• Real Estate

    Ανατροπές στην αγορά του Airbnb: Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Oι ιδιοκτήτες που αξιοποίησαν τα ακίνητά τους σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, τις οποίες λίγοι επέλεγαν έως πρόσφατα, ακόμη και για μακροχρόνια μίσθωση, φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι στο «στίβο» της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι αυτών σε Κουκάκι, Ακρόπολη, Πλάκα, Ζάππειο και Κολωνάκι.

    Η αγορά του AirBnB ωριμάζει και σημειώνονται ανατροπές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, E-Real Estates, Θέμη Μπάκα, «η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθοδηγείται κατά βάση από τους επενδυτές, εγχώριους και αλλοδαπούς, κυρίως Ισραηλινούς, Κινέζους, Τούρκους, οι οποίοι αγόρασαν αριθμό ακίνητων στον Άγιο Κωνσταντίνο, την Πλατεία Βάθης, την Κυψέλη, την Πλατεία Αττικής, σε τιμές από 600 έως 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα ακίνητα αυτά ανακαινίστηκαν και διατίθενται πλέον στις πλατφόρμες τύπου AirBnB σε συμφέρουσες τιμές».

    Όπως εξηγεί ο ίδιος στο «mononews» «ένας επενδυτής που αγόρασε ένα διαμέρισμα 40 τετραγωνικών μέτρων σε αυτές τις περιοχές με 20.000 ευρώ και έδωσε 10.000 ευρώ να το ανακαινίσει, δύναται να το διαθέτει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης προς 25 ευρώ την ημέρα. Ο επενδυτής είναι ικανοποιημένος, με απόδοση που φτάνει και ξεπερνά το 10%, αρκεί να αναλογιστούμε πως τα συνήθη ακίνητα σε μακροχρόνιες μισθώσεις έχουν απόδοση 4 έως 5%».

    Οι Πρωταθλητές του 2019 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, Έρευνα : E-RealEstates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών
    Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων της E-Real Estates:

    – Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετακινήθηκε σε περιοχές που υπήρχε η δυνατότητα αγοράς ακινήτων, έναντι τιμήματος έως 800 ευρώ το τ.μ., που έχριζαν ανακαίνισης. Έπειτα από την ραγδαία αύξηση των τιμών στις αρχικές περιοχές της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές όμορες – πλησίον του κέντρου, που μπορούσαν να βρουν οικονομικά ακίνητα.

    – Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν προκαθορισμένο – συγκεκριμένο ποσό να διαθέσουν για την ενοικίαση ακινήτου, με αποτέλεσμα, όταν οι τιμές αυξάνουν σε κάποιες περιοχές, να στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές. Δεν τους ενδιαφέρει αν το ακίνητο που θα επιλέξουν είναι δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης ή δίπλα στο Σύνταγμα. Τους ενδιαφέρει το ακίνητο να είναι οικονομικό και να έχει πρόσβαση στο μετρό και στα λεωφορεία (βασικά στοιχεία με βάσει τα οποία κάνουν την επιλογή τους).

    – Η απόδοση (το πηλίκο που προκύπτει από την αξία του ακινήτου συν τους φόρους και τα λοιπά έξοδα διατήρησής του, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα που αποδίδουν) δείχνουν πως στις ακριβές περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι όσο συμφέρουσα ήταν αρχικά, πριν δηλαδή εξαπλωθεί σε περισσότερα σημεία της πόλης (με φθηνότερες τιμές). Σε πολλές περιπτώσεις, οι μειώσεις των εκτιμωμένων μηνιαίων εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις καλές – γνωστές περιοχές αγγίζουν φέτος το 25% σε σχέση με το 2018.

    Οι χαμένοι των βραχυχρόνιων μισθώσεων 2019, Έρευνα : E-RealEstates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών



    ΣΧΟΛΙΑ