• Real Estate

    Άννα Αποστολίδου (BriQ Properties): Άδικο μέτρο το πλαφόν στα επαγγελματικά ενοίκια

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

    Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties


    Σε συζητήσεις για την εκμίσθωση δύο κτιρίων logistics στην περιοχή του Ρέντη βρίσκεται η Briq Properties, που ετοιμάζεται να μπει στο χορό των dark stores.

    Πρόκειται για δύο από τα τρία κτίρια που στεγάζουν επί του παρόντος εγκαταστάσεις του ομίλου Quest, οι οποίες θα μεταφερθούν στα νεόδμητα logistics που ανέπτυξε στον Ασπρόπυργο η ΑΕΕΑΠ, στο τέλος Ιουλίου. «Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε σημείο που επιτρέπει την εύκολη τροφοδοσία και είναι ιδανικά για dark stores, εκεί περιστρέφονται και οι συζητήσεις», εξηγεί σε συνέντευξή της στο mononews η Άννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties, συμπληρώνοντας πως στο κάδρο είναι και η απόκτηση του hub της ACS.

    Θυμίζουμε ότι η ταχυδρομική εταιρεία συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα επένδυσε ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ για το νέο διώροφο κτίριο διαλογής επιφάνειας 30.000 τετραγωνικών μέτρων, στην Πέτρου Ράλλη.

    Μιλώντας με την κ. Αποστολίδου για την εκτόξευση της αγοράς των logistics, η ίδια εκτιμά ότι «δεν είναι φούσκα, πιστεύω βέβαια ότι θέλει προσοχή. Ήμαστε από τους πρώτους που επενδύσαμε στα logistics, πλέον έχουν μειωθεί πολύ τα yields κι έχουν αυξηθεί οι τιμές γης, όπως και το κόστος κατασκευής, παράγοντες που πλέον δημιουργούν κάποιες συνθήκες ρίσκου».

    Σύμφωνα με την ίδια, «η μεγάλη αύξηση στα έσοδα και την κερδοφορία της εταιρείας ήρθε από τα logistics και χάρη σε αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να δώσουμε 3,5% απόδοση μερίσματος». Θυμίζουμε ότι η ΑΕΕΑΠ αύξησε πέρσι τα έσοδα από μισθώματα κατά 65%, χάρη στην ενσωμάτων των logistics στο χαρτοφυλάκιο, παρόλο που κυμάνθηκαν σε επίπεδα 13% χαμηλότερα από το αναμενόμενο, εξαιτίας της Covid-19.

    Από τη Σκιάθο ξεκινά η στόχευση στα ξενοδοχεία της νησιωτικής Ελλάδας

    Αναμένοντας το άνοιγμα του υπό ανακαίνιση Plaza Skiathos, που θα αποτελέσει το πρώτο επώνυμο ξενοδοχείο στο νησί, αφού θα φέρει το σήμα της Radisson και θα έχει αναβαθμιστεί σε τετράστερο. Το ξενοδοχείο, μισθωμένο στη Hotel Brain, φαίνεται ότι θα είναι η αρχή για τη νέα στρατηγική της Briq Properties στα τουριστικά ακίνητα, που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τα Mr & Mrs White στην Κέρκυρα, την Τήνο και την Πάρο και το The Modernist στο Κολωνάκι.

    Η ένταξη ξενοδοχειακών assets στο χαρτοφυλάκιο δρομολογείται μόνο μέσω εξαγορών, με τα νησιά που προσελκύουν τουρισμό από το εξωτερικό να αποτελούν αγορές στόχους. «Ιδανική περίπτωση είναι να είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, 50 – 100 κλειδιών, τα οποία θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε», λέει η CEO της ΑΕΕΑΠ, που χαρακτηρίζει την επένδυση στη Σκιάθο «σημαντική κίνηση, επειδή στα νησιά δεν εντοπίζονται πολλά διεθνή brands ξενοδοχειακών μονάδων κι αυτή είναι η επόμενη τάση».

    Το Radisson Resort Plaza Skiathos

    Μετατροπή του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της Briq Properties σε πράσινο

    Κάνοντας την αρχή από το πρώτο πράσινο κτίριο που θα παραδώσει το 2023, αυτό των 1.900 τ.μ. στη λεωφόρο Ποσειδώνος, η Briq Properties έχει στα σκαριά τη μετατροπή υφιστάμενων γραφειακών ακινήτων και αποθηκών σε βιώσιμα, και συγκεκριμένα την εγκατάσταση net metering στα νέα logistics του Ασπροπύργου, στις εγκαταστάσεις της Sarmed και του Ρέντη.

    Σε ό,τι αφορά το ταμείο της ΑΕΕΑΠ, η κ. Αποστολίδου επισημαίνει πως “υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουμε τη μόχλευση από 25% στο 40%. Αυτά τα κεφάλαια θα τα επενδύσουμε και μόλις αυξηθεί το μέγεθος του χαρτοφυλακίου θα σκεφτούμε τις επόμενες κινήσεις για τη χρηματοδότηση”.

    Ανάχωμα στις επενδύσεις το πλαφόν στα επαγγελματικά μισθώματα

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq μιλά επίσης για το πλαφόν 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών ακινήτων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

    «Δεν πιστεύω ότι τα ενοίκια κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο πως επί χρόνια είχαμε αρνητικό πληθωρισμό και μείωση ή στασιμότητα ενοικίων. Επίσης πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψη του την δραματική αύξηση του κατασκευαστικού κόστους», τονίζει η CEO της Briq Properties.

    «Θεωρώ ότι είναι άδικο μέτρο, καθώς δεν έχει φτάσει ο πληθωρισμός σε επίπεδα τέτοια που θα δικαιολογούσαν αυτή την κίνηση. Πιστεύω πως το πραγματικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την μείωση της αγοραστικής δύναμης και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την πληθωριστική αύξηση των ενοικίων», εξηγεί.

    «Εξαίρεση των ΑΕΕΑΠ από τον αναπτυξιακό»

    «Τα ακίνητα, ως επενδυτικό καταφύγιο, αποτελούν αντισταθμιστικό παράγοντα ρίσκου στον πληθωρισμό. Με την επιβολή μέτρων, όπως το πλαφόν, ένας ξένος επενδυτής θα το σκεφτεί διπλά να τοποθετήσει κεφάλαια στην κτηματαγορά», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι η λήψη τέτοιων μέτρων δύναται να επηρεάσει το δομικό στοιχείο των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων.

    Τη CEO της Briq Properties προβληματίζει επίσης η εξαίρεση των ΑΕΕΑΠ από την ένταξη στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ «από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εξαιρεθεί ο βόρειος, κεντρικός και νότιος τομέας της Αθήνας», κάτι που δεν φέρεται να δίνει ώθηση σε επενδυτικές κινήσεις στις ίδιες περιοχές.



    ΣΧΟΛΙΑ