• Real Estate

    Alpha Bank – Dimand – Premia: Αλλάζουν χέρια 570 ακίνητα

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank – Δημήτρης Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος & CEO της Dimand – Κώστας Μαρκάζος, CEO της Premia Properties


    Στις τελικές υπογραφές βρίσκεται η μεγαλύτερη συμφωνία ακινήτων μεταξύ της Alpha Bank και του επενδυτικού σχήματος των Dimand, Premia και EBRD, με τις ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση του deal να αναμένονται ακόμη και εντός της ημέρας.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες του mononews, οι τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετηθούν σήμερα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το project Skyline, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση μερικών από τα πιο εμβληματικά ακίνητα της τράπεζας, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Με το κλείσιμο της συμφωνίας οριστικοποιούνται και τα ποσοστά κάθε μετόχου στην κοινοπραξία, στην οποία όπως είχε γίνει και αρχικά γνωστό, η Alpha Bank θα συμμετέχει με 35% και οι νέοι μέτοχοι με 65%. Συγκεκριμένα, η Dimand έχει το πλειοψηφικό ποσοστό της κοινοπραξίας που αναδείχτηκε ανάδοχος, το 51%, η Premia Properties συμμετέχει με 25% και η EBRD (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) με 24%.

    Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων της τράπεζας με τους επενδυτές, θα συσταθεί η Skyline, η οποία θα λειτουργεί ουσιαστικά ως εταιρεία συμμετοχών και άμεσα θα ξεκινήσει η ανακατασκευή ακινήτων, όπως το συγκρότημα της Κοραή στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας της πρώην Εμπορικής και επιφάνειας 10.000 τ.μ., στο οποίο φιλοξενούνται τα κεντρικά της Alpha Bank και κατάστημα της Κωτσόβολος.

    Στόχος είναι, αφότου δρομολογηθεί η ανακατασκευή των ακινήτων που χρήζουν εργασιών, να δημιουργηθεί χαρτοφυλάκιο ακινήτων από το οποίο θα εισπράττονται μισθώματα, που θα αποδίδονται ως μερίσματα στους μετόχους, ενώ τμήμα του portfolio θα βγει προς πώληση. Η διαδικασία ανακαίνισης ορισμένων ακινήτων εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια τριών έως πέντε ετών. Ενδεικτική του μεγέθους και της αξίας της συμφωνίας είναι η απόδοση των assets του χαρτοφυλακίου Skyline, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 12%.

    Τα ακίνητα

    Στην κατοχή της νέας εταιρείας θα περάσουν επιπλέον σχεδόν 570 ακίνητα, μεταξύ των οποίων το συγκρότημα πέντε κτιρίων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας επί της Σοφοκλέους, επιφάνειας 30.000 τ.μ., το κτίριο της Alpha Leasing στη Φιλελλήνων, το κτίριο της Alpha Finance στο Κολωνάκι, στην οδό Μέρλιν, όπως και υποκατάστημα της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Τσιμισκή, μονοκατοικίες, διαμερίσματα, μικρά καταστήματα και κάποια βιομηχανικά ακίνητα σε όλη την επικράτεια.

    Ρόλο στην αξιοποίηση των ακινήτων και στην επανατοποθέτηση μέρους του χαρτοφυλακίου στην αγορά θα έχει και η εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα, που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους, όπως είναι οι εκτιμήσεις και οι πιστοποιήσεις έργων, σε συνεργασία με την Alpha Real Estate Management. Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο είχε γίνει πόλος έλξης για funds και θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι η Prodea, η βασική της μέτοχος, Invel, η Brooklane και η Davidson Kempner, με το σχήμα Dimand – Premia – EBRD να αναδεικνύεται προτιμητέος ανάδοχος στα τέλη Ιουλίου και απώτερο στόχο τη δημιουργία ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο των ακινήτων, σε συνεργασία με την τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης

    ΚΛΜ: H Intracom θα αγοράσει και το ποσοστό της οικογένειας Λάππα- Ακολουθεί δημόσια πρόταση (Upd)



    ΣΧΟΛΙΑ