• Real Estate

    Ελληνικό: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο τα έσοδα της Lamda από πωλήσεις κατοικιών

    ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου


    Ποσό μεγαλύτερο των 160 εκατομμυρίων ευρώ εισέπραξε η Lamda Development από τις πωλήσεις και τις εκμισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που διέθεσε η εισηγμένη, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, η εταιρεία έχει κάνει ταμείο 641 εκατ. ευρώ από την πώληση assets στο πρώην αεροδρόμιο. Από αυτό το ποσό, σχεδόν 300 εκατ. προέρχεται από τις πωλήσεις οικοπέδων, διαμερισμάτων και κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο του οικοπέδου και 140 εκατ. από προκαταβολές και πωλήσεις οικιστικών μονάδων στη νέα γειτονιά που λάνσαρε το καλοκαίρι η Lamda, τη Little Athens, όπου αναπτύσσονται πέντε projects.

    Από το σύνολο των 459 διαμερισμάτων που προβλέπονται για τα έργα στο Little Athens, έχουν διατεθεί στο αγοραστικό κοινό 243 διαμερίσματα, περίπου 53% του συνόλου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 140 διαμερίσματα (58% των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά), συνολικού ποσού περίπου 19 εκατ. ευρώ και η υπογραφή των συμβολαίων για ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το β’ τρίμηνο.

    Ξεκινά η κατασκευή στον πύργο 50 μέτρων

    Παράλληλα, προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τα οικιστικά έργα. Τα πρώτα επίπεδα του Riviera Tower είναι ορατά από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες φέροντος οργανισμού της ανωδομής, με τη σκυροδέτηση των δύο κεντρικών πυρήνων ανελκυστήρων/κλιμακοστασίων μέχρι και το δεύτερο όροφο. Το Δεκέμβριο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Park Rise, τον δεύτερο πύργο 50 μέτρων που αναπτύσσει η Lamda, με τις πρόδρομες εργασίες να ξεκινούν εντός του μήνα.

    Επίσης, το πρώτο τρίμηνο η Lamda υπέγραψε συμφωνίες με τις ΤΕΜΕΣ, BrookLane και Orilina, από τις οποίες εισέπραξε 90 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη συνεπένδυση με τη BrookLane για τον πύργο στο commercial hub, στις 28 Μαρτίου η Lamda εισέπραξε την πρώτη δόση ποσού περίπου 13 εκατ. ευρώ.

    Αυτή είναι η πρώτη χρήση μετά την εξαγορά του οικοπέδου κατά την οποία η ανάπλαση του Ελληνικού κατέγραψε λειτουργικά κέρδη, ύψους 64,8 εκατομμυρίων, παρόλο που στις κάτω γραμμές του ισολογισμού του έργου, παρέμεινε ζημιογόνο. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ελληνικού ήταν αρνητικά κατά 7,3 εκατ. (το 2022 οι ζημιές ήταν 43,4 εκατ. ευρώ), καθώς επιβαρύνθηκαν από χρηματοοικονομικά έξοδα που δεν έχουν επίπτωση στα ταμειακά διαθέσιμα και αφορούν στη λογιστική αναγνώριση μελλοντικών υποχρεώσεων, την καταβολή μέρους τιμήματος για την εξαγορά του οικοπέδου στο ΤΑΙΠΕΔ και την υποχρέωση για την πραγματοποίηση έργων υποδομών που θα παραδοθούν στο δημόσιο χωρίς αντίτιμο.

    Θετικό το ΕΒΙTDA του Ελληνικού

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η σημαντική αύξηση των εσόδων από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων, λόγω της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών και της λογιστικής αναγνώρισης εσόδων είναι ο κύριος παράγοντας επίτευξης σημαντικής λειτουργικής κερδοφορίας το 2023. Το EBITDA του ομίλου αυξήθηκε κατά 69% στα 206 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επέστρεψε σε θετικό πρόσημο στην κερδοφορία, με κέρδη 27 εκατομμυρίων, έναντι ζημιών ύψους 31 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα που εκτυλίσσονται στο Ελληνικό, η Άκτωρ εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει τις πρόδρομες εργασίες στο mall επί της Βουλιαγμένης τον Ιούνιο. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το δεύτερο εξάμηνο με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του πρώτου εξαμήνου του 2027. Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου της Riviera Galleria είναι στο τελικό της στάδιο. Οι κατασκευαστικές εργασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, ξεκινούν επίσης το φετινό πρώτο εξάμηνο. Τέλος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες θεμελίωσης για το κτίριο των κοιτώνων των αθλητών και για το κτίριο διοίκησης της ποδοσφαιρικής εγκατάστασης στο αθλητικό κέντρο και βρίσκονται σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της θεμελίωσης του κτιρίου των κερκίδων του στίβου και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης όλου του sports center.



    ΣΧΟΛΙΑ