• Δελτία Τύπου

    Edge.Piraeus: Η διεθνής έκθεση έργων τέχνης φοιτητών-καλλιτεχνών από Ελλάδα και Γερμανία στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

    • NewsRoom
    Edge.Piraeus


    Edge.Piraeus καλείται η σειρά δράσεων – oμιλίες, εργαστήρια, δημιουργία και έκθεση εικαστικών έργων – που σχεδίασαν και θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα και στον Πειραιά κατά το χρονικό διάστημα από τις 5 έως τις 28 Απριλίου 2017 η Weissensee Art Academy Berlin (KHB) σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) κινούμενες παράλληλα με την documenta 14 και επιχειρώντας να αναδείξουν πώς την αντιλαμβάνονται οι φοιτητές τους εκφραζόμενοι εικαστικά.

    Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

    Το Κέντρο Τέχνης Καστέλας, ευγενώς παραχωρούμενο από την οικογένεια Βαρβάρας και Νίκου Α. Βερνίκου, θα φιλοξενήσει την έκθεση των έργων των φοιτητών-καλλιτεχνών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, η οποία θα εγκαινιασθεί την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, στις 20:00, και θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου.

    Edge.Piraeus, γιατί; Στην αγγλική γλώσσα η φράση “being on the edge, or being edgy” (βρίσκομαι επί ξηρού ακμής) συχνά αναφέρεται στην κατάσταση του εκνευρισμού, της αντίληψης άμεσου και ισχυρού κινδύνου, όπως, επί παραδείγματι, όταν βρισκόμαστε στο χείλος ενός λόφου ή μπροστά στην καταστροφή. Σε αντιπαραβολή, ο Πειραιάς, λιμάνι σημαντικό, αντικατοπτρίζει την έννοια της ακμής, και μάλιστα από άποψη τοπογραφική, ως μια από τις (πολλές) οριακές θέσεις της Ευρώπης. Αυτό που ορίσθηκε ως «Ελληνική κρίση» αντανακλά την Ευρωπαϊκή κρίση, στην οποία οι αξίες που εκφράζονται μέσα από την Ευρωπαϊκή ιδέα βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Οι ακόλουθες δράσεις, που θα φιλοξενηθούν επίσης στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, θα ενθαρρύνουν το διάλογο μεταξύ των νεαρών καλλιτεχνών, ανθρώπων του χώρου του πνεύματος από διάφορες χώρες και των επισκεπτών της έκθεσης:

    • πρώτο ΣΥΜΠΟΣΙΟ: AWAY WITH PERICLES!, την Τετάρτη, 5 Απριλίου, στις 20:00. Μια περφόρμανς και συνακόλουθος διάλογος για την (α-)συνάφεια της κλασσικής παιδείας με τη σημερινή πραγματικότητα, με εισαγωγικά σχόλια από τους κ.κ. Michael Edelson (φοιτητή), Guy Féaux de la Croix (εμπνευστή του Edge.Piraeus), Καθηγ. Hannes Brunner (KHB) και Καθηγ. Πέτρο Δούκα (πρ. Υφυπουργό Οικονομικών), και ανάπτυξη συζήτησης την οποία θα συντονίσει ο Καθηγ. Νίκος Κυριαζής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιστορικός και συγγραφέας)·
    • δεύτερο ΣΥΜΠΟΣΙΟ: THE MIGRATORY MEME – FROM THE SELFISH GENE TO CLICK BATE, την Τρίτη, 11 Απριλίου, στις 16:00. Ένας διάλογος με την επιμέλεια των κ. κ. Καθηγ. Warren Neidich και Hannes Brunner (KHB) και τη συμμετοχή των κ.κ. Καθηγ. Νίκου Τρανού (ΑΣΚΤ, γλύπτη), Ανδρέα Αγγελιδάκη (θεωρητικού της τέχνης), Hannah Barton (θεωρητικού της τέχνης), Daniel Keller (καλλιτέχνη), Petra Tomljanovic (εικαστικής επιμελήτριας), Angelo Plessas (καλλιτέχνη) κ.ά..

    Ο Καθηγητής Hannes Brunner, καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου Edge.Piraeus, σημειώνει ότι «οι τελικές μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας θα αναδείξουν τόσο την προσωπική έρευνα όσο και τις πειραματικές, παραστατικές και συμμετοχικές πρακτικές».

    Ο τ. Επικεφαλής της Γερμανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα, κ. Guy Féaux de la Croix, εμπνευστής του έργου, προσθέτει: «ζώντας στην κατάσταση όπου τα συστατικά, δομικά στοιχεία της κοινωνίας μας, οι δημοκρατικές αξίες και οι θεσμοί, υφίστανται μεγάλες πιέσεις, η κριτική και προκλητική τέχνη αναδεικνύεται ως ακόμη πιο σημαντική πηγή για την κοινωνική και οικονομική ανανέωση. Αυτονόητο είναι ότι δεν αναμένουμε από τους καλλιτέχνες να σκεφθούν για τα έργα τους με τρόπο χρησιμοκεντρικό. Όμως τούτο δεν θα έπρεπε να κρατά την κοινωνία ως σύνολο σε αδυναμία αναγνώρισης του δυναμικού τους. Το όλον αφορά την (α-)συνάφεια της (α-)συνάφειας του πολιτισμού και της Ελλάδας, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στις ημέρες μας. Και η Ελλάδα παραμένει ένα έξοχο πεδίο όπου μπορούμε να ερευνήσουμε αυτή τη σχέση».

    Τις εκδηλώσεις οργανώνουν και συντονίζουν οι κ.κ. Καθηγ. Νίκος Τρανός, Λουκάς Λουκίδης και Λυδία Βαϊρακταράκη από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και Καθηγ. Hannes Brunner, Guy Féaux de la Croix, Ulrike Mohr, Andreas Schlaegel και Maria Turik από την Weissensee Art Academy Berlin.

    Τη διμερή συνεργασία υποστηρίζoυν τα μέλη της επιτροπής Φίλοι του Edge.Piraeus.



    ΣΧΟΛΙΑ