• Πολιτισμός

    Τζουντ Λο: Η πανδημία δεν με εξέπληξε, το ήξερα

    Ο Τζουντ Λο ως ακραίος συνωμοσιολόγος στην ταινία «Contagion»


    Όταν άκουσε πρώτη φορά για τον κορονοϊό στην Κίνα ανησύχησε πολύ. Και «Όταν ξέσπασε, το 2020 και μάθαμε πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ήχησε συναγερμός».

    Ο Τζουντ Λο, πρωταγωνιστής στην ταινία «Contagion», που παρ’ ότι γυρίστηκε το 2011 επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο, λόγω της σοκαριστικής πρόβλεψης που είχε γίνει μέσα απ’ αυτήν, μιλώντας σε συνέντευξή του μέσω βίντεο στο GQ, ανέφερε πόσο βέβαιοι ήταν οι επιστήμονες από τότε, ότι μια αληθινή πανδημία ήταν «αναπόφευκτη».

    «Έτσι αυτό που συνέβη δεν με εξέπληξε πολύ. Υπήρχε η βεβαιότητα, ότι επρόκειτο να συμβεί», όπως είπε ο ηθοποιός.

    Ο ίδιος μίλησε για τους επιστήμονες που εργάζονταν ως σύμβουλοι της ταινίας και παρευρίσκονταν στα γυρίσματα, περιγράφοντάς τους ως «καταρτισμένους και έμπειρους ανθρώπους, που ήξεραν τι να περιμένουν».

    «Όλοι μας είπαν, ότι αυτό θα συνέβαινε και ότι το θέμα ήταν το πότε, όχι το αν θα συνέβαινε. Ο τρόπος που το περιέγραψαν, ήταν ακριβώς όπως συνέβη. Ήταν τρομακτικό να μαθαίνεις σε γυρίσματα ταινίας κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο διάσημος ηθοποιός, που έδωσε τη συνέντευξη στο πλαίσιο μιας επισκόπησης της καριέρας του.

    Στην ταινία, που τότε ανήκε στην κατηγορία του θρίλερ επιστημονικής φαντασίας ο Τζουντ Λο υποδυόταν έναν συνωμοσιολόγο, τον Άλαν Κραμγουίντ, έναν χαρακτήρα, ο οποίος αποκτά δύναμη μέσα από το Διαδίκτυο, έχοντας τεράστιο αριθμό ακολούθων. Εντυπωσιάστηκε μάλιστα από το πώς ο σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ και ο σεναριογράφος Σκοτ Μπερνς προέβλεψαν, όχι μόνο μια παγκόσμια πανδημία, αλλά και την επιδραστικότητα των θεωρητικών της συνωμοσίας, που σπέρνουν σύγχυση και παραπληροφόρηση.

    Ο Τζουντ Λο ως ακραίος συνωμοσιολόγος στην ταινία «Contagion»

    «Ο Σκοτ και ο Στίβεν είχαν κάνει τεράστια έρευνα και μου έστειλαν κάθε είδους συνδέσμους για να παρακολουθήσω διαφορετικούς χαρακτήρες στο Διαδίκτυο, οι οποίοι συγκεντρώνουν ακολούθους με παραληρήματα. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, ίσως περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός είναι, πώς άρχισαν να εμφανίζονται τέτοιοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

    Το «Contagion», όπως είναι γνωστό έχει ως θέμα του μία θανατηφόρα επιδημία, που ξεσπά ξαφνικά και μια ομάδα γιατρών από όλο τον κόσμο καλείται να την αντιμετωπίσει. Την Ασθενή Μηδέν στην ταινία υποδύεται η Γκουίνεθ Πάλτροου, η οποία ακριβώς γι’ αυτό, αφού πεθαίνει αμέσως, παίζει ελάχιστα.

    Η Γκουίνεθ Πάλτροου, ασθενής μηδέν

    Σύμφωνα με το στόρι ο ιός έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο από μία μολυσμένη νυχτερίδα στο Χονγκ Κονγκ και από εκεί εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Τελικά όμως οι γιατροί καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες κατορθώνουν να βρουν το εμβόλιο που σώζει την ανθρωπότητα.

    Οι εισπράξεις της είχαν φθάσει τα 136,5 εκατομμύρια δολάρια και γενικά είχε πάρει καλές κριτικές ενώ η επιστημονική κοινότητα είχε επαινέσει την ταινία για την ακρίβειά της.

    Η αφίσα της ταινίας

    Διαβάστε επίσης:

    Μια λέξη που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, αλλά αναδείχθηκε πρώτη

    «The Queen’s Gambit»: Το φαινόμενο της εποχής κι ένα παιχνίδι που κρατά αιώνες

    Λαμπτήρες UVC εναντίον κορονοϊού – Η θέση του FDA



    ΣΧΟΛΙΑ