• Real Estate

    Η βραχονησίδα Πάτροκλος, το πέτρινο σπίτι της Κηφισιάς και τι λέει ο Καίσαρας Γιατράκος για τον πλειστηριασμό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η βραχονησίδα Πάτροκλος, το πέτρινο σπίτι της Κηφισιάς και η περιπέτεια της οικογένειας Γιατράκου με τον πλειστηριασμό

    Η βραχονησίδα Πάτροκλος


    Δεν είναι όμως μόνο ο πλειστηριασμός είναι και η Oδύσσεια που συνεχίζεται χρόνια τώρα με την αρχαιολογική υπηρεσία, το δασαρχείο, την πολεοδομία για το νησί Πάτροκλος.

    Στις αρχές Δεκεμβρίου έχει οριστεί ο πλειστηριασμός για την κατοικία του δικηγόρου Κωνσταντίνου – Καίσαρα Γιατράκου και του αδελφού του Πάτροκλου στην Κηφισιά. Μία κατοικία 870 τετραγωνικών μέτρων που θα βγει στο σφυρί από τη Cepal, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,65 εκατομμύρια ευρώ.

    Και ενώ η οικογένεια έχει στην ιδιοκτησία της το νησάκι Πάτροκλος που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, ένα νησί που στο παρελθόν είχε προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις –ανάμεσα τους ήταν και η Ντονατέλα Βερτσάζε– για τη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου, τώρα βλέπει να έρχεται και η απώλεια της κατοικίας τους στην Κηφισιά.

    Για τις περιπέτειες με την τράπεζα και τον πλειστηριασμό, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και τα πρόστιμα του 1 εκ ευρώ, μίλησε στο mononews ο κ. Κωνσταντίνος – Καίσαρας Γιατράκος.

    Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από τον πλειστηριασμό της 10ης Δεκεμβρίου.

    Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του ο κ. Γιατράκος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Και παραδέχεται πως μπορεί να χάσει το σπίτι. Περιμένει τη μέρα του πλειστηριασμού και δηλώνει περήφανος για όσα έκανε προσπαθώντας να διατηρήσει το ακίνητο.

    Δεν έχω αντίρρηση να σας μιλήσω, μου λέει και η συζήτηση ξεκινά από το όνομα του. Καίσαρ. Περίεργο όνομα έχετε του λέω. Ξέρετε μου απαντά, γεννήθηκα με καισαρική και έτσι προέκυψε το δεύτερο όνομα μου. Ενώ ο αδελφός του ο Πάτροκλος, πήρε το όνομα του και για το νησί, που ανήκει στην οικογένεια τους.

    Το σπίτι λοιπόν της Κηφισιάς βγαίνει στο σφυρί για ένα στεγαστικό δάνειο 400.000 ευρώ που πήραν από κοινού τα τρία αδέλφια –Πέτρος, Πάτροκλος και Καίσαρ Γιατράκος– το 2000 από την Alpha Bank για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα νοσηλείας του πατέρα τους Πέτρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, ο οποίος απεβίωσε στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

    Το δάνειο εξυπηρετείτο κανονικά μέχρι το 2011. Όπως λέει ο κ. Γιατράκος στη σύμβαση του δανείου υπήρχε ρήτρα ότι αν κάποιο από τα τρία αδέλφια απεβίωνε πριν από τη λήξη του –όπως συνέβη με το θάνατο του αδελφού Πέτρου το καλοκαίρι του 2012– τότε το δάνειο θα μειωνόταν κατά το 1/3. Όμως κάποιες καθυστερούμενες δόσεις, μπλόκαραν αυτήν την ρήτρα, και η ασφάλεια αρνήθηκε να καλύψει το 33% του δανείου.

    Η οφειλή σήμερα έχει διαμορφωθεί σήμερα κοντά στις 650 χιλιάδες ευρώ, όπως λέει ο κ. Γιατράκος.

    «Το σπίτι βγαίνει στο σφυρί. Είμαστε περήφανοι για ότι έχουμε κάνει για να το κρατήσουμε. Ίσως χωρίς την κρίση να τα είχαμε καταφέρει καλύτερα. Τώρα θα το χάσουμε … Αν μας άφηναν να αξιοποιήσουμε τον Πάτροκλο, το νησί που ανήκει στην οικογένεια μας, θα τα είχαμε καταφέρει».

    Και εξιστορεί τα όσα έχουν συμβεί και έχουν μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επένδυσης στην βραχονησίδα των 2,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Για το νησί λέει, είμαστε στα δικαστήρια, το έχουν βγάλει αρχαιολογικό, δασικό, Νατούρα και ιδιαιτέρου κάλλους. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν αμφισβητούνται. Μέχρι το 1980 το νησί δεν είχε κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος (σύμφωνα με έγγραφα της αρχαιολογικής υπηρεσίας το νησί είχε κριθεί ως μη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος), ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα κηρύχθηκε ολόκληρο αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχει χαρτί από το Δασαρχείο, συνεχίζει, ότι το νησί είναι μη δασικό και ξαφνικά το βγάζουν ολόκληρο δασικό. Προσφεύγω στα Δικαστήρια με αντιρρήσεις και αποχαρακτηρίζουν μόλις 45 στρέμματα από τα χιλιάδες που είναι η έκταση του.

    Στο ερώτημα γιατί δεν προχώρησε καμία επένδυση ο κ. Γιατράκος απαντά: Πολλοί είχαν ενδιαφερθεί να επενδύσουν όμως πάντα κολλάγαμε στους χαρακτηρισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ή του δασαρχείου.

    Το άλλο αυτονόητο ερώτημα είναι αν έχουν γίνει ανασκαφές στο νησί. Ποτέ απαντά.

    Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το νησί ονομάστηκε Πάτροκλος, από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου. Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο (267-261 π.Χ.) έστειλε το στόλο του για να συνδράμει τους Αθηναίους ενάντια στις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του. Η ονομασία Πατρόκλου Χάραξ σημαίνει στρατόπεδο του Πατρόκλου.

    «Δεν έχει σκάψει αρχαιολόγος στο νησί» λέει και συνεχίζει: Υπάρχουν και κάποιες αυθαίρετες κατασκευές που έφτιαξε ο πατέρας μου, στη δεκαετία του 1970-1980. Μετά το θάνατο του πατέρα μου, για τα κτίσματα αυτά μας επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ ευρώ. Τα πρόστιμα της Πολεοδομίας αναφέρουν ότι η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό στην βραχονησίδα είναι 980 €/τ.μ.

    Προσφύγαμε δικαστικά και το πρόστιμο μειώθηκε στις 110.000 ευρώ. Σύμφωνα με το νόμο αν κατεδαφίσω τα αυθαίρετα διαγράφεται το πρόστιμο. Όμως, συνεχίζει, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν δίνει άδεια κατεδάφισης και συνεπώς δεν δίνει ούτε η Πολεοδομία.

    »Και προχθές μου ήρθε χαρτί από την εφορία για μη τακτοποίηση των αυθαιρέτων που μου επιβάλει πρόστιμο 700 χιλιάδες ευρώ…

    Η περιπέτεια λοιπόν για την οικογένεια Γιατράκου συνεχίζεται με προσφυγές στη Δικαιοσύνη μήπως και βγάλουν άκρη ….

    Ο πλειστηριασμός για το σπίτι της Κηφισιάς με το δωμάτιο θησαυροφυλάκιο

    Σε ότι αφορά τώρα το σπίτι της Κηφισιάς (στη θέση Κοκκιναράς) η έκθεση του πλειστηριασμού αναφέρει πως βρίσκεται σε οικόπεδο 2,7 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την περιγραφή πρόκειται για μία διώροφη οικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφανείας 870τμ, μία ισόγεια αποθήκη, επιφανείας 62,40τμ και ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου του ισογείου, επιφανείας 46,60τμ

    Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1970. Στη μεγάλη φωτιά τον Αύγουστο του 1981 η φωτιά πέρασε από πάνω του χωρίς να το κάψει. Όπως λέει ο κ. Γιατράκος «τότε ο πατέρας μου αποφάσισε την αποθήκη που ήταν κάτω από την κουζίνα να την μετατρέψει σε χώρο ασφαλείας ένα θωρακισμένο δωμάτιο με πόρτα θησαυροφυλακίου, ώστε στην περίπτωση που συνέβαινε ξανά μία φωτιά να «πετάγαμε» εκεί μέσα ότι πολύτιμο είχαμε για να το σώσουμε.

    Το υπόγειο που περιλαμβάνει σάουνα με WC, κουζίνα με αυτόνομη έξοδο προς τον κήπο και εσωτερική σκάλα επικοινωνίας με το σαλόνι και από τον προθάλαμο έχει πρόσβαση στο playroom και στην αίθουσα-κελάρι με πέτρινο τζάκι, ψυγείο, αποθήκη και κάβα.

    Ημιυπόγειο που περιλαμβάνει προθάλαμο, καθιστικό με πέτρινο τζάκι και βοηθητικό χώρο υπηρεσίας καθώς και διαμέρισμα ξενώνα με αυτόνομο WC και κουζίνα. Όλα τα δωμάτια έχουν έξοδο σε στεγασμένη επιμήκη βεράντα προς την ανατολική πλευρά του κήπου και το διαμέρισμα-ξενώνας έχει δικιά του αυτόνομη βεράντα προς τη νότια πλευρά του κήπου καθώς και αυτόνομη είσοδο.

    Ισόγειο που περιλαμβάνει κύρια είσοδο, χωλ, γραφείο, βοηθητική κουζίνα, WC ξένων και σαλόνι με μαρμάρινο τζάκι. Όλη η πρόσοψη διαθέτει ξύλινα παραθυρόφυλλα και εξώφυλλα από μαύρο μαόνι, ενώ από αυτό το επίπεδο υπάρχει πρόσβαση σε στεγασμένη βεράντα πάνω από τον κήπο.

    Πρώτο όροφο που περιλαμβάνει 3 υπνοδωμάτια, 2 λουτρά, ενώ όλα τα δωμάτια έχουν έξοδο σε κοινή στεγασμένη βεράντα προς την ανατολική πλευρά του κήπου.

    Ισόγειο γκαράζ επιφανείας 46,60 και μία ισόγεια αποθήκη, επιφανείας 62,40τμ που είναι βοηθητικοί χώροι και παρακολουθήματα της μονοκατοικίας.



    ΣΧΟΛΙΑ