• Δελτία Τύπου

    Ο Greek Barista Championship και το signature drink που τον οδήγησε στην κορυφή

    • NewsRoom
    Ο Νίκος Αντζάρας, Head Roaster της εταιρίας Samba Coffee Roasters

    Ο Νίκος Αντζάρας, Head Roaster της εταιρίας Samba Coffee Roasters


    Η πορεία του Νίκου Αντζάρα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος SCA Greek Barista και η διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου στην Αυστραλία.

    Τον Φεβρουάριο 2022, στο πλαίσιο των coffee events της διεθνούς έκθεσης HORECA, πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό SCA το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Barista, οπού ο Νίκος Αντζάρας, Head Roaster της εταιρίας Samba Coffee Roasters κατέλαβε την πρώτη θέση, κερδίζοντας ταυτόχρονα το εισιτήριο για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista, που θα διεξαχθεί στη Μελβούρνη. Για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, που το κύρος του ακολουθεί τη μεγάλη ανάπτυξη της κουλτούρας του καφέ, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό signature beverage, το οποίο ενσωμάτωσε την εμπειρία και τη συνολική προσπάθεια του νικητή, Νίκου Αντζάρα, καθώς και τη γνώση και εξειδίκευση της Samba Coffee Roasters.

    Από την πρώτη γνωριμία με τον καφέ έως την πιστοποίηση γευσιγνωσίας

    Ξεκινώντας την καριέρα του το 2013, ο Νίκος Αντζάρας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον specialty coffee και γοητεύτηκε από τον μαγικό κόσμο του καφέ και τις διαφορετικές γεύσεις που μπορεί να δημιουργηθούν με αυτόν. Όπως ο ίδιος μας εξιστόρησε, γεννήθηκε ένα καινούργιο πάθος και μια επιθυμία να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τον καφέ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε σεμινάρια Brewing, Sensory και Barista Foundation, μέχρι που το 2015 είχε ολοκληρώσει το σύνολο των μαθημάτων επιπέδου intermediate και professional, έχοντας πλέον στα χέρια του το SCA Coffee Diploma. Παράλληλα εργαζόταν ως barista trainer και υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου, στην Ελληνική εταιρία Samba Coffee Roasters, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το roasting, καβούρδισμα του καφέ, αλλά και την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τομείς στους οποίους εξειδικεύεται μέχρι και σήμερα.  Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του, όπως μας δήλωσε, είναι το πτυχίο Q Arabica Grader, το οποίο αποτελεί μια παγκόσμια πιστοποίηση γευσιγνωσίας, που προσφέρει τη δυνατότητα να μπορεί να κρίνει την ποιότητα του καφέ και να κατανοεί γευστικά όλες τις πλευρές του.

    Φτάνοντας στην κορυφή του Ελληνικού Πρωταθλήματος Barista

    Η προετοιμασία για το ελληνικό πρωτάθλημα barista, ήταν απαιτητική, με ατελείωτες ώρες εξάσκησης, όπως σημειώνει ο Νίκος. ‘Τα πρωινά ακολουθούσα τη ρουτίνα της εργασίας μου στα κεντρικά της Samba Coffee Roasters, ενώ τα απογεύματα έως αργά το βράδυ σχεδίαζα και προετοίμαζα την παρουσίαση και την δομή του προγράμματός μου’. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού barista, απαιτείται η παρασκευή ροφημάτων espresso, milk beverages και ενός Signature Beverage. Ο Νίκος, για το Signature ρόφημα του, στο οποίο έδωσε το όνομα Adapt, χρησιμοποίησε δύο διπλά Espresso από την ποικιλία-υβρίδιο CGLE17 της Κολομβιανής φάρμας Café Granja La Esperanza. Προσθέτοντας ένα διάλυμα από raspberries, το οποίο είχε υποστεί ζύμωση και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού – Oolong Milky Tea, δημιούργησε έναν ιδιαίτερο, φρουτένιο και γλυκό χαρακτήρα στο signature drink, με νότες από κεράσι, ρόδι, ροδάκινο και καραμέλα, σε μία βελούδινη υφή.

    Η έρευνα και η μελέτη της ζύμωσης, οδήγησαν τον πρωταθλητή barista στην τελική επιλογή του signature ροφήματος. Μελετώντας διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόζονται στον τομέα της γαστρονομίας και μετά από πολλές ώρες πειραματισμού, έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με το raspberry να αποτελεί το κύριο συστατικό της επιτυχίας, προσφέροντας φρεσκάδα καθώς και την επιθυμητή οξύτητα. Τέλος, μετά από αρκετές δοκιμές με διαφορετικά ήδη τσαγιού, επιλέχθηκε το Oolong Milky Tea για τον φρουτένιο χαρακτήρα και τη γαλακτική υφή του.

    Ο δρόμος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

    Μετά από τη μεγάλη επιτυχία στο Hellenic Barista Championship, ο διαδρομή του Νίκου για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Barista του Σεπτεμβρίου στη Μελβούρνη έχει ξεκινήσει. Στο τέλος Απριλίου, ο Νίκος Αντζάρας και η ομάδα της Samba Coffee Roasters θα ταξιδέψουν στην  Κολομβία, στη φάρμα Café Granja La Esperanza, όπου και θα δοκιμάσουν τη νέα σοδειά καφέ, με στόχο την επιλογή του καφέ που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Το ‘ημερολόγιο’ του ταξιδιού αυτού μάλιστα θα είναι διαθέσιμο στους λάτρεις του καφέ, οι οποίοι θα μπορούν να ακολουθήσουν την καθημερινή του πορεία μέσα από τα social media Samba Coffee Roasters.

    Με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η ομάδα της Samba Coffee Roasters, διαθέτει το μοναδικό signature beverage, Adapt,  που οδήγησε τον Νίκο Αντζάρα στην κορυφή του Hellenic Barista Championship, στα δυο καταστήματα της εταιρείας, στην Πανόρμου και το Κολωνάκι, αποκλειστικά για τον μήνα Απρίλιο.



    ΣΧΟΛΙΑ