• Real Estate

    Intercontinental International: Πώς θα εκτελεστεί το επενδυτικό πλάνο των €40 εκατ.

    Αριστείδης Χαλικιάς – Πρόεδρος Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

    Αριστείδης Χαλικιάς – Πρόεδρος Intercontinental International ΑΕΕΑΠ


    Με καθυστέρηση θα εκτελεστεί από την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) φέτος το επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

    Σύμφωνα με όσα είπε η διοίκηση της εταιρείας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση ο σχεδιασμός δεν αλλάζει αλλά θα υπάρξει μια μικρή χρονική καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας, με την εκτίμηση να είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα επενδυθεί εντός του τρέχοντος έτους.

    Η εταιρεία με βασικό μέτοχο την οικογένεια του Ελληνοαμερικανού Αριστείδη Χαλικιά μέχρι στιγμής φέτος δεν έχει ανακοινώσει καμιά νέα επένδυση. Αντίθετα δεν προέβη στην απόκτηση αυτοτελούς επαγγελματικού ακινήτου επί της οδού Τσακάλωφ, αρ. 13 στην Αθήνα, για το οποίο είχε πλειοδοτήσει πέρσι τον Νοέμβριο σε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε από την Πειραιώς Real Estate ως Σύμβουλος Διαχείρισης Πώλησης Ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς. Η ΑΕΕΑΠ επικαλέστηκε το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας.

    Με βάση τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕΕΑΠ Ευάγγελου Κοντού, όσο αφορά γενικότερα το real estate, οι κατηγορίες που θα πληγούν λόγω κορονοϊού βραχυπρόθεσμα είναι τα ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα που σχετίζονται με την αναψυχή, πολλά εκ των οποίων μπορεί να χρειασθεί να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα μακροπρόθεσμα. Σε νέα δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούν οι χώροι λιανικής εκτός των τροφίμων, ενώ τα καταστήματα σε εμπορικά κέντρα ή πολυκαταστήματα θα αντιμετωπίσουν πτώση του κύκλου εργασιών τους, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση των μισθωμάτων.

    Οι αποθήκες (Prime Logistics) των βασικών προϊόντων θα βγουν ισχυρότερες. Γενικότερα τα ποιοτικά ακίνητα με πιστοποιημένες προδιαγραφές ευεξίας και σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές θα είναι ανθεκτικότερα.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις από τη μείωση στα μισθώματα που επέβαλε η κυβέρνηση τους μήνες του lockdown, η ΑΕΕΑΠ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, έχει απώλειες εσόδων ύψους 131,5 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές αντισταθμίζονται καθώς έχει τη δυνατότητα να επιδοτηθεί για τόκους δανείων, ύψους 159 χιλ. ευρώ.

    Η αξία του χαρτοφυλακίου της Intercontinental International είναι 97,36 εκατ. ευρώ. Το 2019 είχε έσοδα από μισθώματα 8,316 εκατ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 8,163 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων πέρσι ήταν 7,342 και φέτος αναμένεται να είναι 7,483 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ