• Real Estate

    Γραφεία: «Πρωταθλήτρια» η Εθνική στα deals των 450 εκατ. ευρώ του 2023

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ πραγματοποιήθηκαν στην αγορά των γραφείων το τρίτο τρίμηνο του 2023, με το 1/3 του ποσού αυτό να προέρχεται από τη συμφωνία της Εθνικής με τη Dromeus Capital για την εξαγορά κτιρίου που είχε μισθώσει προηγουμένως επί της οδού Πειραιώς 74 και στέγαζε υπηρεσίες της τράπεζας.

    Είχε προηγηθεί η εξαγορά έναντι τιμήματος 151 εκατ. ευρώ τριών ιδιοχρησιμοποιούμενων κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα, ιδιοκτησίας της Prodea, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, όταν ο όγκος των επενδύσεων σε γραφεία που καταγράφηκε έφτασε τα 171 εκατομμύρια ευρώ.

    Συναλλαγές ύψους 170 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της προσυμβατικής ολοκλήρωσης της πώλησης των νέων γραφείων της PwC επί της Λ. Κηφισίας, στη Eurobank από την Dimand έναντι 84 εκατομμυρίων και της απόκτησης τριών κτιρίων της Τράπεζας Πειραιώς στην Trastor.

    Συνολικά από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έπεσαν στην αγορά των γραφείων 450 εκατομμύρια. Επιστρέφοντας τώρα στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, το ύψος των αγοραπωλησιών είναι κατά 25% μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ωστόσο αφορούν σε συμφωνίες «ειδικών συμφερόντων» και είναι προφανές ότι οι επενδυτές διατηρούν μια προσεκτική στάση λόγω της πρόσφατης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, όπως παρατηρεί η Cushman & Wakefield Proprius. Η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η απόκτηση τριών κτιρίων από την Εθνική έναντι 180 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

    «Πάγωμα» κατασκευών το 2024

    Η ελληνική αγορά των γραφείων εξακολουθεί να είναι ισχυρότερη από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η διαθεσιμότητα πράσινων κτιρίων υψηλής ποιότητας είναι πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση για αυτούς τους χώρους αυξάνεται. Οι μεσίτες της Cushman & Wakefield Proprius αναμένουν επίσης ότι οι αποπερατώσεις των έργων θα παραμείνουν υποτονικές για το 2024 σε σύγκριση με τη ζήτηση, με ένα μεγάλο ποσοστό των υπό ανάπτυξη χώρων να έχει ήδη δεσμευτεί εκ των προτέρων.

    Παράλληλα, ο ανταγωνισμός συνεχίζει να πιέζει τα ενοίκια προς τα επάνω για χώρους πρώτης κατηγορίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε απορρόφηση περίπου 50.000 τ.μ., στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά 100% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η απόδοση αυτή επηρεάστηκε κυρίως από την απόκτηση μίσθωσης από την Μυτιληναίος συγκροτήματος γραφείων 29.000 τ.μ. με 1.100 θέσεις στάθμευσης, στην Παιανία. Ως σημαντική καταγράφεται και η μίσθωση του ατελιέ 800 τ.μ. του Λάκη Γαβαλά στη Βουκουρεστίου το οποίο είναι συνολικής επιφάνειας 800 τ.μ., το οποίο θα στεγάσει τη Hugo Boss, χάρη σε συμφωνία του οίκου με την Ιnvivo Capital Greece, το family office του Ελληνογερμανού Σταύρου Ευφραιμίδη.

    Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ο κορυφαίος παίκτης των μισθωτών στην Αθήνα, παρά το υψηλό ποσοστό των εταιρειών που εφαρμόζουν τηλεργασία. Το μέσο βασικό μίσθωμα αυξήθηκε στα 28 ευρώ ανά τ.μ./μήνα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν το όριο των 30 ευρώ.

    Στο κέντρο της Αθήνας μισθώθηκαν το ίδιο διάστημα συνολικά 21.000 τ.μ. γραφειακών χώρων και υπό κατασκευή είναι περίπου 72.000 τ.μ., ενώ αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμα 58.200 τ.μ. Στα βόρεια προάστια απορροφήθηκαν 19.000 τ.μ., ενώ στο προσεχές διάστημα θα κατασκευαστούν ακόμα 90.779 τετραγωνικά μέτρα.



    ΣΧΟΛΙΑ