• Real Estate

    Κλιμακώνεται η μάχη για τα εμπορικά ακίνητα-φιλέτα που έχουν περάσει στις τράπεζες


    Στα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, logistics) που πρόκειται να διαθέσουν προς πώληση οι τράπεζες το επόμενο διάστημα (είτε άμεσα οι ίδιες είτε μέσω των εταιρειών στις οποίες μεταβιβάζονται ακίνητα συνδεδεμένα με τα κόκκινα δάνεια) στρέφεται το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, πρόκειται να γίνει διαγωνισμός από την Alpha Bank για ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο πέντε ακινήτων, συνολικά 35 χιλ. τ.μ. στο οποίο περιλαμβάνονται ακίνητα που έχουν περιέλθει στην τράπεζα από την Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική (ΜΒΔΤ) και συγκεκριμένα επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95-97 και της Λεωφόρου Κηφισίας 24 στο Μαρούσι και επί της οδού Τζάβελλα 1-3 στο Χαλάνδρι (ακίνητο μισθωμένο στη Vodafone).

    Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο πιθανότατα να περιληφθεί και ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο στο οποίο στεγάζεται η Jumbo.

    Ενδιαφέρον από την αγορά αναμένεται να εκφραστεί και για τα ακίνητα της Ektasis Development.

    Για την άλλοτε μεγάλη εταιρεία real estate, οι πιστώτριες τράπεζες υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της (εκδικάζεται αυτές τις μέρες) κάτι που αναμένεται το 2019 αφού δηλαδή ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

    Όπως εκτιμάται, ορισμένα από 31 ακίνητά της στο κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι, την Κηφισιά και το Ηράκλειο προσελκύουν το ενδιαφέρον, πιθανότατα όχι μόνον των ΑΕΕΑΠ, αλλά και μεμονωμένων επενδυτών ή και των fund που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ψάχνοντας για επενδυτικές ευκαιρίες, με δεδομένο ότι οι αποδόσεις κινούνται σε ελκυστικό επίπεδο.

    Οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ Grivalia, Πανγαία, Trastor, Intercontinental International και Briq Properties το 2018, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 131 εκατ. ευρώ.

    Το 2017 οι επενδύσεις τους ήταν 247,1 εκατ. ευρώ ή περίπου το 45% του των συνολικών συναλλαγών στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων που έγιναν πέρσι στην χώρα (555 εκατ. ευρώ).

    Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις της Πανγαία φέτος μέχρι στιγμής είναι ύψους 47,9 εκατ. ευρώ (71 εκατ. πέρσι), της Grivalia 44,8 εκατ. (140,5 εκατ. πέρσι) της Trastor 17,6 εκατ. (18,6 εκατ. πέρσι) της Intercontinental International 14,3 εκατ. (15,2 εκατ. πέρσι) και της Briq Properties 5,9 εκατ. Ευρώ (1,85 εκατ. πέρσι).

    Σε κάθε περίπτωση η αγορά του real estate, η οποία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει περάσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε θεσμικούς επενδυτές σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, αναμένει το επόμενο διάστημα να διατεθεί προς πώληση περισσότερο προϊόν.

    Όσο για την πορεία που καταγράφουν οι αξίες των ποιοτικών εμπορικών ακινήτων η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι «συγκρατημένη αισιοδοξία» και σε καμιά περίπτωση ενθουσιασμός.



    ΣΧΟΛΙΑ