• Real Estate

    Γιατί η Reds εγκαταλείπει το Χρηματιστήριο

    ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΑΣ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Την επίσπευση της ανάπτυξης των έργων της Reds, απαλλαγμένη από το «βαρίδιο» της υποχρέωσης αύξησης του free float, εξυπηρετεί η επικείμενη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας real estate από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Μόλις χθες, η Reds ανακοίνωσε ότι η Ελλάκτωρ θα αποκτήσει 22.277.743 μετοχές της RB Ellaktor Holding που αντιστοιχούν στο 38,79% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, με συνολικό τίμημα 60,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία θα αγοράσει με το ίδιο τίμημα – των 2,70 ευρώ ανά μετοχή – επιπλέον μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκτηθεί ποσοστό τουλάχιστον 95%, ή μεγαλύτερο, του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών κι έπειτα να εκκινήσει διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησης από το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποβάλοντας σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Όπως αναφέρουν κύκλοι του Ελλάκτωρα στο mononews, με αυτό τον τρόπο θα επισπευθεί η ανάπτυξη των δύο μεγάλων έργων της Reds σε Κτήμα Κάμπα και Γούρνες, καθώς οι αποφάσεις θα μπορούν να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με μεγαλύτερη ευελιξία και η Reds θα μπορέσει να αναπτύξει τα έργα της πιο αποτελεσματικά, εκμεταλλευόμενη κεφάλαια, πόρους και προσβάσεις σε χρηματοδότηση της Ελλάκτωρ. Θυμίζουμε πως η ρευστότητα του Ελλάκτωρα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο να σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου.

    Παράλληλα, η Reds απαλλάσσεται από το βραχνά της χαμηλής ελεύθερης διασποράς μετοχών, καθώς το ποσοστό του free float είναι μονοψήφιο. Πρόσφατα, ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών έθεσε έθεσε ως όριο για τη διασπορά το 25% για όσες εταιρείες έχουν κάτω από 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και το 15% για όσες έχουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα η Ελλάκτωρ κατέχει το 94,2% της Reds.

    Ρευστότητα από την πώληση των assets

    Εντός του 2023 η Reds είχε προχωρήσει στην πώληση επενδυτικών ακινήτων σε Ελλάδα και Ρουμανία, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και να χρηματοδοτήσει τα επερχόμενα επενδυτικά του σχέδια. Χαρακτηριστικότερη ήταν η πώληση του Smart Park στην Trade Estates έναντι 93 εκατομμυρίων, που εξασφάλισε στη Reds ρευστότητα 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά την πώληση του εμπορικού κέντρου στα Σπάτα, περιορίστηκε κι ο δανεισμός, με τον δείκτη LTV να διαμορφώνεται σε -693,9%.

    Χάρη στις πωλήσεις των assets της, η Reds – στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται από τα τέλη του 2023 η Ιωάννα Δρέττα – αυξήθηκαν στα 61,9 εκατομμύρια. Εκτός από το Smart Park, η εταιρεία πούλησε ακίνητα στη Ρουμανία με κέρδος 5,7 εκατομμυρίων και τη συμμετοχή της στην εταιρεία που ελέγχει το Metropolitan Expo, με κέρδος 3,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν πέρσι σε 82,6 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που αναπτύσσει, η Reds βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου του Cambas Project στην Κάντζα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού master plan. Εν συνεχεία θα ακολουθήσουν, η έκδοση των οικοδομικών ενώ οι εργασίες κατασκευής έχουν εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη

    τριετία. Πρόκειται αξιοποίηση του πρώην οινοποιείου του Κτήματος Καμπά, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης, αλλά και μουσείο. Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ωρίμασης της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, η οποία αποκτήθηκε εντός του 2023 από το ΤΑΙΠΕΔ. Το πολεοδομικό καθεστώς έχει εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Επιπρόσθετα στο ακίνητο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο και η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Αναφορικά με το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η Reds είναι σε αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα σχετικά συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών. Η ανάπτυξη προβλέπει σύμφωνα με τον σχεδιασμό πέρα από την ουσιαστική αναβάθμιση της μαρίνας , τον εμπλουτισμό του χερσαίου τμήματός της με νέες εμπορικές χρήσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καταστήματα, ξενοδοχείο και πύργο διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας.



    ΣΧΟΛΙΑ