• Real Estate

    Ελληνικό: Οκτώ αγοραπωλησίες για τα οικόπεδα που θα χτιστούν οι βίλες- Ποιοι 4 διάσημοι Έλληνες αγόρασαν

    • NewsRoom

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO, Lamda Development


    Ρευστότητα στα ταμεία της Lamda Development φέρνει η πώληση των οικοπέδων όπου θα αναπτυχθούν οι 28 πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού.

    Οι πληροφορίες θέλουν οκτώ οικόπεδα να έχουν αλλάξει χέρια μέσα στο 2022, ενώ φέρεται να έχουν υπογραφεί και τα συμβόλαια αγοραπωλησίας τους.

    Εκτός από τα δύο οικόπεδα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία των  Κωστή Κωνσταντακόπουλου (επικεφαλής της εισηγμένης στην Νέα Υόρκη ναυτιλιακής Costamare με κεφαλαιοποίηση 1,077 δισ. δολάρια και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ που έχει στην κατοχή της το HILTON και το Costa Navarino), πολυτελή κατοικία θα αναπτύξουν στην ίδια έκταση ο Πίτερ Σταυρόπουλος, Ελληνοαμερικανός επενδυτής δραστηριοποιούμενος στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων και ο Τρύφων Νάτσης, μέτοχος της Brevan Howard, με παρουσία στο ελληνικό real estate.

    Οι επιχειρηματίες θα «γειτνιάσουν» με τους άλλους επενδυτές (δεν αναφέρεται η εθνικότητα) που βρίσκονται πίσω από δύο εταιρείες ειδικού σκοπού με έδρα την Κύπρο και την Αίγυπτο.

    Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες άλλα δυο ξένα funds ήδη υπέγραψαν τα συμβόλαια σε  αντίστοιχα οικόπεδα. 

    Βάσει προσυμφώνων που δεν έχουν στο σύνολό τους οριστικοποιηθεί, τα 28 οικόπεδα είναι sold out.

    Θυμίζουμε πως το αρχικό σχέδιο της παραχωρησιούχου του πρώην αεροδρομίου ήθελε τη Lamda να αναπτύσσει πολυτελείς βίλες στην έκταση κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, επιχειρηματικό μοντέλο που άλλαξε στα τέλη του 2021.

    Οι αγοραστές αναλαμβάνουν πλέον την ανέγερση των βιλών με δικά τους έξοδα, ώστε η εταιρεία να πετύχει καλύτερα περιθώρια κέρδους και άμεσα έσοδα από την πώληση των οικοπέδων.

    Αν και η επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου γίνεται από τους ιδιοκτήτες, οι βίλες θα αναπτυχθούν βάσει κοινών μελετών.

    Να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα των βιλών καταλαμβάνουν περίπου 21.000 τ.μ., ενώ τα cove residences θα αναπτυχθούν σε 23.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Έσοδα 1,1 δισ. από τις κατοικίες

    Στόχος της Lamda είναι να αποκομίσει έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τη διάθεση των οικιστικώ προϊόντων κατά την πρώτη φάση ανάπτυξης του Ελληνικού.

    Συνολικά, η Lamda θα έχει ξεπεράσει το στόχο της για έσοδα 200 εκατομμυρίων στο τέλος του 2022 και 450 εκατ. ευρώ το 2023.

    Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί προκαταβολές για το 90% των οικοπέδων των cove villas, ποσοστό που ανέρχεται σε 85% για την επιφάνεια των cove residences, των διώροφων και τριώροφων πολυτελών διαμερισμάτων.

    Συγκεκριμένα, τα μελλοντικά έσοδα από τα οικόπεδα έχουν υπολογιστεί σε 190 εκατ., τα έσοδα από τα condos σε 270 εκατομμύρια και τα έσοδα από τον υπό ανάπτυξη πύργο των 169 διαμερισμάτων σε 620 εκατομμύρια ευρώ. Από τα προσύμφωνα, η εισηγμένη λαμβάνει τίμημα 10% επί της τιμής του οικοπέδου.

    Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών από τη Lamda Development, οι αγοραπωλησίες των condos (πολυτελών διώροφων και τριώροφων κατοικιών) θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής συμβολαίων για τα οικόπεδα που θα αναπτυχθούν οι 28 πολυτελείς βίλες από τον Ιούλιο και για τα διαμερίσματα του πύργου από τον Νοέμβριο.

    Κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης διατυπώθηκε η εκτίμηση πως τα έσοδα από τις πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει ήδη η εταιρεία στο Ελληνικό θα μεταφραστούν σε ρευστότητα από τα μέσα του 2023 – πιθανότατα από το τρίτο τρίμηνο –, με την αρχή να γίνεται από τον πράσινο Riviera Tower.

    Εκτός από τις κατοικίες για μεγάλα πορτοφόλια, πάντως, η Lamda έχει ενσωματώσει στο business plan και άλλες οικιστικές αναπτύξεις, με σκοπό να απευθυνθεί σε ευρύ αγοραστικό κοινό.

    Στο κάδρο είναι η ανέγερση πολυκατοικιών 15 ορόφων ή 50 μέτρων, κοντά στο σημείο έναρξης της υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος (σημειωτέο ότι στην Αθήνα υψώνονται πολυκατοικίες έως 32 μέτρων, κατά μέσο όρο).

    Επίσης, ένας μικρότερος πύργος 50 μέτρων αναμένεται να προστεθεί στις διαφοροποιημένες τυπολογίες οικιστικών έργων.

    Η φθηνότερη κατοικία εκτιμάται ότι θα κοστίζει έως 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ ο δρ Σπύρος Λάτσης έχει ανακοινώσει πως σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λανσαριστεί πρόγραμμα επιδότησης αγοράς κατοικίας στο Ελληνικό, με στόχο η ανάπτυξη να προσελκύσει και τα μεσαία πορτοφόλια.



    ΣΧΟΛΙΑ