ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς η φοιτητική στέγη γίνεται είδος πολυτελείας, τα all inclusive συγκροτήματα εστιών εξελίσσονται στο νέο Eldorado για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Η φοιτητική στέγη γίνεται και φέτος ζητούμενο με αυξημένο τίμημα. Τα στοιχεία του β’ τριμήνου του 2025 δείχνουν ότι τα ενοίκια για φοιτητικές κατοικίες σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 7,4%, ακολουθώντας τη γενική ανοδική τάση της κτηματαγοράς. Στην Αττική, η αύξηση φτάνει το 5,4%, με περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι και το Κολωνάκι να κρατούν σταθερά την πρωτιά στις τιμές, αγγίζοντας ακόμη και τα 16,5 ευρώ/τ.μ.. Αντίθετα, η Νίκαια παραμένει η πιο προσιτή επιλογή, με μέσο ενοίκιο στα 500 ευρώ για σπίτια έως 65 τ.μ..
Η Ζωγράφου, κλασική «φοιτητο-περιοχή», κινείται πλέον στα 534 ευρώ για μικρά διαμερίσματα, ενώ το στούντιο –δημοφιλής λύση για οικονομία και αυτονομία– κυμαίνεται στα 400-455 ευρώ σε γειτονιές όπως Κυψέλη, Πατήσια και Ιλίσια. Στον Πειραιά και την Καλλιθέα, η μέση τιμή για στούντιο φτάνει τα 450 ευρώ, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων (Ιουνίου) του Spitogatos.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στην προσφορά: ο Δήμος Αθηναίων συγκεντρώνει το 39% των διαθέσιμων μικρών διαμερισμάτων (έως 65 τ.μ.), δείχνοντας πού εστιάζεται η ζήτηση. Στη Θεσσαλονίκη, η εικόνα είναι ακόμα πιο πιεστική, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 10,9% μέσα σε έναν χρόνο, φέρνοντας τους φοιτητές αντιμέτωπους με διπλή πρόκληση: περιορισμένες επιλογές και ακριβότερο ενοίκιο.
Η ζήτηση για φοιτητική στέγαση αυξάνεται ραγδαία, με την περίοδο αναζήτησης σπιτιού να έχει ήδη ξεκινήσει – αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών – τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις φοιτητουπόλεις της περιφέρειας. Και μαζί της, επιταχύνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτόν τον εξειδικευμένο αλλά πολλά υποσχόμενο τομέα της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, το ποσοστό των επενδύσεων σε διαμερίσματα χτισμένα για φοιτητές αυξήθηκε από περίπου 1,9% του συνολικού real estate το 2019 σε 5,3% μέχρι τα τέλη του 2024, στην Ευρώπη.
Στις φοιτητικές εστίες ποντάρει σταθερά η Premia Properties, παρότι –όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, Ηλίας Γεωργιάδης– πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο στοίχημα. «Επενδύω πολύ χρόνο, βάζουμε κεφάλαια σε μικρές πόλεις», τονίζει χαρακτηριστικά. Η εταιρεία ολοκληρώνει εντός του Σεπτεμβρίου τρία νέα projects: 50 διαμερίσματα στον Βόλο, 58 στη Λάρισα και 43 στην Ξάνθη. Από τον Σεπτέμβριο του 2026, ακολουθεί δεύτερο κύμα με 35 νέες εστίες στη Ρόδο, άλλες 35 στην Ξάνθη, 80 επιπλέον στον Βόλο σε δημόσιο ακίνητο, 140 στην Πάτρα και 120 στην Καισαριανή – σε ακίνητο που πρόκειται να αξιοποιηθεί μέσω νέας συμφωνίας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται έως και 20 εκατ. ευρώ. Συνολικά, για το 2026 ο στόχος είναι η λειτουργία 300 νέων φοιτητικών εστιών μέσω της Unity Smart Living, ανεβάζοντας το χαρτοφυλάκιο στις 900 μονάδες. To μέσο ενοίκιο στα διαμερίσματα της Unity διαμορφώνεται στα 500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών νερού και τηλεφωνίας.
Με καθυστέρηση προχωρούν τα έργα δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην περιφέρεια. Η Aktor έχει αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή διαχείριση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για το Πανεπιστήμιο Κρήτης – 2.000 στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο. Παράλληλα, προχωρά η ανάπλαση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, που θα φιλοξενήσει φοιτητικές εστίες, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κτίρια, καθώς και κοινωνικές υποδομές για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αντίστοιχο έργο δρομολογείται και για τη Λαμία.
Στο μεταξύ, ο διαγωνισμός για τις εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας περνά στη φάση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Το έργο, προϋπολογισμού 105,3 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, περιλαμβάνει 750 κλίνες σε τέσσερις πόλεις: Κοζάνη (350), Φλώρινα (150), Καστοριά (150) και Πτολεμαΐδα (100). Στη διεκδίκηση βρίσκονται οι ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ, Aktor, Metlen και ΑΤΕΣΕ.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό από τη Dimand, ωστόσο στο παρελθόν είχαν εξεταστεί σενάρια που περιλάμβαναν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών υποδομών και φοιτητικής στέγασης. Ειδικότερα, η εταιρεία είχε βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης παραρτήματος ιδιωτικού πανεπιστημίου σε τμήμα του ακινήτου των 50.000 τ.μ., ενώ είχε εξεταστεί και η πιθανότητα εκμίσθωσης κατοικιών σε φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Πιθανότατα τον Σεπτέμβριο οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στη μετά Άσαντ εποχή
- ΗΠΑ-ΕΕ: Συμφωνία για δασμούς ύψους 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, πλην χάλυβα και αλουμινίου
- Τουρκία: Μάχη με τις πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα – Τεράστιες φλόγες «κατάπιαν» δασικές εκτάσεις
- Χανιά: Σκάφος με δύο τουρίστες έπλεε ακυβέρνητο – Επιχείρηση διάσωσης από το λιμενικό
