• Δελτία Τύπου

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο BAUMSCHLAGER – EBERLE τώρα και στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Κτίρια Τράπεζας της Τσεχίας Česká spořitelna


    Το αρχιτεκτονικό γραφείο BAUMSCHLAGER – EBERLE (ΒΕ) είναι πλέον παρόν και στην Αθήνα για να διευρύνει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του από 500 και πλέον έργα σε όλον τον κόσμο το φάσμα υπηρεσιών βιώσιμης και περιβαλλοντικά υπεύθυνης αρχιτεκτονικής, στην Ελλάδα.

    O αρχιτέκτονας Dietmar Eberle, επικεφαλής της Baumschlager Eberle Architects και καθηγητής στο ETH Zürich, αν και δεν υπήρξε ευρέως γνωστός στην χώρα μας μέχρι την πρόσφατη συμμετοχή του στο συνέδριο αρχιτεκτονικής SHARE ATHENS που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη με πολυπληθή και εκλεκτή συμμετοχή ειδικών από πολλές χώρες, συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους Ευρωπαίους Αρχιτέκτονες της γενιάς του ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο του έχει επαγγελματική παρουσία σε 13 πόλεις ανά τον κόσμο.

    Η φήμη τού Dietmar Eberle οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή μίας ενεργειακά αυτάρκους αρχιτεκτονικής, υποστηριζόμενης από άϋλη τεχνολογία μηχανικής μάθησης, η οποία εφαρμόζεται μεταξύ των άλλων και στο κτίριο που στεγάζει την έδρα τού αρχιτεκτονικού γραφείου BAUMSCHLAGER -EBERLE (ΒΕ) στην Αυστρία από το 2013. Ο καθηγητής με τη διεθνή αναγνώριση αποτελεί περιζήτητο ομιλητή σε διεθνείς επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλού κύρους, όπως η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, όπου ήταν βασικός ομιλητής.

    Φιλοσοφία του γραφείου

    Ο κύριος προσανατολισμός του γραφείου BAUMSCHLAGER-EBERLE (ΒΕ) αφορά στον ολιστικό αρχιτεκτονικό και ενεργειακό σχεδιασμό που αντιστέκεται με δομικές καινοτομίες στην αλόγιστη χρήση ένυλης τεχνολογίας. Έτσι ο ιδιοκτήτης ή/και χρήστης του κτιρίου δεν επιβαρύνεται με το κόστος αντίστοιχων δαπανηρών εγκαταστάσεων ασύμμετρα βραχύτερου κύκλου ζωής έναντι εκείνου του ίδιου του κτιρίου καθώς και με αντίστοιχες κοστοβόρες εργασίες συντήρησης. Κλειδί της επιτυχίας εδώ είναι η άϋλη, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία που σε συνδυασμό με το εξειδικευμένης γεωμετρικής και δομικής επεξεργασίας κέλυφος, ρυθμίζει με ακρίβεια τη ροή θερμότητας, τον αερισμό και εν τέλει το κλίμα στους εσωτερικούς χώρους, αξιοποιώντας στοχευμένα την μεταβλητότητα στοιχείων της ίδιας της δομής τού κτιρίου καθώς και τής διαφοροποιούμενης χρήσης του από πλήθος κυμαινόμενου μεγέθους με ανάλογο αισθητό ή λανθάνον θερμικό φορτίο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ,ότι το φημισμένο με την κωδική ονομασία 2226 κτίριο της έδρας του 5-όροφου γραφείου Baumschlager Eberle (ΒΕ) στην Αυστρία δεν χρειάζεται και δεν διαθέτει μηχανοστάσιο!

    Εμβληματικά έργα του γραφείου

    Ardeko Boulogne-Billancourt, France

    Το Κτίριο Του Εργαστηρίου E-Science Του Πολυτεχνείου Της Ζυρίχης ETH
    Ενδεικτικό παράδειγμα της τάσης απεξάρτησης από εφήμερες τεχνολογίες υψηλού κόστους αποτελεί και το κτίριο του Εργαστηρίου e-science του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης ETH, όπου ο Dietmar Eberle διετέλεσε πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Το διαφανές τμήμα του κτιρίου, σκιάζεται από δεύτερη προτιθέμενη όψη σταθερού καννάβου που εξαπλώνεται ενοποιητικά στο σύνολο του κελύφους, επιτρέποντας μόνον στο διάχυτο φυσικό φως να διεισδύσει απρόσκοπτα στο εσωτερικό του κτιρίου. Ταυτόχρονα, η αρχιτεκτονική αυτή προσέγγιση «κρατάει» το θερμικό φορτίο τής ηλιακής ακτινοβολίας έξω από τους εσωτερικούς χώρους κατά τη θερινή περίοδο.

    Το κτίριο UN Aids του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
    Έχοντας σχεδιάσει για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κτίριο UN Aids και στη συνέχεια πλήθος νοσοκομείων, το γραφείο BE έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τα θέματα υγιεινής και ευεξίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία τόσο στον φυσικό αερισμό με τον έλεγχο της περιεκτικότητας του αέρα σε CO2, όσο και στην επιτήρηση τής υγρασίας που μπορεί μειούμενη δραματικά να συμβάλλει στην επικίνδυνη συγκέντρωση παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα.

    To γραφείο BAUMSCHLAGER-EBERLE στην Αθήνα
    Στην ίδια κατεύθυνση εργάζεται και το νεοσύστατο γραφείο της Αθήνας, αντιπαραθέτοντας στις γνώριμες συμβατικές προσεγγίσεις , μια συνεκτικότερη και ενεργειακά αυτάρκη αρχιτεκτονική που εκδηλώνει με λεπτότητα και ανεπιτήδευτη αισθητική τις λειτουργικές της αρετές.

    Με την έναρξη της λειτουργίας του γραφείου BE Αθήνας έχουν προκύψει ήδη σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας που ανταποκρίνονται με πρωτοποριακή ευρηματικότητα στις επιταγές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Το γραφείο Αθηνών διευθύνεται από τον Δρα Γιώργο Παϊσίδη, μηχανικό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου με μακροχρόνια εμπειρία σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ υπεύθυνη του τοπικού γραφείου για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι η αρχιτέκτων MAS ETH Iva Vassileva, με διακεκριμένο έργο εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής και στην Ελλάδα.

    Περισσότερα: https://www.baumschlager-eberle.com/bueros/standorte/office/athen/



    ΣΧΟΛΙΑ