ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ διοργάνωσε ένα ακόμη επιτυχημένο debate για το κρίσιμο θέμα της προστασίας των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ, «το πρόβλημα του ψηφιακού εθισμού παιδιών και εφήβων βρίσκεται στο προσκήνιο διεθνώς. Tη στιγμή που ένα παγκόσμιο κύμα απαγορεύσεων και περιορισμών στη χρήση των πλατφορμών Κοινωνικής Δικτύωσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κατάσταση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα. Η Σχολή Δημοσιογραφίας της Ανώτερης Σχολής ΑΚΜΗ, μέσω του θεσμού των Debates, αναδεικνύει σήμερα το φαινόμενο με προσκεκλημένους ομιλητές τους πλέον εξειδικευμένους και διακεκριμένους στον χώρο επιστήμονες και επαγγελματίες».
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Επιστημονική Σύμβουλος της Σχολής Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Μαρίνα Οικονόμου, η Ευγενία Μπόζου, Επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής στη Google και ο Γιώργος Νικολετάκης, CEO 100Mentors, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου, Εκδότης και Διευθυντής της Real News και Πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την ανάγκη για εγρήγορση απέναντι στην “ηλεκτρονική παραμέληση”, όπου οι ανήλικοι εκτίθενται σε κινδύνους στο ψηφιακό περιβάλλον, χωρίς την απαραίτητη προσοχή. «Σήμερα, η παραμέληση των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον όπου συχνά δεν υπάρχει έλεγχος και όρια, είναι πολλαπλάσια πιο έντονη», ανέφερε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ευθύνη των γονέων να διατηρήσουν ζωντανή την ανθρώπινη σχέση με τα παιδιά τους. Επιπλέον, παρουσίασε την πρωτοβουλία Kids Wallet, μια πλατφόρμα ταυτοποίησης και ελέγχου χρήσης συσκευών για ανηλίκους, και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των ανθρωπιστικών αξιών στην ψηφιακή εποχή. Ολοκληρώνοντας, εξέφρασε την πίστη του ότι «οι άνθρωποι θα κρατήσουν τον πυρήνα της τεχνολογίας, με στόχο αυτή να τους βοηθήσει να ζήσουν καλύτερα, υγιέστερα, με αξίες και αρχές».
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Σύμβουλος της Σχολής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, κα. Μαρίνα Οικονόμου εστίασε στις ψυχολογικές διαστάσεις της έκθεσης των παιδιών στις ψηφιακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι νέες φοβίες, όπως ο φόβος του FOMO (Fear Of Missing Out). Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του διαλόγου μεταξύ γονέων και παιδιών και την ανάγκη αποφυγής τιμωρητικών προσεγγίσεων, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει μόνο απαγόρευση, η τιμωρητική προσέγγιση δεν λειτουργεί». Επίσης, εστίασε στο φαινόμενο της κανονικοποίησης της βίας, λέγοντας ότι «η βία έχει υποστεί, θα λέγαμε, μια κανονικοποίηση στη σύγχρονη ζωή και για μένα αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος».

Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Η κ. Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής της Google σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις της Google για την προστασία των ανηλίκων. Αυτές περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, μηχανισμούς αποτροπής αρνητικού περιεχομένου στο YouTube και την ενεργό συμμετοχή των εφήβων στη διαμόρφωση λύσεων, όπως στην ευρωπαϊκή έρευνα της Google. Επίσης, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα “Γίνε ήρωας στο διαδίκτυο” και “AI Experience”, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Δημόσιας Πολιτικής Google (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα)
Ο κ. Γιώργος Νικολετάκης, CEO της 100MENTORS, παρουσίασε τις θετικές δυνατότητες της τεχνολογίας για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση των νέων. Εστίασε στην εφαρμογή mentoring της 100MENTORS, η οποία χρησιμοποιεί Generative AI για να συνδέσει μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές με role models, προσφέροντας επαγγελματικό προσανατολισμό και αναπτύσσοντας κρίσιμες δεξιότητες. Τόνισε ότι «οι τεχνολογίες αποτυπώνουν τις προσωπικότητες των ανθρώπων που τις δημιουργούν», υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατάρτισης των δημιουργών τους, ώστε να αξιοποιηθεί η μεταμορφωτική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο απαιτεί ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τεχνολογικών πλατφορμών, πολιτείας, εκπαιδευτικών και οικογένειας. Ο διάλογος, η ενεργητική ακρόαση και η εκπαίδευση αναδείχθηκαν ως βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ουσιαστική παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών στη ζωή των παιδιών.

Ο θεσμός των ΑΚΜΗ Debates, για άλλη μία φορά προσέφερε μια εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία στους φοιτητές της Σχολής Δημοσιογραφίας του ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ.
Διαβάστε επίσης:
«Να γίνεσαι μαμά για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη»
MagentaONE από την Cosmote Telekom: Ένας κόσμος όπου όλα συνδέονται και όλοι κερδίζουν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Μαΐου η πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα Περιφερειών, ύψους 600 εκατ. ευρώ
- Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα θέλουν να θέσουν ηλικιακούς περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Ρούμπιο: Επικοινωνία με Νετανιάχου – Οι ΗΠΑ προβληματίζονται με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα
- Νταλίκα έπεσε από την γέφυρα της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη στην Θηβών
