κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων της και στις εκτιμήσεις για τις απώλειες εσόδων και κερδών.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλη η λειτουργία των τριών εμπορικών κέντρων του Ομίλου στις 13.03.2020 μέχρι και την 17.05.2020. Επιπλέον επιβλήθηκε η απαλλαγή των μισθωτών από την καταβολή του 40% του ενοικίου, ενώ η Lamda αποφάσισε να παράσχει επιπλέον έκπτωση 30%, δηλαδή συνολική έκπτωση ύψους 70%, επί του αρχικού συνολικού μισθώματος αποκλειστικά για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.

    Ως αποτέλεσμα τα έσοδα για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2020 εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το διάστημα που τα εμπορικά ήταν κλειστά σημειώνεται επιπλέον απώλεια 1,9 εκατ. ευρώ από τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, καθώς και τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.

    Σύμφωνα επίσης με τα όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στη οικονομική έκθεση «λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια εισοδήματος που αναλογεί στον Όμιλο λόγω μειωμένων μισθωμάτων, την μείωση του σταθερού και μεταβλητού μισθώματος του Mediterranean Cosmos που αναλογεί στον Όμιλο και την επίπτωση του φορολογικού συντελεστή ύψους 24%, η συνολική απώλεια εσόδων μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας υπολογίζεται στο ποσό των 8,4 εκατ. για την περίοδο Μαρτίου Αυγούστου 2020 και εκτιμάται ισόποση επίπτωση στην καθαρή αξία του ενεργητικού του Ομίλου (NAV) και σε 0,048 ευρώ στο NAV ανά μετοχή. Η συνολική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα και στην κερδοφορία του Ομίλου για το τρέχον έτος λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη.»

    Οι πωλήσεις της Lamda το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 19,514 εκατ. από 20,215, οι ζημιές προ φόρων σε 1,304 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,317 εκατ. και τα καθαρά κέρδη ήταν 1,169 εκατ. από 2,851 εκατ. ευρώ.

    Ο συνολικός δανεισμός στο τέλος του πρώτου τριμήνου ήταν 434,287 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 95,788 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις).

    Η Lamda κατέγραψε αρνητική μεταβολή της εύλογης αξίας των ακινήτων της κατά 12,817 εκατ. ευρώ (ζητήθηκε αποτίμηση στο τρίμηνο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στα εμπορικά της κέντρα). Στο τέλος του τριμήνου η εύλογη αξία των ακινήτων της ήταν 1.027,829 εκατ. ευρώ.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 652,318 εκατ. σημαντικά αυξημένα καθώς προηγήθηκε η αύξηση κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ