• Δελτία Τύπου

    Η Μιράντα Ξαφά σε εκδήλωση της δικηγορικής εταιρίας KLC. Τι είπε η οικονομολόγος

    • NewsRoom

    Από την εκδήλωση της δικηγορικής εταιρίας KLC


    Η δημιουργία νομικών και θεσμικών μηχανισμών που θα προσελκύσουν Έλληνες και ξένους επενδυτές, η εφαρμογή των κανόνων της διεθνούς ανάπτυξης και τα τέσσερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν – ασφαλιστικό, «κούρεμα», «κόκκινα» δάνεια και  η υπέρ-ρύθμιση της αγοράς σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία- κυριάρχησαν στις ομιλίες κατά την ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η δικηγορική εταιρεία  KLC
    Κορυφαίοι οικονομολόγοι, τραπεζίτες και επιχειρηματίες συμμετείχαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ανταλλάσσοντας απόψεις, ιδέες και προτάσεις με στόχο την πραγμάτωση του μεγάλου στοιχήματος για την ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας. 
    Βασική ομιλήτρια, η οικονομολόγος και πρώην μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιράντα Ξαφά, η πλέον αρμόδια για να μεταφέρει τις θέσεις του ΔΝΤ για το μέλλον της Ελλάδας των Μνημονίων :
    «Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Μόνο ο συνδυασμός των δύο αυτών στοιχείων θα δώσει στη διεθνή κοινότητα και στις κεφαλαιαγορές εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Ειδικά για το λεγόμενο «κούρεμα» για το οποίο τόσα ακούγονται, όσες ελαφρύνσεις χρέους και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να βάλουν τα δημοσιονομικά μεγέθη σε βιώσιμη τροχιά χωρίς μεταρρυθμίσεις που καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Αντίστροφα, όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του. Πρέπει να γίνουν και τα δύο.»
     
    ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
     
     Η οικονομολόγος μετέφερε κατά την ομιλία της, την επιμονή του ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει για να προσελκύσει επενδύσεις.
    Όπως είπε:
    «Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα τέσσερα εμπόδια στην ανάκαμψη και στην μακροπρόθεσμη δυνατότητα  της Ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί είναι:
    1.      Το ασφαλιστικό: Η δυσβάσταχτη δαπάνη για συντάξεις (17% του ΑΕΠ από το οποίο μόνο 7% του ΑΕΠ καλύπτεται από εισφορές) δημιουργεί ένα έλλειμμα ύψους 10% του ΑΕΠ το χρόνο, τετραπλάσιο από τον μέσο όρο 2,5% στην Ευρωζώνη. Η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου στις συντάξεις προβλέπεται να μειώσει το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ), απομένει δηλ. πολύς δρόμος  για να φτάσουμε σε κανονικά επίπεδα. Το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές σε μία φορολογική βάση που διαρκώς συρρικνώνεται καθώς επιχειρήσεις και νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν μαζικά. Χρειάζεται μείωση της φορολογίας και των εισφορών και περικοπή στις συντάξεις. Όμως, η νέα υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου στην πρώτη της δήλωση είπε με νόημα ότι «έχουμε ολοκληρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση». Τελεία και παύλα.
    2.      Τα κόκκινα δάνεια: Εμποδίζουν τις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις, υποβοηθώντας την ανάκαμψη. Χρειάζεται δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με αναδιάρθρωση ή πώληση σε εξειδικευμένα funds.»
    Στη συζήτηση που ακολούθησε για την τραπεζική ακαμψία που, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, οφείλεται σε μέγιστο μέρος στα κόκκινα δάνεια, τονίστηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε στη δικηγορική εταιρία KLC τη σύνταξη του νόμου για τα κόκκινα δάνεια τον Αύγουστο του 2015.  Κατά τη σύνταξη του σχεδίου αλλά και στη συνέχεια κατά την παροχή συμβουλών σε πελάτες ήταν προφανές ότι, πέραν των τραπεζικών θεμάτων, το θέμα των κόκκινων δανείων είναι πολυδιάστατο και εμπλέκει ένα ευρύ φάσμα νομικών θεμάτων και δυσκολιών αντίστοιχα, όπως θέματα ρυθμιστικά (αδειοδότηση), θέματα αστικού δικαίου (εξωδικαστικός συμβιβασμός), θέματα που αφορούν σε αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και  βέβαια σε θέματα σχετικά με τη δικαστηριακή εμπειρία.
    3.      Η υπερ-ρύθμιση της αγοράς και η γραφειοκρατία ήταν το τρίτο εμπόδιο που «βλέπει» το ΔΝΤ, όπως ανέφερε η κα Ξαφά: «Είναι ένα τεράστιο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Οι δραστικές μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό, την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αδειοδότηση των επενδύσεων και των επιχειρήσεων και την ευθυγράμμιση του εργασιακού πλαισίου με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Το πρόσφατο φιάσκο με την επένδυση του Εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο καθιστά επείγουσα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου τουλάχιστον σε τουριστικές περιοχές. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας Doing Business Report για το 2017 υποβάθμισε την Ελλάδα στην 61η θέση από 60η πέρσι μεταξύ 190 χωρών και την κατατάσσει στην 141η θέση παγκοσμίως στην ευκολία καταγραφής της ακίνητης περιουσίας και 133η στην επίλυση επιχειρηματικών διαφορών.
    4.      «Κούρεμα» : Το χρέος παραμένει δυσβάστακτο παρά τις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη δοθεί τόσο από τους ιδιώτες ομολογιούχους όσο και από τον επίσημο τομέα. Χρειάζεται επομένως μεγάλη πρόσθετη ελάφρυνση.»
    Κατά την οικονομολόγο, «το τρίπτυχο του ΔΝΤ είναι: ρεαλιστικοί στόχοι, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, βιώσιμο χρέος. Η έμφαση στην αξιοπιστία έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους επενδυτές, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.  Ένα πρόγραμμα βασισμένο σε υπερ-αισιόδοξες παραδοχές δεν θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα ούτε θα εξαλείψει το φόβο του Grexit. Είναι περισσότερο από προφανής η «μεταρρυθμιστική κόπωση» που επικαλέστηκε το ΔΝΤ για να υποβιβάσει τις προσδοκίες του όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα πλεονάσματα που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα.
    Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συμφώνησαν για την ανάγκη να εγκατασταθούν κατάλληλοι νομικοί και θεσμικοί μηχανισμοί που θα μπορέσουν να ελκύσουν επενδύσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
     
    «ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ»
     
    Η KLC Law Firm, της εταιρείας Καλλιμόπουλος-Λουκόπουλος-Χιωτέλλης, με πρόεδρο τον καθηγητή Αστικού Δικαίου Αριστείδη Χιωτέλλη είναι μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2000 από τη συγχώνευση τριών δικηγορικών γραφείων και σήμερα παράσχει νομικές υπηρεσίες σε περισσότερες από 33 χώρες για επιχειρήσεις, πολυεθνικές εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, δημόσιους και διεθνείς οργανισμούς αλλά και κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και την ελληνική, καθώς εκπροσωπεί το Δημόσιο σε διάφορες υποθέσεις.
    Όπως τόνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο Διευθύνων Εταίρος της, Κώστας Λουκόπουλος, «η KLC επένδυσε στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τους κανόνες της διεθνούς ανάπτυξης, χτίστηκε και λειτουργεί βάσει προτύπων των μεγαλύτερων διεθνών δικηγορικών εταιρειών και μοιράζεται την αγωνία του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα για την ανασύσταση της ελληνικής οικονομίας».
    Οι δημόσιες συμβάσεις, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις, η αναδιάρθρωση Επιχειρήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, το τραπεζικό και το φορολογικό δίκαιο, η βαριά και η φαρμακευτική βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές και οι τηλεπικοινωνίες είναι μερικοί από τους τομείς εξειδίκευσης της KLC
    Το γεγονός της συνεργασίας της με δικηγορικά γραφεία, πιστωτικά ιδρύματα, διαμεσολαβητές και κυβερνητικούς φορείς σε πολλές χώρες του εξωτερικού της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει την κάθε τοπική αγορά και να μπορεί να προσφέρει νομικές συμβουλές σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε αλλοδαπές έννομες τάξεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ