• Real Estate

    Ενδιαφέρον από CVC για την Ακτή Βουλιαγμένης


    Με σύμβουλο την KPMG αναμένεται να διεξαχθεί εντός του 2023 ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση της Ωκεανίδας. Το πιθανότερο σενάριο είναι μαζί με το κατάστημα εστίασης να βγει σε διαγωνισμό και η εκμετάλλευση της Ακτής Βουλιαγμένης.

    Πληροφορίες του mononews θέλουν τη CVC Capital να ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση της εμβληματικής Ωκεανίδας και της πλαζ, μισθωτής τον οποίο φέρεται να προτιμά και το δημόσιο. Αν το fund συμμετάσχει πράγματι στον επερχόμενο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, θα αποπειραθεί να υλοποιήσει την πρώτη του επένδυση στο real estate, αφού στα επτά χρόνια δραστηριοποίησής του στην Ελλάδα έχει επενδύσει σε assets όπως η Vivartia (Μπάρμπα Στάθης, ΔΕΛΤΑ, Goodys, Everest), η Skroutz, η Εθνική Ασφαλιστική και η ΔΕΗ.

    Βέβαια, άγκυρα στον ελληνικό τουρισμό έχει ρίξει ήδη, κερδίζοντας την παραχώρηση των μαρινών Ζέας, Καλαμάτας Λευκάδας, Γουβιών Κέρκυρας και Πύλου. Μάλιστα, την τελευταία θα την εκμεταλλευτεί για περίοδο 40 ετών σε κοινοπραξία με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Το ενδιαφέρον της CVC για τον τουρισμό – κυρίως για τη ναυτιλία και τη φιλοξενία – έχει εκφράσει ο επικεφαλής του fund, Άλεξ Φωτακίδης.

    Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2023, χωρίς όμως ο επενδυτής να προλάβει να λειτουργήσει την Ωκεανίδα τη θερινή σεζόν, ενώ η ΕΤΑΔ θα εκμεταλλευτεί και φέτος την πλαζ Βουλιαγμένης, έχοντας ορίσει υπεργολάβο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι την Ακτή Βουλιαγμένης, δηλαδή θα αναλάβει τον έλεγχο και την έκδοση εισιτηρίων, την παροχή υπηρεσιών φροντιστών υπηρεσίες συντηρήσεις εξοπλισμού, υπηρεσιών κυλικείων, λογιστηρίου και καθαριότητας. Ο διαγωνισμός είχε προϋπολογισμό 950.000 ευρώ. Η εκμετάλλευση της παραλίας είναι χρυσοτόκος για την ΕΤΑΔ. Κατά την τελευταία χρήση για την οποία η ΕΤΑΔ έχει δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία (δηλαδή το 2020) φαίνεται ότι η πλαζ απέφερε στα ταμεία της έσοδα 2,2 εκατομμυρίων.

    Οι διεκδικήσεις και η πρόταση του δήμου

    Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε προκηρυχτεί διαγωνισμός για την Ωκεανίδα, ο οποίος ακυρώθηκε τέσσερις μήνες αργότερα. Κατά πληροφορίες, ενδιαφέρον για το κατάστημα εστίασης είχε εκδηλώσει τότε ο ιδιοκτήτης του Principote στη Μύκονο. Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης για 10 συν 10 χρόνια στο ακίνητο, στο οποίο λειτουργούσε το κατάστημα που σχεδιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ωκεανίδα ήταν 500 χιλ. ευρώ και ποσοστό επί του συνολικού τζίρου 5%, ενώ η διάρκεια εκμίσθωσης ήταν 10 συν 10 χρόνια. Η ΕΤΑΔ ζητούσε αποδεδειγμένη εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης τουλάχιστον 3 ετών και κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ για το τελευταίο έτος (2020). Ο τελευταίος μισθωτής της Ωκεανίδας δεν κατέβαλε τα μισθώματα για τρία χρόνια, μέχρι που αποφασίστηκε η έξωσή του.

    Πρόταση για την εκμετάλλευση της πλαζ στην αθηναϊκή ριβιέρα κατέθεσε πριν από περίπου ένα μήνα και ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Θυμίζουμε ότι ο δήμος αξιοποιεί την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας, βάσει σύμβασης με διάρκεια 25 χρόνων και μίσθωμα 850.000 ευρώ πλέον 6% επί του τζίρου. Στο ίδιο μοντέλο, ο δήμος προτείνει να μισθώσει για 25 χρόνια την πλαζ Βουλιαγμένης με τίμημα διπλάσιο (περί τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως).

    Πάντως, ο δήμος εγείρει ιδιοκτησιακά ζητήματα για εκτάσεις της παραλίας της Βουλιαγμένης, συμπεριλαμβανομένων εκτάσεων της πλαζ, και ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, «υπάρχουν εκτάσεις που βρέθηκαν να διαχειρίζονται από τον ΕΟΤ από το 1961, με διαδικασίες που ήταν στα όρια της νομιμότητας».

    Διαβάστε επίσης

    Αναθεωρεί τη στρατηγική της για τα ακίνητα η Εθνική

    Trastor: Επενδύσεις 120 εκατομμυρίων & νέα εισφορά ακινήτων από την Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ