• Πολιτισμός

    Τέχνη στο Κύμα 2022: Οι έξι καλύτερες εικαστικές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά φέτος

    Τέχνη στο Κύμα 2022: Οι έξι καλύτερες εικαστικές εκθέσεις στα ελληνικά νησιά φέτος

    Η μοναδική Μαρία Ιωάννου, στην πρώτη της δημόσια έκθεση (έργων)


    Το καλοκαίρι θέλει την τέχνη του. Τα ελληνικά νησιά προσφέρουν το απόλυτο σκηνικό. Φέτος, επιμελητές και χώροι εκθέσεων ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Μερικοί από τους πιο δυνατούς διεθνείς και έλληνες εικαστικούς που έχει αναδείξει το εικαστικό στερέωμα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν έργα τους δίπλα στο κύμα.

    Εκθέσεις πέρα από το δημοφιλές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ούτως ή άλλως αφιερώνεται πρωτίστως στις παραστατικές τέχνες και τη μουσική.

    Ιδού έξι προορισμοί.

    Στη Μυτιλήνη

    Η Σουζάν Κέσλερ (Suzanne Kessler) εμφανίζεται φέτος στο γνωστό (και περιζήτητο) πρόγραμμα φιλοξενίας που ίδρυσε ο Δημήτρης Τρύφων με τη Βικτώρια Φασιανού,

    Οι φιλοξενίες πραγματοποιούνται στο εμβληματικό κτήριο στο λιμάνι του νησιού (κληρονομιά της οικογενείας Τρύφωνος εδώ και 120 χρόνια). Όπου οι δημιουργοί μπορούν να συνθέσουν έργα μακριά από τη βαβούρα της σύγχρονης ζωής.

    Η γερμανίδα ζωγράφος θεωρείται μία από τις κορυφαίες του είδους. Μεγάλοι οργανισμοί στη Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια έχουν παρουσιάσει έργα της ενώ έχει διδάξει σε ιδρύματα της Αμερικής και της Γερμανίας.

    Δημιουργεί συνθέσεις και εγκαταστάσεις «εγώ – κατασκευές» (ego constructions) που διαστέλλουν οργανικά συστήματα (όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος)

    Η έκθεση έργων που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της ονομάζεται Οδύσσεια 2018 (Odissea 2018), διάρκεια 11-19 Αυγούστου.

    Σουζάνα Κέσλερ, στη Μυτιλήνη

    «Λεσβιακό καλοκαίρι 2022»

    Το γνωστό και πλούσιο φεστιβάλ Μυτιλήνης Λεσβιακό Καλοκαίρι 2022 ανανεώνει το ραντεβού του

    Περιλαμβάνει από stand up comedy με τη Σοφία Μουτίδου μέχρι παιδικές παραστάσεις. Από τη Φιλαρμονική Δήμου Μυτιλήνης (3/8) μέχρι και συναυλία του Γιάννη Πάριου (4/8). Την εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Αλλά και την Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα με τους Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου (21-22/8).

    Στις Σπέτσες

    Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας και υποστήριξης νέας καλλιτεχνικής παραγωγης AMA House, παρουσιάζεται η δεύτερη έκθεση με τίτλο History of Absence σε επιμέλεια της Ελίνας Αξιώτη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 9 Ιουλίου στο Ίδρυμα Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.), στις Σπέτσες.

    Παρουσιάστηκαν νέες παραγωγές έργων από τις καλλιτέχνιδες Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Agata Ingarden (Αγκάτα Ίνγκαρντεν) και Chloé Royer (Κλοέ Ρουαγιέ).

    Συνεχίζοντας στο ίδιο γενικό πλαίσιο που τέθηκε από την περσινή έκθεση του προγράμματος, με τίτλο Tactile Ghost (με έργα της Εύας Παπαμαργαρίτη και του Μάριου Σταμάτη), το φετινό ερευνητικό πρόγραμμα οργανώνει εναλλακτική ιστορική σπουδή που αναφέρεται σε τοπικές αφηγήσεις και μικρές εναλλακτικές κοσμολογίες.

    Τρεις εικαστικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν μέσα από προσωπικές αναγνώσεις των δημιουργών τους, τρεις ιστορίες βασισμένες σε τοπικές αφηγήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως ερμηνευτικά εργαλεία για να εκφράσουν μη ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σχετιζόμενες με φεμινιστικές θεωρίες. Συγκεκριμένα αναφέρονται στο έργο του Ιάννη Ξενάκη που υπήρξε οικότροφος στο ίδρυμα το οποίο στεγάζει την έκθεση, στον Σπετσιώτη Δημήτρη Κατσώρη, ταριχευτή, που κυνηγούσε στο γειτονικό δάσος και σε τοπικές αφηγήσεις σχετικές με τη Μέδουσα.

    Ελίνα Αξιώτη

    Η επιμελήτρια Ελίνα Αξιώτη (Θεσσαλονίκη, 1981) ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και την Αθήνα.

    Βραβεύτηκε ως επιμελήτρια από το ΝΕΟΝ και τη Whitechapel Gallery με το NΕΟΝ Curatorial Award 2014.

    Το έργο της αφορά στο διεπιστημονικό πλαίσιο μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και κοινωνικών επιστημών.

    Είναι επισκέπτρια Λέκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βρέμης. Το ερευνητικό της έργο έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Ωνάση και το ΝΕΟΝ.

    Μαλβίνα Παναγιωτίδη, questions without answers, copper, από AMA House, στην Κοργιαλένειο στις Σπέτσες

    Μαλβίνα Παναγιωτίδη

    Σύντομη μνεία στην ελληνίδα Μαλβίνα Παναγιωτίδη:

    Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη (Αθήνα, 1985) ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

    Έχει βραβευτεί με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2018) και με το Έπαθλο Σπυρόπουλου (2016).

    Η καλλιτεχνική πρακτική της εστιάζει στα σημεία τομής του αποκρυφιστικού μοντερνισμού, της λειτουργίας του φαντασιακού και της ανοίκειας ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

    Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στους πιο σημαντικούς εικαστικούς χώρους:

    «There is nothing inevitable about time», στον Tavros (2022), «Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης» στο Μουσείο Μπενάκη (2021), «When you touch about me, I think myself», στην Signs στην Κωνσταντινούπολη (2020), «Gone today, here tomorrow», στο πρόγραμμα AnnexM στο Μέγαρο Μουσικής (2019), «Ψυχοσάββατο -Μέρος II» στην πρωτοποριακή Rodeo Gallery (2019), «Αστερισμοί στο χώμα», ΝΕΟΝ & Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κτίριο Αρχαιολογικής συλλογής Κουφονησίου (2018), «The Equilibrists», Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ & New Museum, στο Μουσείο Μπενάκη (2016), «Hypnos Project», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

    Apollo του Τζέφ Κουνς στην Ύδρα

    Στην Ύδρα

    Φυσικά, όποιος επισκεφτεί το αμφιθεατρικό σκηνικό της Ύδρας το φετινό καλοκαίρι, πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από τα Σφαγεία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

    Πρόκειται, όπως προδίδει ο τίτλος του, για το σφαγείο του νησιού, στην άκρο του λιμανιού, που ο ιδιοφυής Δάκης Ιωάννου μετέτρεψε σε εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματός του για τη σύγχρονη τέχνη.

    Φέτος, ύστερα από δύο καλοκαίρια που είχε αναβληθεί, παρουσιάζεται επιτέλους η έκθεση του Τζεφ Κουνς.

    Πρόκειται για τον πιο φημισμένο καλλιτέχνη του κόσμου. Ο ίδιος ο Δάκης Ιωάννου τον ανέδειξε στο διεθνές στερέωμα ως μεταμοντέρνο ανανεωτή της ποπ τέχνης. Εκφραστή του κιτς σε υψιπετή τέχνη.

    Η ενότητα Balloon Dogs έχει αξία τέσσερα εκατομμύρια δολάρια ενώ το Rabbits ένα κόμμα ένα εκατομμύρια.

    Η έκθεσή του στα Σφαγεία ονομάζεται Apollo και παρουσιάζει νέα γλυπτά. Πλαισιώνονται με έτοιμα αντικείμενα που επέπεξε ο ίδιος ώστε να φέρει τον θεατή σε μεταφυσική μέθεξη ανάμεσα στο αρχαίο και το σύγχρονο.

    Από την πασίγνωστη ενότητα «γυάλινες μαγικές σφαίρες» («Gazing balls»), μία μεγάλη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση «Apollo» που παρουσιάζει τώρα στην Ύδρα.

    Διεκδικώντας την κυριολεκτική συμμετοχή του θεατή στη σύνθεση του έργου μέσα από την επιφάνεια καθρέπτη.

    Ο αντικατοπτρισμός του και ως κάθαρση.

    Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται το μνημειώδες γλυπτό του Απόλλωνα που παίζει κιθάρα, με τίτλο Apollo Kithara (2019-2022).

    Η φιγούρα περιστοιχίζεται από νέα γλυπτά ενώ πάνω από το κτήριο του Σφαγείου υπερίπταται το γλυπτό Apollo Wind Spinner (2020-2022).

    Ο ανεμοστροφέας με το πρόσωπο του θεού του ήλιου και της μουσικής, υποδέχεται τον κόσμο που πηγαίνει στην έκθεση και από την άλλη μεριά όσους κατευθύνονται προς το λιμάνι…

    Μία πρωτόγνωρη εμπειρία που οφείλεται για ακόμη μια φορά στον απαράμιλλο οραματιστή Δάκη Ιωάννου.

    Ο Δάκης Ιωάννου ανακυρήχθε φέτος Επίτιμος Δημότης Ύδρας για την «ανεκτίμητη» προσφορά του στο νησί και την τέχνη.

    Την τελετή ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής WET της Μαρίας Ιωάννου στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών Μελίνα Μερκούρη.

    Την πρώτη που παρουσίασε η πρωτότοκη κόρη του Δάκη Ιωάννου, ύστερα από χρόνια «ιδιωτικής» δημιουργίας. Με άκρα μυστικότητα, κυρίως για φίλους και γνωστούς της.

    Πρωτότυπα και εντυπωσιακά έργα, που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες του σώματός της.

    Wet, η έκθεση της Μαρίας Ιωάννου στην Ύδρα

    Στη Νάξο

    Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Κάστρο της Χώρας. Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.

    Ο Ηλίας Παπαηλιάκης δημιουργεί έργα-συστήματα που αποτελούν μελέτες ισορροπίας, μεγεθών και ποσοτήτων.

    Η έκθεση «Η ώρα του μάγου» αποκαλύπτει το σύστημα του ώριμου καλλιτέχνη ο οποίος αναμετράται πλέον με τη μεγάλη κλίμακα. Λύνει το «γρίφο» του μεγέθους. Παρουσιάζει τον μεγαλύτερο πίνακα που έχει ζωγραφίσει μέχρι σήμερα.

    Το «Εργαστήριο παιχνιδιών» πλαισιώνεται από έξι μικρότερα έργα διαστάσεων 2×2 μέτρα έκαστο.

    Οι τίτλοι τους προκύπτουν την ώρα που ο καλλιτέχνης δουλεύει τα έργα: «Το Ηλιοβασίλεμα στο παλάτι», «Αγόρι με μπαλόνι, διαβάζει βιβλίο», «Η ζωή στην εξοχή», «Η ώρα του ήλιου», «Η ώρα του μάγου» και «Το ενυδρείο».

    Σε κάθε έργο αυτής της ενότητας αναδεικνύεται η σχέση της φιγούρας με αντικείμενα. Με φόντο τον ορίζοντα, αποτυπωμένος με διαφορετικούς τρόπους.

    Παρουσιάζει επίσης το γλυπτό «Έξι μελέτες για το κυκλαδικό στερεό», που δουλεύεται περίπου 25 χρόνια.

    Το έργο αποτελείται από δύο μακρόστενα ξύλινα τραπέζια πάνω στα οποία είναι τοποθετημένα έξι γυάλινα κουτιά 40x30x30 εκ.

    Με το συγκεκριμένο γλυπτό, ο Παπαηλιάκης αποτυπώνει στις τρεις διαστάσεις το αναλογικό σύστημα με το οποίο επεξεργάζεται τα ζωγραφικά του έργα.

    Ταυτόχρονα, το γλυπτό συνδέεται με τα κυκλαδικά ειδώλια που είχε την ευκαιρία να μελετήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.

    Έργο του Παπαηλιάκη

    Στο Κουφονήσι

    Δεν είναι πια το ακριβοθώρητο νησί.. Έτσι, για έβδομη φορά φέτος παρουσιάζεται στο Κουφονήσει το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Beyond Darkness.

    Ένα μοναδικό τρίο από τη Γερμανία, ο πολυβραβευμένος βιολοντσελίστας Maximilian Hornung, η εξάρχουσα της Φιλαρμονικής της Βρέμης, βιολονίστα Sarah Christian και η καταξιωμένη πιανίστα Hisako Kawamura παρουσιάζουν έργα-σταθμούς του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Σπεύσατε!

    Στα Κύθηρα

    Στην ομαδική έκθεση Νέες παρουσίες της γκαλερί Follow your Art εκθέτουν έξι νέοι καλλιτέχνες, με έργα γεμάτα ζωή και αισιοδοξία.

    Η Έλενα Αντωνοπούλου παρουσιάζει έργα επίτοιχα, μικρών κυρίως διαστάσεων. Σε αυτά κυριαρχεί η χρήση του άσπρου – μαύρου και της φωτογραφίας.

    Ο Joseph Delhomme (Ζοζεφίν Ντελόμ) με την εικονογραφική πένα του απεικονίζει στιγμές από τα Κύθηρα των θερινών διακοπών του.

    Η Βασιλική Κούκου δημιουργεί εξωπραγματικούς μικρόκοσμους σε μεγέθυνση. Στις συνθέσεις της όλα διαρκώς εξελίσσονται καθώς επηρεάζονται από την καθημερινότητα.

    Ο Γιώργος Συρίγας με τη χαρακτηριστική ζωγραφική σε καμβάδες, γλυπτά, καθημερινά αντικείμενα.

    Η Κατερίνα Χάρου χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως πρώτο στάδιο στη δουλειά της. Το τελικό έργο μπορεί να βγει σε βιομηχανικά υλικά όπως το λάτεξ, η ρητίνη και το πλέξιγκλας.

    Ο Γιώργος Φερέτος με ασπρόμαυρη ζωγραφική επιχειρεί μια υπαρξιακή και ψυχολογική αναζήτηση του εικαστικού χώρου έξω από το στενό χρονικό και τοπικό προσδιορισμό του.

    Η γκαλερί Follow Your Art βρίσκεται διευθύνεται από την εικαστικό Γεωργία Τσέρη, που επιμελείται και τις εκθέσεις της.

    The Jungle, έργο της Βασιλικής Κούκου στην γκαλερί Follow your Art στα Κύθηρα

    Πληροφορίες

    Ηλίας Παπαηλιάκης
    «Η ώρα του μάγου»

    Εγκαίνια: Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, 20:00

    Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
    Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
    Συνεπιμέλεια: Ρένα Σαχά, Κατερίνα Σαχά
    Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, πρώην Σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας.
    Δευτέρα έως Κυριακή, 10:00-13:00 και 19:00-22:00
    Έως 18 Σεπτεμβρίου 2022

    Tryfon.art.residency

    Suzanne Kessler, Artist in residence in Molyvos
    Έκθεση “ODISSEA 2018”

    Λιμάνι της Λέσβου
    11 – 19 Αυγούστου 2022

    email: [email protected]

    Νέες Παρουσίες

    Γκαλερί Follow your heart

    13/8 – 23/8

    Εγκαίνια Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 9:30

    HISTORY OF ABSENCE
    Από το AMA HOUSE

    Εγκαίνια: Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, 19:00 – 22:00.

    Διάρκεια Έκθεσης: 9 Ιουλίου – 11 Σεπτεμβρίου 2022

    Τόπος διεξαγωγής: Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Ίδρυμα, Σπέτσες

    Υπεύθυνη επικοινωνίας Γεωργία Λιάπη, υπεύθυνη επικοινωνίας του AMA House
    e-mail: [email protected]

    Στο Κουφονήσι

    7ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής: “Beyond Darkness”

    Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 στις 21:00

    Ύδρα

    Jeff Koons: Apollo

    DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse
    21.6.2022 – 31.10.2022

    Καθημερινά 11:00-13:00 & 19:00-22:00
    Τρίτη κλειστά



    ΣΧΟΛΙΑ