• Real Estate

    Lamda: Απόσβεση στην εγγυητική επιστολή για το Ελληνικό από τα deals του 2023

    Lamda Development: Την άνοιξη του 2022 ξεκινά η κατασκευή του πρώτου κτιρίου στο Ελληνικό

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development


    Συνολικά έσοδα 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο από τα συμβόλαια που αναμένει έως το 2025 θα αποκομίσει η Lamda Development μέσω της ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ μόνο το 2023 τα έσοδα από κατοικίες θα αποσβέσουν το τίμημα της εγγυητικής επιστολής που κατέβαλε στο δημόσιο, όταν πήρε στα χέρια της την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

    Το 1,4 δισ. ρευστότητας της τρέχουσας τριετίας αντιστοιχεί στο 175% του ποσού που ανέμενε, η παραχωρησιούχος. Μόνο από τις κατοικίες, η Lamda έχει υπερκαλύψει το τίμημα ανταλλαγής των 915 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει συνολικά στο ΤΑΙΠΕΔ. Φέτος, οι πωλήσεις κατοικιών αντιστοιχούν σε έσοδα 200 εκατομμυρίων, ποσό που θα ανέλθει σε τουλάχιστον 350 εκατ. του χρόνου (μαζί με ένα τμήμα εσόδων από το ένα πεντάστερο της ΤΕΜΕΣ στο παράκτιο μέτωπο). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το ποσό είναι σχεδόν ίσο με την εγγυητική επιστολή των 347 εκατομμυρίων που παρέδωσε η Lamda στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με την πρώτη δόση των 300 εκατ. για τη μεταβίβαση της έκτασης στον Μητροπολιτικό Πόλο Αγίου Κοσμά.

    600 εκατ. έσοδα από τον ουρανοξύστη στη μαρίνα Αγίου Κοσμά

    Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τις βίλες στην παραλία υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ, από τον Riviera Tower σε 600 εκατομμύρια (και σε 374 εκατ. προκαταβολές για το 75% των διαμερισμάτων, εξαιρουμένων των ρετιρέ) και σε 270 εκατ. για τις διώροφες και τριώροφες κατοικίες. Σε αυτά δεν προσμετρώνται τα έσοδα από τις περίπου 1.000 κατοικίες «λαϊκής βάσης» που θα αναπτυχθούν στα σύνορα με τον Άλιμο, ούτε από τον πρόσφατα ανακοινωθέντα ουρανοξύστη των 50 μέτρων ή 15 ορόφων, τα 90 διαμερίσματα του οποίου θα υπογράψει ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels.

    Riviera Tower

    Όλες οι κατασκευαστικές άδειες που απαιτούνται για την ανέγερση κτιρίων αναμένεται να εκδοθούν έως τον Ιούνιο του 2023, στη δεύτερη επέτειο της μεταβίβασης των μετοχών της έκτασης από το δημόσιο στην εταιρεία. Προτεραιότητα έχουν οι κατοικίες, των οποίων οι άδειες εκδίδονται μέχρι τέλος του χρόνου, έτσι ώστε η Lamda να είναι σε θέση αφενός να εισπράξει τις προκαταβολές και αφετέρου να βάλει τα θεμέλια για τον Riviera Tower. Τον Απρίλιο του 2023 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή των παραλιακών βιλών και τον Μάιο των υπόλοιπων μεζονετών.

    Τ. Γιαννίτσης: Το έργο είναι μεγαλύτερο από πύργους, γραφεία και σπίτια

    Αυτό είναι το τρίτο στάδιο της επένδυσης, έτσι όπως «κατατμήθηκε» από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Οδυσσέα Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης. «Το τρίτο στάδιο αφορά τη χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί για την τρέχουσα πενταετία. Μετά τη συμβασιοποίηση των πωλήσεων θα έχουμε οικοδομικές άδειες και υπολογίζουμε να έχουμε τον Οκτώβριο τις υπογραφές συμβολαίων».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της παραχωρησιούχου, Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε πως «η υλοποίηση της επένδυσης πλέον εξελίσσεται σε πολλούς παράλληλους άξονες για ένα ολοκληρωμένο και δομημένο τοπίο στο τέλος της πενταετίας. Το έργο θα είναι πολύ ευρύτερο από κτίρια, πύργους, γραφεία, εμπορικά, σπίτια, εκφράζει μία διαφορετική αντίληψη αστικής λειτουργίας, συμβατή με το πνεύμα της κοινωνίας του αύριο και με ό,τι επιτάσσει η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα στάδια είναι χρονοβόρα στο επίπεδο του σχεδιασμού σε όλη την αλυσίδα ενεργειών και δουλεύουμε σε πολλά παράλληλα μέτωπα μέχρι να ξεκινήσει η ουσιαστική υλοποίηση».

    Οι «πολυτελείς» συμπράξεις

    Φυσικά, αυτά είναι τα έσοδα της Lamda Development από τις δικές της αναπτύξεις στο Ελληνικό, ενώ υπεραξία στο έργο προσθέτουν οι «πολυτελείς» συμμαχίες με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, την Orilina, τη Brooklane και τις Hard RockΓΕΚ Τέρνα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΤΕΜΕΣ, στην αθηναϊκή ριβιέρα θα κατασκευαστούν και επώνυμες βίλες (τον διεθνή operator των οποίων θα ανακοινώσουν οι επενδυτές οσονούπω).

    Η Orilina των Τρύφωνα Νάτση και Brevan Howard θα αναπτύξει συγκρότημα κατοικιών επιφανείας 4.565 τ.μ. κοντά στο yacht club που σχεδιάζει, ο ουρανοξύστης της Brooklane θα περιλαμβάνει και χρήσεις φιλοξενίας, ενώ το σχέδιο της κοινοπραξίας Hard Rock – ΓΕΚ Τέρνα περιλαμβάνει πύργο με περισσότερα από 1.000 δωμάτια και σουίτες, με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 3.500 κλινών με θέα στη θάλασσα ή σε όλη την Αθήνα και τον Παρθενώνα.



    ΣΧΟΛΙΑ