• Top Stories

    Οι καλύτερες φωτογραφίες του 2015 από το National Geographic


    Κάθε χρόνο φωτογράφοι από όλο τον κόσμο στέλνουν φωτογραφίες τους στον ετήσιο διαγωνισμό του National Geographic. Δείτε τις 13 φωτογραφίες που επελέγησαν φέτος ως οι καλύτερες της χρονιάς, μέσα από περισσότερες 13.000 φωτογραφίες που κατατέθηκαν, καθώς και το πώς περιγράφουν οι φωτογράφοι το ιστορικό τους:

    Εύφημος μνεία: «Από γενιά σε γενιά», Jackson Hung

    nat1










    Κατηγορία: Τόποι

    Τοποθεσία: Shalu, Ταϊβάν

    Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής της κινεζικής πρωτοχρονιάς του 2015 στην Ταϊβάν. Παρατήρησα πώς το φως ερχόταν μέσα στο δωμάτιο καθώς τα μέλη της οικογένειάς μας αντάλλασσαν θυμιάματα, στέλνοντας τις προσευχές μας και τιμώντας τους προγόνους μας. Η φωτογραφία είναι συμβολική, καθώς η ανταλλαγή θυμιαμάτων αναπαριστά τη γνώση και τη σοφία που περνά από γενιά σε γενιά.

    Εύφημος μνεία: «Σουρεαλιστικός πίνακας στη φύση», Tugo Cheng

     nat2

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Shihezi, Xinjiang Uygur Zizhiqu, Κίνα

    Μία από τις μεγαλύτερες οροσειρές της κεντρικής Ασίας, η Tian-shan (που στα κινέζικα σημαίνει «βουνό του ουρανού»), περιλαμβάνει κάποια από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία του κόσμου και θεωρείται από πολλούς παράδεισος για περιπέτειες στη φύση. Χάρη στον πλούτο των ιζημάτων που έχουν σχηματιστεί με τη διάβρωση που προκαλούν τα ποτάμια τα οποία κυλούν από τα βουνά, η βόρεια όψη της Tian-shan έχει συναρπαστικά οροπέδια και πολύχρωμα φαράγγια βάθους εκατοντάδων μέτρων, με αποτέλεσμα αυτό το σουρεαλιστικό φυσικό τοπίο.

    Εύφημος μνεία: «Το παιχνίδι», Simone Monte

    nat3

    Κατηγορία: Τόποι

    Τοποθεσία: Rio de Janeiro, Βραζιλία

     

    Εύφημος μνεία: «Πολύχρωμο χάος», Bence Mate

    nat4

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Mkuze, KwaZulu-Natal, Νότια Αφρική

    Μελισσοφάγοι μαζεύονται σε ένα κλαδί πριν πάνε για ύπνο στις φωλιές τους, που φτιάχνουν στην άμμο. Δούλευα πάνω σε αυτό το θέμα για 18 μέρες, καθώς υπήρχαν μόνο πέντε με δέκα λεπτά κάθε μέρα που ο φωτισμός ήταν ο κατάλληλος. Το 90% των προσπαθειών μου να βγάλω αυτή την εικόνα απέτυχε. Χρησιμοποίησα φακούς για να φωτίσω τους μελισσοφάγους που κάθονταν στο κλαδί, αλλά όχι αυτούς που πετούσαν από πάνω. Από αυτήν τη γωνία, ο φωτισμός από πίσω δημιούργησε χρωματισμό ουράνιου τόξου μέσα από τα φτερά των πουλιών που πετούσαν.

    Εύφημος μνεία: «Τίποτα να δηλώσω», Lars Hübner

    nat5

    Κατηγορία: Άνθρωποι

    Τοποθεσία: Douliu, Ταϊβάν

    Όταν πεθαίνει κάποιο μέλος της οικογένειας σε πολλές περιοχές της Ταϊβάν, η σορός του διατηρείται στο σπίτι ή σε μία σκηνή που έχει στηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Μετά από κάποιο διάστημα γίνεται η κηδεία και η ταφή του.

    Εύφημος μνεία: «Αλλαγή βάρδιας», Mohammed Yousef

    nat6

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Masai Mara, Rift Valley, Κένυα

    Στο Masai Mara της Κένυα τα μικρά του διάσημου τσιτάχ Malaika έμαθαν να κυνηγούν. Μετακινούνταν από τον ένα λόφο στον άλλο, αναζητώντας τα θηράματά τους. Εδώ, μοιάζουν σαν να αλλάζουν βάρδιες, καθώς το ένα τσιτάχ φεύγει από το λόφο, ενώ το άλλο παίρνει τη θέση του.

    Εύφημος μνεία: «Ακροβάτες στον αέρα», Alessandra Meniconzi

    nat7

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Appenzell, Canton d’Appenzell Rhoden-Interieur, Ελβετία

    Ένα σμήνος κοράκων των Άλπεων πραγματοποιεί ακροβατικές κινήσεις στον αέρα. Κατάφερα κατά τη διάρκεια μίας μέρας με δυνατό άνεμο, να απαθανατίσω τις εντυπωσιακές τους ικανότητες.

    Εύφημος μνεία: «Λόφος των σταυρών», Hideki Mizuta

    nat8

    Κατηγορία: Τόποι

    Τοποθεσία: Siaulai, Λιθουανία

    Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σταυροί στον Λόφο των Σταυρών, κοντά στο Siaulai της Λιθουανίας. Αναπαριστά την ειρηνική αντίσταση του Καθολικισμού στην καταπίεση. Πολλά πνεύματα νεκρών θρυλείται ότι ζουν εδώ, σε αυτόν τον μικρό λόφο. Όταν επισκέφθηκα αυτό το μέρος, ένα κορίτσι με ροζ φόρεμα έτρεχε σαν να έφερε ειρήνη, ελπίδα και αγάπη.

    Εύφημος μνεία: «Ουραγκοτάγκος στη βροχή», Andrew Suryono

    nat9

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Denpasar, Bali, Ινδονησία

    Φωτογράφιζα ουραγκοτάγκους στο Bali της Ινδονησίας όταν άρχισε να βρέχει. Ακριβώς πριν κλείσω την κάμερα, είδα αυτόν τον ουραγκοτάγκο να παίρνει ένα φύλλο και να το βάζει πάνω στο κεφάλι του για να προστατευθεί από τη βροχή! Αμέσως χρησιμοποίησα την DSLR και τον τηλεφακό μου για να διασώσω αυτήν την αυθόρμητη μαγική στιγμή.

    Εύφημος μνεία: «Βλέποντας το Ιράκ από το Ιράν», Yanan Li

    nat10

    Κατηγορία: Άνθρωποι

    Τοποθεσία: Shalamcheh, Khuzestan, Ιράν

    Τον Οκτώβριο του 2014 στο Khuzestan του Ιράν συνάντηση μία ομάδα Ιρανών φοιτητριών στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ. Κάποιες από αυτές σκαρφάλωσαν στα άρματα μάχης που έμειναν εκεί από τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών και έβγαλαν φωτογραφίες. Πάτησα το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής όταν είδα αυτό το κορίτσι να απλώνει τα χέρια του και να γυρίζει για να κοιτάξει τα σύνορα με το Ιράκ.

    1η Θέση: «Στην παιδική χαρά», Joel Nsadha

    nat11

    Κατηγορία: Άνθρωποι

    Τοποθεσία: Kampala, Ουγκάντα

    Ο Bwengye ζει σε μία φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Kampala, η οποία λέγεται Kamwokya. Απολαμβάνει το ποδήλατό του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και το φέρνει στον παιδότοπο της φτωχογειτονιάς κάθε απόγευμα, όπου παρακολουθεί τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο.

    1η Θέση: «Αστεροειδής», Francisco Mingorance

    nat12

    Κατηγορία: Τόποι

    Τοποθεσία: Cardeñas, Ανδαλουσία, Ισπανία

    Καθώς προετοίμαζα μία αναφορά για το Rio Tinto της Ισπανίας από αέρος, αποφάσισα να συμπεριλάβω τις λίμνες από φωσφογύψο που υπάρχουν στους βάλτους, των οποίων η ραδιενέργεια έχει καταστρέψει μέρος των βάλτων. Ως περιβαλλοντικός φωτοδημοσιογράφος, έπρεπε να μεταδώσω αυτήν την ιστορία, αλλά έπρεπε να το κάνω με μία εικόνα που από μόνη της προσελκύει την προσοχή του θεατή. Σε μια εκπαιδευτική χαμηλή πτήση, αυτή η εικόνα τράβηξε την προσοχή μου για την ομοιότητά της με έναν κρατήρα από αστεροειδή στα πράσινα νερά.

    Μεγάλο βραβείο: «Σκόνη», James Smart

    nat13

    Κατηγορία: Φύση

    Τοποθεσία: Simla, Colorado, ΗΠΑ

    Ένας σπάνιος και εντυπωσιακός αντι-κυκλωνικός ανεμοστρόβιλος περνά από μία φάρμα, ξυστά από ένα σπίτι στη Simla του Colorado.



    ΣΧΟΛΙΑ