• Real Estate

    Πώς η «Ριβιέρα της Ανατολής» έγινε πόλος έλξης για τους «βετεράνους» του επιχειρείν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αριστείδης Μπελλές - Βασίλης Κάτσος - Παύλος Φωτιάδης

    Αριστείδης Μπελλές – Βασίλης Κάτσος – Παύλος Φωτιάδης


    Το επενδυτικό ενδιαφέρον επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν έχουν γίνει γνωστοί για τη δραστηριότητά τους στο real estate, έχει προσελκύσει η αθηναϊκή ριβιέρα.

    Ενόψει της ανάπτυξης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου και με τις τιμές σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη και Ελληνικό να έχουν πάρει φωτιά, «βετεράνοι» του επιχειρείν βρήκαν στα νότια προάστια το επενδυτικό τους καταφύγιο, αναπτύσσοντας πολυτελή οικιστικά έργα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα νότια προάστια έφτασαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα 2.977 ευρώ, αυξημένες κατά 10%, ενώ οι τιμές ενοικίασης διαμορφώθηκαν το ίδιο διάστημα σε 10,39 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 3,9%. Τα μεγαλύτερα οικήματα φαίνεται πως έχουν περάσει σε άλλη πίστα, αφού ένα σπίτι 250 τ.μ. πωλείται προς έως και 4.600/τ.μ., βάσει στοιχείων της Algean Property.

    Το εβδομαδιαίο μίσθωμα μίας τέτοιας κατοικίας αγγίζει τα 4.000, ενώ αποφέρει ετήσια έσοδα από ενοίκια 48.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και ως ακίνητο έχει απόδοση 4,2%.

    Αριστείδης Μπελλές: Από τις ιχθυοκαλλιέργειες στο real estate με γραφεία στο Λονδίνο

    Μία εκ των πρωταγωνιστριών στα οικιστικά projects της Ριβιέρας της Ανατολής, όπως αποκαλείται η Γλυφάδα, είναι ο Αριστείδης Μπελλές, γνωστός ως ιδρυτής των ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέα. Ο επιχειρηματίας έχει συστήσει μαζί με το γιο του, Αλέξανδρο Μπελλέ, τη Sunnyland, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην διάθεση πολυτελών ακινήτων. Τα πιο γνωστά από αυτά βρίσκονται στη Γλυφάδα.

    Πρόκειται για το Swell τετραώροφο πολυτελές κτίριο 4 διαμερισμάτων με υπόγειο, πατάρι, πισίνα και σοφίτα, το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio του Παύλου Χατζηαγγελίδη. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση, ενώ το κτίριο είναι κατηγορίας ενεργειακής βαθμίδας Α+. Σημειωτέον ότι δύο διαμερίσματα έχουν ήδη πωληθεί.

    Δημιούργημα της εταιρείας είναι μία ακόμα τετραώροφη κατοικία στη Γλυφάδα, κοντά στην περιοχή του Γκολφ, την οποία σχεδίασε το Conceptstudio και φέρει την ονομασία Palm Tree Apartments. Κάθε διαμέρισμα του συγκροτήματος με τις δύο πισίνες διαθέτει επίσης ενδοδαπέδια θέρμανση.

    Το τελευταίο project της Sunnyland είναι τουριστικό συγκρότημα σε ιδιόκτητο οικόπεδο 22 στρεμμάτων στην Παλαιά Επίδαυρο. Σχεδιασμένο επίσης από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη, το συγκρότημα αποτελείται από 30 βίλες 130-200 τ.μ. με ιδιωτικές πισίνες, κήπους και βεράντες, καφέ- εστιατόριο και δύο τελεφερίκ για την εσωτερική μετακίνηση των θαμώνων.

    Το συγκρότημα των 30 βιλών στην Παλαιά Επίδαυρο

    Το real estate δεν είναι ο μόνος κλάδος στον οποίο επεκτάθηκε ο κ. Μπελλές, έπειτα από την παραίτησή του από τον Νηρέα, τον οποίο ίδρυσε το 1988 και πλέον ανήκει στον όμιλο της Andromeda, που ελέγχουν τα funds Amerra και Mubadala. Πρόσφατα, σύστησε το LazyVan, ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται είδη λιανικού εμπορίου.

    Βασίλης Κάτσος: Από τη Pharmathen στο κάλεσμα των «ακριβών» αγοραστών της Sothebys

    Εγχείρημα της VNK Capital, το fund του Βασίλη Κάτσου, είναι το προβεβλημένο σε διεθνή μέσα project, Butterfly Residences στη Βουλιαγμένη. Το συγκρότημα είναι εμπνευσμένο από το σχήμα της πεταλούδας, της οποίας τα «φτερά» εκτείνονται προς τα έξω, δηλαδή από τις οικίες μέχρι τον κήπο.

    Το Butterfly Residences της VNK

    Πρόκειται για τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, σε σχέδια του γραφείου 314 Architecture. Οι δύο βίλες 500 τετραγωνικών μέτρων η καθεμιά, διαθέτουν από τέσσερις κρεβατοκάμαρες και έξι μπάνια, καθώς και από μία πισίνα (μία εσωτερική και μία εξωτερική) και οι υπόλοιπες δύο εκτείνονται σε 360 τ.μ., διαθέτουν από πέντε κρεβατοκάμαρες και έξι μπάνια, καθώς και από μία πισίνα. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις βίλες θα διαθέτουν εφαρμογές smart home και θα έχουν ενεργειακή απόδοση Α+.

    Με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2023, οπότε και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκροτήματος, η διαδικασία της πώλησης έχει ξεκινήσει από την πλατφόρμα της Sotheby’s.

    Το Butterfly Residences της VNK

    Θυμίζουμε πως ο Βασίλης Κάτσος έχει αποεπενδύσει από τη Pharmathen, την οποία η οικογένειά του ίδρυσε το 1969 και πλέον έχει περάσει στα χέρια της Partners Group, ύστερα από το deal με τη BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, που κατείχε το 80% της φαρμακευτικής. Οι σημαντικότερες συμμετοχές του Βασίλη Κάτσου περιλαμβάνουν σήμερα την Cafetex, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννου Μπενόπουλου, την εταιρεία κονσερβών Παλίρροια και το ποσοστό που διακρατά στη Lamda Development.

    Π. Φωτιάδης: Ο Κύπριος Mr Carlsberg στο αθηναϊκό real estate

    Τις ευκαιρίες της αθηναϊκής ριβιέρας αποφάσισε να αξιοποιήσει και ο Κύπριος επιχειρηματίας, Παύλος Φωτιάδης, διάδοχος του ομίλου Photos Photiades, γνωστός και για το ζυθοποιείο της Carlsberg στη Μεγαλόνησο, το πρώτο της μάρκας εκτός Δανίας. Ο όμιλος έχει παρουσία και στην Ελλάδα, μέσω της Beverage World, που έχει αναλάβει τη διανομή του καφέ Lavazza – παίρνοντάς τον μάλιστα από τα χέρια της Coca Cola 3E – ποτών όπως τα Angostura, Frangelico και Wild Turkey, ενώ πρόσφατα επένδυσε στη βορειοελλαδίτικη μικροζυθοποιία Siris.

    Ωστόσο, ακόμα ένας κλάδος που γοήτευσε τον Παύλο Φωτιάδη ήταν η ελληνική κτηματαγορά, στην οποία έχει παρουσία μέσα από την Emerald Developments. Την παρούσα περίοδο, η εταιρεία αναπτύσσει συγκρότημα κατοικιών έκτασης περίπου 1.400 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο των ISV στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανήκει ο σχεδιασμός των νέων βιλών στο Costa Navarino.

    Έργο της Emerald Developments του ομίλου Φωτιάδη

    Το Emerald Prime, όπως ονομάζεται το project, βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας, κοντά στην πλατεία Νυμφών και περιλαμβάνει δύο townhouses με τέσσερα υπνοδωμάτια, 269 τ.μ. και 263 τ.μ., τέσσερα διαμερίσματα περί των 128 τετραγωνικών και δύο ρετιρέ 174 τ.μ.. Επιπλέον, στη Γλυφάδα αναπτύσσει κτίριο κατοικιών με έντονο το στοιχείο του νερού. Στο ισόγειο τοποθετούνται δύο κατοικίες κήπους και πισίνες. Το υπόλοιπο κτίριο αποτελείται από δύο ρετιρέ στον τέταρτο όροφο, με ταράτσα και πισίνα, καθώς και από τέσσερα διαμερίσματα στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο, με ευρύχωρα μπαλκόνια.

    Στο portfolio της θυγατρικής του κυπριακού ομίλου συγκαταλέγονται αναπτύξεις στο Ελληνικό, καθώς και ένα θέρετρο στο Ρέθυμνο, 1.600 στρεμμάτων που αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Ο όμιλος έχει συνολικά στην κατοχή του 24.000 στρέμματα γης σε Ελλάδα και Κύπρο, που αφορούν τόσο σε ολοκληρωμένα ξενοδοχειακά, οικιστικά και γραφειακά ακίνητα όσο και σε projects σε εξέλιξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέσω real estate εισρέουν στο Χρηματιστήριο 700 εκατ. ευρώ

    Στην Ελλάδα βρίσκουν τον επόμενο προορισμό τους οι διεθνείς hotel operators



    ΣΧΟΛΙΑ