• Portraits.gr

    Cartier Tank Cintrée: Ο ορισμός του κλασικού


    Το ρολόι Cartier Tank Cintrée κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1921, τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου Tank για λογαριασμό του Αμερικανού στρατηγού John Pershing. Το ρολόι αυτό έμελλε να γίνει ένα από τα πλέον περιζήτητα της σειράς Tank και κυκλοφόρησε σε λίγα κομμάτια, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς ένα τέτοιο ρολόι για να το αγοράσει.

    Ευτυχώς για τους συλλέκτες και τους λάτρεις των ρολογιών, υπάρχει μία εναλλακτική επιλογή: η επανέκδοση του Cartier Tank Cintrée σε τρεις εκδοχές (ροζ χρυσός, κίτρινος χρυσός και πλατίνα), που παρουσιάστηκε το 2018, ένα χρόνο μετά τη συμπλήρωση 100 ετών από τη δημιουργία του πρώτου Tank. Και ευτυχώς, η επανέκδοση αυτή είναι το ίδιο σικάτη και ελκυστική με το αυθεντικό ρολόι.

    Οι διαστάσεις της κάσας είναι 46,3 χιλιοστά επί 23 χιλιοστά, δηλαδή είναι διπλάσια σε μάκρος απ’ ό,τι σε πλάτος, με ελαφρύ καμπύλο σχήμα που αναδεικνύει τη λεπτότητα του ρολογιού – μόλις 7,2 χιλιοστά. Στο πίσω μέρος της κάσας είναι χαραγμένο το όνομα της Cartier, ενώ αναγράφεται και το αν το ρολόι είναι μηχανικό, χρυσό ή πλατινένιο, καθώς και ότι κατασκευάστηκε στην Ελβετία.

    Αναμφίβολα, το καντράν του ρολογιού είναι αυτό που κλέβει την παράσταση με το μακρόστενο σχήμα του και με τους αριθμούς 6 και 12 σχεδιασμένους με σαφή επιρροή από το κίνημα της Art Deco. Οι δείκτες στην εκδοχή του κίτρινου χρυσού είναι μπλε, ενώ στην εκδοχή του ροζ χρυσού είναι ταιριαστοί με την κάσα.

    Ο μηχανισμός του ρολογιού είναι ο 8971 MC, μία οβάλ καλίμπρα με χειροκίνητο κούρδισμα που η Cartier προσάρμοσε στο μακρόστενο σχήμα του Cintrée, με απόθεμα ενέργειας περίπου 38 ωρών σε συχνότητα 21.600 vph.

    Και οι τρεις εκδοχές του Cintrée συνοδεύονται από κροκό λουρί ανάλογα με το υλικό της κάσας: ανοιχτό καφέ για τον κίτρινο χρυσό, σκούρο καφέ για τον ροζ χρυσό και γκρι για την πλατίνα.

    Το Cartier Tank Cintrée κοστίζει 20.400 δολάρια στις εκδοχές του κίτρινου και του ροζ χρυσού, ενώ η πλατινένια εκδοχή, από την οποία θα κυκλοφορήσουν μόνο 100 κομμάτια, κοστολογείται στα 23.500 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ