• Πολιτισμός

    UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    • NewsRoom
    Γλυπτά του Παρθενώνα


    Μία ιστορική στιγμή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που εκλάπησαν από τον λόρδο Έλγιν, πρόκειται να είναι η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την επιστροφή τους στην χώρα μας.

    Όπως ανακοίνωσε η UNESCO, πρόκειται να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες για την επιστροφή των γλυπτών μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδου Στίβεν Πάρκινσον.

    Ελλάδα και Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην Αθήνα.

    Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην UNESCO να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

    Η κ. Μενδώνη το αποδέχθηκε αμέσως και – σύμφωνα πάντα με την UNESCO  – σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της UNESCO,  «η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή το 1984. Έκτοτε, η Επιτροπή εξετάζει την υπόθεση κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις της και έχει υιοθετήσει αρκετές συστάσεις για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και καλώντας τον Γενικό Διευθυντή να διευκολύνει τις συναντήσεις για το σκοπό αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, η UNESCO επανέλαβε την ετοιμότητά της να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρεια Ιρλανδία ως προς αυτό».

    Δείτε εδώ την ανακοίνωση της UNESCO

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτά είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που υπάρχουν σε ξένα μουσεία, πλην του Βρετανικού, μπορούν να επιστρέψουν;

    Times: Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα- Ανήκουν στην Αθήνα

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ