• Πολιτισμός

    Το 1821 στα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις μας: Αρχίζουν οι δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

    Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη


    «200 χρόνια συμμετέχουμε», «200 χρόνια οραματιζόμαστε», «200 χρόνια προχωράμε» είναι. μεταξύ άλλων, τα μηνύματα που θα βλέπουν οι τηλεθεατές στις τηλεοράσεις τους με την έναρξη της φετινής επετειακής χρονιάς, που γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

    Παράλληλα, η επέτειος θα υπενθυμίζεται και στις οθόνες του κινητού μας, αφού δίπλα στα λογότυπα των εταιριών –παρόχων θα εμφανίζεται το μήνυμα «GREECE 2021». Και τα δύο είναι συνεργασίες της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και με την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, με την έναρξη της χρονιάς.

    Πέραν αυτών, από την ίδια την Επιτροπή προγραμματίζονται μέσα στο χρόνο τέσσερις δράσεις, πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την διοργάνωση του διεθνούς Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο η ελληνική κοινωνία, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας και προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους θα χαρτογραφήσουν την πορεία της χώρας προς το μέλλον.

    Επίσης, την δημιουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μία πρωτοβουλία που θα φιλοδοξεί να εισάγει την Ελλάδα στην παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία. Ακόμη, τις «Γιορτές των Πόλεων», στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι εκδηλώσεις -ανοιχτές για όλους- στις 51 πρωτεύουσες των νομών.

    Και την δράση «Βαδίζοντας στα χνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι θα ταξιδέψουν σε ιστορικές διαδρομές που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση και την ιστορία των 200 χρόνων, σε 40 πόλεις, σε όλη την Ευρώπη.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, θα εκδοθούν γραμματόσημα και φιλοτελικά προϊόντα που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, ενώ συνεργασία υπάρχει και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, για έρευνα και διαγωνισμούς.

    Γενικότερα, και όπως ανακοινώνει η Επιτροπή, σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται 250 αυτοχρηματοδοτούμενες προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, με την έγκριση και την παροχή της αιγίδας της. Επιπλέον, 120 δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υπό έγκριση.

    Να σημειωθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες έχουν καταθέσει συνολικά 1.827 προτάσεις για δράσεις. Από αυτές, οι 386 ήταν από Δήμους και Περιφέρειες και οι 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες σε όλον τον κόσμο.

    Όσον αφορά στα οικονομικά της διοργάνωσης, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, άρα βασίζεται στις χορηγίες και σε δικές της πρωτοβουλίες. Μία από αυτές είναι το πρόγραμμα που περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων συλλεκτικής αξίας (δύο διμεταλλικά, οκτώ αργυρά και τέσσερα χρυσά), με απεικονίσεις που συνιστούν ένα ταξίδι στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

    Η διάθεση των νομισμάτων θα γίνει από την ίδια την Επιτροπή (μέσω e-shop) και θα ξεκινήσει στις αρχές του επετειακού έτους, ενώ προβλέπεται λίστα προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού, με παραλαβή σταδιακά από το τέλος Ιανουαρίου.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ