• Δελτία Τύπου

    Η ελληνική πρωτοβουλία Αυστραλίας υποστηρίζει το πρόγραμμα «Μπορούμε στη Λαϊκή»

    • NewsRoom


    Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI Australia) ανακοίνωσε δωρεά ύψους 36,000 AU$ για την υποστήριξη του Προγράμματος “Μπορούμε στη Λαϊκή”, μια δυναμική πρωτοβουλία της ΜΚΟ Μπορούμε,  μέσα από την οποία εξοικονομούνται τα περισσευούμενα φρούτα και λαχανικά από λαϊκές αγορές στην Αθήνα και διανέμεται σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Από την έναρξη του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2015 από τρεις λαϊκές αγορές, το Μπορούμε έχει διασώσει και προσφέρει περισσότερους από 50 τόνους φρέσκων προϊόντων, από ένα σύνολο 10 λαϊκών αγορών σήμερα.

    Αυτήν τη στιγμή, το Μπορούμε συντονίζει τη συλλογή του περισσεύματος φρέσκων προϊόντων  από 10 εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές στην Αθήνα και την Αττική, με την υποστήριξη των εθελοντών του Μπορούμε, συνεργαζόμενων εταιρειών  και τοπικών φιλανθρωπικών οργανώσεων. Περισσότερες αγορές θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα το 2017, ενώ υπάρχουν σχέδια για επέκταση του προγράμματος εκτός της Αθήνας, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των εθελοντών και διπλασιάζοντας το μέγεθος των προϊόντων που θα συλλέγονται.

    Η δωρεά της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας, θα υποστηρίξει το πρόγραμμα “Μπορούμε στη Λαϊκή” για 12 μήνες και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας της Ελληνικής Πρωτοβουλίας με το Μπορούμε για τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και της πρόσφατης συνεργασία  με το Εθελοντικό Πρόγραμμα του ΤΗΙ Αυστραλίας.

    Η δωρεά ανακοινώθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη λαϊκή αγορά του Χαλανδρίου, όπου τέσσερις εθελοντές από τη Μελβούρνη συνεργάστηκαν με την ομάδα του Μπορούμε, στην συλλογή προϊόντων που περίσσεψαν στο τέλος της λαϊκής αγοράς.

    «Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το πρόγραμμα “Μπορούμε στη Λαϊκή”, κυρίως λόγω του θετικού αντίκτυπου που έχει, όχι μόνο με το να σώζει τρόφιμα και να στηρίζει ανθρώπους, αλλά ενθαρρύνοντας τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων», δήλωσε ο Πρόεδρος του THI Australia Nicholas Pappas.

    «Το πρόγραμμα “Μπορούμε στη Λαϊκή” είναι ένα από τα βασικά προγράμματα που υποστηρίζονται από το Εθελοντικό μας Πρόγραμμα, το οποίο δείχνει στους Αυστραλούς ένα τρόπο για να συνεισφέρουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα».

    Φέτος, περισσότεροι από 30 Αυστραλοί θα προσφέρουν εθελοντική εργασία υπό το Εθελοντικό Πρόγραμμα του THI Αυστραλίας, το οποίο ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα του Μπορούμε. Τέσσερις άνθρωποι από το Σίδνεϋ και ακόμη τέσσερις από το Πέρθ, έχουν ήδη συμμετάσχει σε συλλογές τροφίμων σε όλη την Αθήνα.

    Η νέα δωρεά για τη στήριξη του Προγράμματος “Μπορούμε στη Λαϊκή”, έρχεται σε συνέχεια δωρεάς ύψους 40,000 AU$ από το THI Αυστραλίας την περίοδο 2015-2016, για την υποστήριξη του προγράμματος Διάσωσης & Προσφοράς Τροφίμων, το οποίο διπλασίασε το ποσό  του φαγητού που εξοικονομήθηκε και προσφέρθηκε το 2016, σώζοντας και προσφέροντας συνολικά 7 εκατ. μερίδες φαγητού. Παράλληλα, μέσω της δωρεάς, βελτιώθηκε και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, σώζοντας και προσφέροντας 40 γεύματα για κάθε 1€ σε λειτουργικά έξοδα.

    «Είμαστε ευγνώμονες προς στην  Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας, η οποία μας έδωσε τα μέσα για να συνεχίσουμε την δυναμική ανάπτυξη του προγράμματος “Μπορούμε στη Λαϊκή”, μέσω του οποίου σώσαμε και δωρίσαμε περισσότερους από 50 τόνους φρέσκων προϊόντων μέσα σε 1,5 χρόνια», ανέφερε ο Συνιδρυτής του Μπορούμε, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

    «Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μας προγράμματα, καθώς σώζει άμεσα φαγητό από τοπικές λαϊκές αγορές, που λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Είναι ένα πρόγραμμα πολλαπλού οφέλους, καθώς οι έμποροι χαίρονται που δεν πετούν τα προϊόντα και τα δωρίζουν σε άτομα που τα έχουν ανάγκη, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις χαίρονται που λαμβάνουν φρέσκα προϊόντα, οι εθελοντές χαίρονται που συμμετέχουν σε ένα τόσο ικανοποιητικό πρόγραμμα, και γενικότερα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς μειώνει τα απορρίμματα τροφίμων. Ακόμη, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φέτος έχουμε τόσους πολλούς εθελοντές από την Ελληνική Διασπορά, οι οποίοι υποστηρίζουν το Μπορούμε, μέσω της συνεργασίας μας με το THI Αυστραλίας», τόνισε ο κος Θεοδωρίδης.

    Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI Australia) δημιουργήθηκε το 2015, συνεισφέροντας περαιτέρω στο πρωτοποριακό έργο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης και ανανέωσης της Ελλάδας, και να εξελιχθεί σε δυναμικό μέρος του παγκόσμιου κινήματος THI, που ως στόχο έχει την αξιοποίηση των δυνάμεων και των πόρων της Ελληνικής Διασποράς προς όφελος της Ελλάδας και των Ελλήνων.



    ΣΧΟΛΙΑ