• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Ποιες προθεσμίες λήγουν εντός του καλοκαιριού – Ποιοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

    κτηματολογιο


    Την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, ξεκινά η συλλογή των δηλώσεων της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, σε 35 περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

    Πρόκειται για παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, τα οποία είχαν παγώσει από το 2011 εξαιτίας δικαστικών διενέξεων.

    Επιπλέον, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, καθώς το καλοκαίρι θα υπάρχουν εξελίξεις που τους αφορούν.

    Συγκεκριμένα, σε ορισμένες περιπτώσεις περιοχών, το επιπλέον χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το Κτηματολόγιο με υπουργική απόφαση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι σχετικές δηλώσεις ακίνητης περιουσίας από τους ιδιοκτήτες, λήγει εντός αυτού του καλοκαιρινού διαστήματος.

    Πιο αναλυτικά, οι κρίσιμες ημερομηνίες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή είναι οι εξής:

    Στις 31 Ιουλίου λήγει η παράταση που δόθηκε με υπουργική απόφαση σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι για τις συγκεκριμένες περιοχές, αναμένεται νέα υπουργική απόφαση για παράταση. Σε αυτή την περίπτωση, η επιπλέον παράταση που μπορεί να δοθεί είναι έως τεσσερισήμισι μήνες. Για τις περιοχές αυτές ισχύει ότι το προβλεπόμενο εξάμηνο έληξε στις 19 Μαΐου και δόθηκε παράταση με υπουργική απόφαση έως τις 31 Ιουλίου, δηλαδή διάρκειας ενάμιση μήνα.

    Στις 22 Αυγούστου λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού και απομένει άλλο ένα τρίμηνο. Σε πρώτη φάση, ωστόσο, θα δοθεί παράταση ενάμισι μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ύστερα, είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα κάνει ή όχι χρήση της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για επιπλέον παράταση.

    Στις 26 Αυγούστου, στη Μεσσηνία και στις 28 Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων. Στο μεταξύ, έως τις 26 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης στις Σέρρες.

    Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο για την Μαγνησία και τις Σποράδες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί νέα παράταση με μέγιστη διάρκεια εξαμήνου. Σημειώνεται ότι, για τις προαναφερόμενες περιοχές, το αρχικό τρίμηνο έληξε στις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια δόθηκε ενάμισης μήνας παράταση, έως τις 29 Ιουλίου και τώρα αναμένεται κι άλλος ενάμισης μήνας έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

    Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο. Εδώ αναμένεται τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις, με λήξη του εξαμήνου στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

    Την 1 Οκτωβρίου αναμένεται να δοθεί τρίμηνη παράταση σε δύο δόσεις, σε Λήμνο και Λέσβο, με τη λήξη του εξαμήνου στις 2 Ιανουαρίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ