• Real Estate

    Καρυτινός (Prodea): Η στρατηγική μας πίσω από το πράσινο ομόλογο και την επιστροφή κεφαλαίου

    Αρ. Καρυτινός στο mononews.gr: Τα ακίνητα που βλέπει η Prodea και τι ακολουθεί μετά το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Για αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα μίλησε χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Prodea ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αρ. Καρυτινός αναφορικά με την επιστροφή κεφαλαίου και την επικείμενη έκδοση «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ με ελάχιστο τα 250 εκατ. και διάρκεια επτά έτη.

    «Η απόφασή μας για την έκδοση ομολόγου ελήφθη καθαρά για στρατηγικούς λόγους. Είναι η κατάλληλη εποχή να δανειστεί μια εταιρεία με χαμηλό κόστος. Δεν ξέρουμε πόσο αυτό θα κρατήσει. Το ποσό που θα αντλήσουμε μαζί με τα έσοδα μας οργανικά, ή από τις πωλήσεις ακινήτων – γιατί κάνουμε ενεργό management, πουλάμε ώριμα ακίνητα και αλλάζουμε τη σύνθεση και την ποιότητα των ακινήτων μας – είναι υπερ αρκετά για το επενδυτικό μας πρόγραμμα τα επόμενα δύο χρόνια» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea και πρόσθεσε: «Η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους μας είναι επίσης μέρος της στρατηγικής μας. Αν είχαμε να καλύψουμε επενδυτικές ανάγκες δεν θα το προτείναμε».

    Όπως επίσης είπε αναμένεται η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για το ομόλογο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε περίπου 10 μέρες η Prodea θα απευθυνθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό και στους θεσμικούς.

    Η Prodea το διάστημα αυτό εξετάζει ακίνητα συνολικής αξίας 400 εκατ. ευρώ. Έμφαση δίνεται στους ποιοτικούς γραφειακούς χώρους και στις εμπορικές αποθήκες (logistics).

    Το κεφάλαιο που θα συγκεντρωθεί από το ομόλογο θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος και την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων.

    Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τέλος Δεκεμβρίου 2020) το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ αποτελείται συνολικά από 359 εμπορικά ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1.236 χιλ. τ.μ., εκ των οποίων τα 315 βρίσκονται στην Ελλάδα, 26 στην Κύπρο, 14 στην Ιταλία, 2 στη Βουλγαρία και 2 στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία τους συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών εγκαταστάσεων, των κατοικιών και οικοπέδων για ανάπτυξη κατοικιών προς πώληση ανέρχεται σε 2,123 δις ευρώ.

    Η έκτακτη γενική συνέλευση της Prodea χθες αποφάσισε επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ ανά μετοχή. Θα πραγματοποιηθεί μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά ποσό 74,093 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης εκ των 255.494.534 κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών από 3 ευρώ σε 2,71 ανά μετοχή.

    Η επιστροφή κεφαλαίου ζητήθηκε από τις εταιρείες Invel Real Estate (Netherlands) II B.V., Invel Real Estate B.V. και Anthos Properties A.K.E., υπό την ιδιότητά τους ως μετόχων οι οποίες εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 95,30% του μετοχικού της κεφαλαίου της Prodea.

    Διαβάστε επίσης:

    Prodea: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 74,093 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΓΣ

    Prodea: Μέσα Ιουλίου οι εγγραφές για το πράσινο ομόλογο έως 300 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ