• Real Estate

    Ακίνητα: Στάση αναμονής από τους διεθνείς παίκτες και κυνήγι ευκαιριών από τους εγχώριους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές

    Ανείσπρακτα ενοίκια: Έως τις 10 Σεπτεμβρίου για την εξώδικη δήλωση στους ενοικιαστές


    Σύμφωνα με την Ν. Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της C+W Proprius

    «Οι συναλλαγές με προχωρημένες διαπραγματεύσεις προχωρούν με καθυστερήσεις στο στάδιο των ελέγχων του αγοραστή και οι περισσότεροι διεθνείς παίκτες υιοθετούν βραχυπρόθεσμα στάση αναμονής όσον αφορά σε νέες επενδύσεις.

    Ωστόσο, πολλοί, κυρίως εγχώριοι επενδυτές, συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες σε ακίνητα, μια τάση που αυξάνεται προοδευτικά κάθε εβδομάδα», επισημαίνει η Νίκη Σύμπουρα, έμπειρο στέλεχος της ελληνικής κτηματαγοράς, διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Proprius, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων ακινήτων στην Ελλάδα.

    Όπως υπογραμμίζει, «οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ισχυρές στην οικονομία. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, γεγονός πού αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση νέων γραφείων, βιομηχανικών και οικιστικών κτιρίων, καθώς και σε ανακαινίσεις», ενώ ανά τομέα του real estate αναφέρει:

    – Οι χρήστες γραφείων έχουν αναβάλει σχέδια μετακίνησης, ενώ εξετάζουν μικρότερης διάρκειας μισθώσεις με ευέλικτους όρους.

    – Οι κλάδοι της λιανικής (καταστήματα) και τουρισμού (ξενοδοχεία) έχουν πληγεί περισσότερο στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

    – Ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της αναστολής παραδόσεων αγαθών από το εξωτερικό, αλλά παράλληλα ενισχύεται από την αυξανόμενη ζήτηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

    – Το πρώτο τρίμηνο του 2020 όλες οι κατηγορίες ακινήτων παρουσίασαν σταθερή ετήσια μισθωτική δραστηριότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη της περσινής περιόδου, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

    Σύμφωνα με την κα. Σύμπουρα, τα τριμηνιαία προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένο όγκο επενδύσεων σε ακίνητα σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Η ολοκλήρωση της πώλησης του Πόρτο Καρράς στα μέσα Απριλίου, που είχε συμφωνηθεί πριν από την πανδημία, θα συμβάλει στην αύξηση του όγκου συναλλαγών το 2ο τρίμηνο.

    Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους οι επενδύσεις θα είναι μειωμένες και η προσδοκία οι επενδύσεις στα ακίνητα να αυξηθούν το 4ο τρίμηνο του 2020. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση ακινήτων, είναι πολύ νωρίς για να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους, εφόσον τελικά υπάρξει κάποια επίδραση.



    ΣΧΟΛΙΑ