• Real Estate

    Κτηματολόγιο: Δύο ημέρες προθεσμία για τις δηλώσεις σε αυτές τις περιοχές- Ποιες οι κυρώσεις

    • NewsRoom
    κτηματολογιο

    Κτηματολόγιο


    Λήγει στις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο για 17 περιοχές της ελληνικής επικράτειας, γι’ αυτό και όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα στις περιοχές αυτές θα πρέπει να βιαστούν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές για τις οποίες ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων σε δύο ημέρες είναι οι εξής περιφερειακές ενότητες:

    -Δράμας/Ξάνθης,

    -Θάσου/Ροδόπης,

    -Γρεβενών,

    -Ιωαννίνων,

    -Βοιωτίας/Φωκίδας,

    -Αιτωλοακαρνανίας,

    -Ηλείας,

    -Αρκαδίας,

    -Λασιθίου,

    -Ηρακλείου Ι,

    -Δυτικής Αττικής και Μαγνησίας.

    Καμία άλλη παράταση

    Το υπουργείο Περιβάλλοντος σπεύδει να τονίσει ότι για τις παραπάνω περιοχές δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, καλώντας τους ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους, δηλώνοντας τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο. Από την πλευρά του Κτηματολογίου τονίζεται επιπλέον, ότι με την εμπρόθεσμη δήλωση θα επιτευχθεί αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας, ενώ οι ιδιοκτήτες θα ωφεληθούν και από μια σειρά πλεονεκτημάτων.

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξει μια «σιωπηρή» ευκαιρία έως το τέλος του έτους για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες την ακίνητη περιουσία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις.

    Από το νέο έτος, ωστόσο, θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, τα οποία θα καθορίζονται κλιμακωτά, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της υποβολής της δήλωσης.

    Από το Κτηματολόγιο, πάντως, αναφέρουν ότι οι πολίτες δεν θα χάνουν αμέσως τις περιουσίες τους, αν καθυστερήσουν τις δηλώσεις.

    Ωστόσο, η καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης ακίνητης περιουσίας θα ισοδυναμεί με αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως – και – δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος, λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.



    ΣΧΟΛΙΑ