Real Estate

Η Day Group ανοίγει την αυλαία για την ανάπτυξη αειφόρων οικιστικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα με το έργο One South στην Αθηναϊκή Ριβιέρα!

  • Γεράσιμος Σεραφειμίδης

Το One South, είναι το πρώτο στην Ελλάδα βιοκλιματικά πιστοποιημένο οικιστικό συγκρότημα, από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) με την βαθμίδα: GOLD.

Στην Ελλάδα ελάχιστα κτίρια σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, έχουν καταφέρει να πάρουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Σε αυτά συγκαταλέγονται, στον τομέα Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στον κλάδο της εκπαίδευσης, το Νηπιαγωγείο “Ιωάννης Μ. Καρράς” του Κολλεγίου Αθηνών και στον τομέα των εμπορικών κτιρίων και γραφείων, το κτίριο που έχει αναπτύξει η Dimand στον Ταύρο, το συγκρότημα The Orbit, τα δύο Data Center της Lamda Helix το κτιριακό συγκρότημα Karela Office Park, το κτίριο Agemar, και τα συγκροτήματα Piraeus Port Plaza 1, 2 και 3.

Ωστόσο, παρατηρείται στη χώρα μας η απουσία αμιγώς οικιστικών projects που έχουν πιστοποιηθεί με LEED και η Day Group έρχεται να κάνει τη διαφορά. Η εταιρεία αναπτύσσει το One South στη Βούλα, το οποίο αποτελεί το πρώτο high end οικιστικό project στην Ελλάδα που θα λάβει την πιστοποίηση Leed σε επίπεδο Gold. Πρωτοποριακά λοιπόν η Day Group επενδύει στην αναβάθμιση του ενεργειακού της χαρτοφυλακίου, ώστε η Αθηναϊκή ριβιέρα να έχει το πρώτο ενεργειακά αποδοτικότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον «πράσινο κτίριο».

H επιτακτική ανάγκη για κτίρια μηδενικών ρύπων που θα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο, κατευθύνει τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην πιστοποίηση LEED, η οποία και αποτελεί το πιο διαδεδομένο σύστημα πιστοποίησης αειφόρων και βιώσιμων κτιρίων στον κόσμο.

Μέσω της πιστοποίησης αυτής επιτυγχάνεται η ενεργειακή αυτάρκεια των ακινήτων, η αξία της οποίας έχει επισημανθεί με τον πλέον παραστατικό τρόπο λόγω της υφιστάμενης κρίσης, ενώ εξασφαλίζεται και η αξία της επένδυσης των κτιρίων σε βάθος χρόνου.

Επίσης, οι εταιρείες που έχουν λάβει την πιστοποίηση LEED για τα ακίνητά τους επιτυγχάνουν:

  • την αύξηση της αξίας τους και της αξίας του ακινήτου,
  • τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου,
  • την αναγνωρισιμότητα του asset και
  • τη βελτίωση παραγωγικότητας των εργαζομένων

Η Day Group ακολουθεί πιστά τις επιταγές του LEED και για αυτό το λόγο συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία ΖΕΒ (Zero Energy Building) για την επίτευξη της πιστοποίησης.

Η ΖΕΒ, μέσω των μόνιμων συνεργασιών της με τις ισπανικές εταιρείες Deerns (ως Green Rater του έργου) και Commtech (σύμβουλος Commissioning) εξασφαλίζει την αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων που ορίζει η πιστοποίηση LEED στο επίπεδο GOLD. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της πιστοποίησης δεν ολοκληρώνεται με την παράδοση του έργου αλλά συνεχίζεται με συνεχείς αξιολογήσεις κάθε 5 χρόνια.

Η Day Group προχωρά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και σε έργα γεωθερμίας, ενώ δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές για την κατάλληλη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Επίσης, η εταιρεία, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα κατασκευαστικά υλικά που χρησιμοποιεί, στον τρόπο παραγωγής τους, την προέλευσή τους και το ενεργειακό αποτύπωμα που δημιουργείται ακόμα και τη μεταφορά τους στο έργο.

Όπως μας αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της DAY GROUP Δημήτρης Μουρκάκος, το έργο One South, δημιουργία των ISV Architects, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου επενδύσεων της εταιρείας μας, για ένα σύγχρονο, καινοτόμο, πράσινο και ποιοτικό αστικό τοπίο στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί όλα εκείνα τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης και της τεχνολογίας για να προσφέρει στους ενοίκους του, τη διαβίωση σε ένα καινοτόμο και λειτουργικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής που προάγει την υγεία και την ευεξία.

Το One South, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, θα είναι επομένως το πρώτο βιοκλιματικό οικιστικό έργο στην Ελλάδα που θα αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και τους χρήστες του, αναβαθμίζοντας και το περιβάλλον της περιοχής.

Το ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές (κυρίως από Δανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Καναδά) ξεπερνά κάθε προσδοκία, ενώ εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια ακόμα και όσον αφορά την επιλογή των επενδυτών, εξασφαλίζοντας την ποιότητα της μικρής κλειστής κοινωνίας στα πλαίσια της διαβίωσης στο οικιστικό συγκρότημα.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα ακινήτων που πληροί τις προδιαγραφές της πιστοποίησης LEED, όσον αφορά τη θέση του ακινήτου και τις υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ η ποιότητα των υλικών κατασκευής και οι φυσικοί πόροι που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας, την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και τις υγιεινές συνθήκες διαβίωσης και επιτυγχάνουν χαμηλές ανάγκες συντήρησης, επιδρώντας παράλληλα με το λιγότερο δυνατό τρόπο στο περιβάλλον.

Το έργο αποτελείται από τέσσερις ορόφους και δώμα δημιουργώντας ένα σύνολο 19 ανεξάρτητων κατοικιών ενός ή δύο επιπέδων 160 έως και 412 τ.μ σε τρία ανεξάρτητα κτίρια. Συνδυάζει αρμονικά τον μινιμαλισμό και την πολυτέλεια και δημιουργεί ένα περιβάλλον φυσικής άνεσης και απόλαυσης, με ιδιωτικές κρεμαστές πισίνες σε κάθε διαμέρισμα, με πλήρως εξοπλισμένο wellness area και με indoor lap pool. Δύο υπόγεια στάθμευσης όπου θα φιλοξενούν συνολικά 61 οχήματα παρέχοντας την δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ενώ μέσα στις αναρίθμητες παροχές συγκαταλέγεται η υπηρεσία 24ωρης φύλαξης, υπηρεσία concierge on demand, με στόχο την ασφάλεια και την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του συγκροτήματος.

Η πιστοποίηση LEED

Η πιστοποίηση LEED αποτελεί το πιο δημοφιλές σύστημα αξιολόγησης για τα αειφόρα και βιώσιμα κτίρια. Η πλήρης ονομασία του συστήματος είναι Leadership in Energy and Environmental Design και ο φορέας των πιστοποιήσεων είναι το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (U.S. Green Building Council – USGBC) και για να επιτευχθεί χρειάζεται μία απαιτητική διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει καθώς για να λάβει ένα ακίνητο, όπως το One South, την πιστοποίηση πρέπει να ανταποκρίνεται σε μία σειρά από αυστηρά κριτήρια. Αυτά είναι ο βιοκλιματικός παθητικός σχεδιασμός, η επιλογή ενεργειακά αποδοτικών Η/Μ συστημάτων, η ορθολογική διαχείριση νερού, οι εκτεταμένες φυτεύσεις, η επιλογή τοπικών υλικών και η κατασκευή του έργου με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αξίζουν τον κόπο, καθώς το LEED είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και για αυτό το λόγο παρέχεται χρηματοδότηση από σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία της EBRD με την Dimand και την Prodea για την ανάπτυξη πράσινων ακινήτων.

Μάλιστα η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής βαθμολογίας στο σύστημα αξιολόγησης LEED συνδέεται άμεσα και με τους στόχους ESG. Όσο καλύτερα μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στο real estate «σκοράρει» στο ESG, τόσο πιο αξιόπιστη χρηματοδότηση θα λάβει, καθώς το Green Deal προβλέπει χρηματοδοτήσεις αξίας 250 δισ. ευρώ έως το 2030 για πράσινα ακίνητα.

Επιπλέον, εκτιμάται πως τα funds που θα επενδύσουν στο άμεσο μέλλον στο ESG θα τριπλασιαστούν, ενώ αρκετές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) προχωρούν στην επιτυχημένη έκδοση «πράσινων ομολόγων».

Επίσης, η απήχηση του LEED στο εξωτερικό προσελκύει την αφρόκρεμα του real estate, σημαντικούς developers και θεσμικούς επενδυτές, καθώς και αγοραστές από το εξωτερικό, διότι τα πράσινα κτίρια και δη τα οικιστικά αποτελούν ένα trophy asset, είναι ενεργειακά αυτόνομα, και διατηρούν την αξία τους σε βάθος χρόνου καθώς έχουν κατασκευαστεί με τα πιο σύγχρονα και βιώσιμα και αειφόρα υλικά.

Επίσης, η πιστοποίηση επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο σημαίνει πως τα ακίνητα παραμένουν up to date, διατηρούν την ενεργειακή τους αυτάρκεια και δε χάνουν εύκολα την αξία τους.