• Δελτία Τύπου

    Το ντοκιμαντέρ «Παραθεριστές της Ιστορίας» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

    • NewsRoom

    HISTORIC ARCHIVE PIOP, PIOP, 02JUN2014


    Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του θεματικού κύκλου με τίτλο «Το ελληνικό ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ». Κάθε μήνα, μέχρι και τον Μάιο του 2020, προβάλλονται στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, αξιόλογα ντοκιμαντέρ της πρόσφατης αλλά και παλαιότερης εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής παρουσία των δημιουργών ή και άλλων συντελεστών.

    Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου (ώρα 19:00), προβάλλεται η βραβευμένη ταινία-ντοκιμαντέρ «Παραθεριστές της Ιστορίας» (Ελλάδα, 2018-50’), σε σκηνοθεσία Γιώργου Διδυμιώτη.

    Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, η ταινία μας καλεί σε ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, υπαρξιακής αναζήτησης, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

    Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και  δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων. Διακρίθηκε το 2018 με το 1ο βραβείο στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, ενώ το 2019 έλαβε την 1η ειδική μνεία στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας, στη Νιόν της Ελβετίας.

    Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιώργος Διδυμιώτης, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

    *Της κύριας προβολής θα προηγηθεί η βραβευμένη ταινία animation «Είμαι ο Λέων των Κυθήρων» (2015, 9’), που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Museums in Short 2018».

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιθυμητή η κράτηση θέσης.

    Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλ: 210 3418011, Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-17:00.



    ΣΧΟΛΙΑ