• Πολιτισμός

    Θόδωρος Δασκαλάκης: Lasciatemi Cantare στη Γιάννα Γραμματοπούλου

    Θόδωρος Δασκαλάκης: Lasciatemi Cantare στη Γιάννα Γραμματοπούλου


    Ο Θόδωρος Δασκαλάκης τιτλοφορεί τη νέα του σειρά έργα  Lasciatemi Cantare. Δηλαδή, αφήστε με να τραγουδήσω. Στη Γιάννα Γραμματοπούλου και την γκαλερί Έκφραση η ατομική του έκθεση. Αναμένεται με ενδιαφέρον από το φιλότεχνο κοινό.

    Αποτελείται από έργα που εγκαινιάζουν τον καινούριο κύκλο δημιουργίας του καλλιτέχνη. Ο Θόδωρος Δασκαλάκης συνδιαλέγεται αδιάλειπτα με την Ιστορία:  –της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης σαν να πρόκειται για ψηφίδες ενός σπονδηλωτού έργου.

    Αποτυπώνει όλα τα στάδια ενός σισύφειου εγχειρήματος.

    Να συλλάβει ένα αντικείμενο που τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση, επινοώντας εκ νέου τις ρέουσες και σκιερές συνάψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη φύση και το πεπρωμένο του.

    «Ζωγραφικές που θρηνούν, χλευάζουν, οργίζονται. […] Εικόνες θριαμβόλεθρων. Χρώματα εωσφορικά που πολεμούν το καλό γούστο και αμφισβητούν την ύπαρξη της ομορφιάς και της αλήθειας ως εννοιών», παρατηρεί στον κατάλογο της έκθεσης ο επιμελητής Μάνος Στεφανίδης.

    Η αποτύπωση του τραγικού

    «Το τωρινό µου έργο, αποτελεί συμπύκνωση δύο βασικών στοιχείων που κατείχαν κεντρική θέση στα έργα των προηγούμενων ετών. Το στοιχείο του τραγικού και η στιγµή της έκστασης. Τα δύο αυτά στοιχεία δεν πρέπει να αναζητηθούν απαραίτητα, ή ίσως και καθόλου, στη θεµατική των έργων. Αυτό που µε συγκλόνιζε πάντα είναι η αδιάλειπτη αποτύπωση του τραγικού –µε τη διττή του σηµασία, δηλαδή αυτή που αντλεί από την αρχαία τραγωδία και εκείνη της καθημερινής ζωής– στα πρόσωπα και τις κινήσεις των ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Θόδωρος Δασκαλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    Ο Θόδωρος Δασκαλάκης απολαμβάνει την εκτίμηση φιλότεχνων και συλλεκτών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς -στη Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Η.Π.Α.

    Γεννήθηκε στην Γερμανία το 1968 και αποφοίτησε από την περίφημη Ακαδημία του Μονάχου (MunichKunstakademie).

    Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος στο Μόναχο και στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1999.  Πραγματοποίησε εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    «Ζωγραφική σημαίνει άθικτος κόσμος σε σπασμένα τζάμια», σημείωσε ο ίδιος.

    Πληροφορίες

    Έναρξη: Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022, 15:00 – 21:00

    Διάρκεια: 17 Φεβρουαρίου – 12 Μαρτίου 2022



    ΣΧΟΛΙΑ