• Πολιτισμός

    Βασίλης Βαφέας: Η ταινία του στο νέο φεστιβάλ Film O’ Clock


    Τι μάς ενώνει, τι μάς χωρίζει. Πέντε χώρες με την ίδια ζώνη ώρας ιδρύουν το φεστιβάλ Film O’ Clock στο οποιο θα προβληθεί η γνωστή ταινία του Βασίλη Βαφέα Ρεπό (1982).

    Πρόκειται για τη Λιθουανία, τη Νότιο Αφρική, την Αίγυπτο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη του Φεστιβάλ, η κοινή ζώνη παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να οργανώσουν κινηματογραφικές προβολές που θα τις παρακολουθούν ταυτόχρονα οι σινεφίλ τους. Από εκεί και πέρα, μέσα από τις ταινίες πρόκειται να ανιχνευθούν διάφορα πολιτιστικά στοιχεία που τις ενώνουν.

    Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ θεωρούν ότι παρόλο που οι χώρες εντοπίζονται στον ίδιο μεσημβρινό, σπάνια αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μοιράζονται την ίδια ώρα με ανθρώπους γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά απόμακρους.

    Το Φεστιβάλ αποτελεί αφορμή να γνωρίσει το κοινό των πέντε αυτών χωρών την εθνική κινηματογραφία των αντίστοιχων έταιρων χωρών. Έτσι, πέντε curators (επιμελητές) επιλέγουν τις ταινίες που θα συμμετάσχουν. Για την Ελλάδα την ευθύνη διατηρεί η Ιωάννα Κρυωνά. Τη διεύθυνση του φεστιβάλ ανέλαβε η Mirona Radu (Μιρόντα Ραντού).

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους καθώς και τμήμα ρετροσπεκτίβας στο οποίο θα προβάλλονται κλασικές ταινίες της εθνικής κινηματογραφίας (μια από κάθε χώρα). Σε αυτό το πλαίσιο προβάλλεται η ταινία Ρεπό του Βασίλη Βαφέα.

    Πρόκειται για κοινωνική σάτιρα, που επικεντρώνεται στην καθημερινή «οδύσσεια» μιας ομάδας μεσοαστών. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Μόναχο, Σαν Σεμπαστιάν, La Rochelle, Nevers όπως και στο Festival Des Droits de l’Homme στο Στρασβούργο).

    Παίζουν οι Πέτρος Ζαρκάδης, Άννα Μακράκη, Κατερίνα Γιουλάκη, Αννέτα Μιχαλιτσιάνου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Υφάντης, Μηνάς Χατζησάββας, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστα Σφήκας. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Καβάγια, τα σκηνικά-κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη και το μοντάζ του σκηνοθέτη Γιώργου Κόρρα.

    Πληροφορίες:

    Το “Film o’ clock” θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 3 Μαρτίου 2021.

    Το Ρεπό του Βασίλη Βαφέα προβάλλεται τη Δευτέρα 1 Μαρτίου από τις 8:30 μ.μ. και για 4 ώρες στην πλατφόρμα Festival Scope. Στις 10:00 μ.μ. θα προβληθεί διαδικτυακή συνέντευξη του σκηνοθέτη και συντελεστών της ταινίας από τον κριτικό κινηματογράφου Κρίστι Μακρουλέσκου (Cristi Mărculescu).



    ΣΧΟΛΙΑ