• Πολιτισμός

    Τα Μαγειρεία των Αρχαίων ταξιδεύουν στον κόσμο

    • NewsRoom

    «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων / Dining with the Ancient Greeks» της Μαρίας Θερμού


    «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων» από τις εκδόσεις Ολκός

    Ύστερα από μια επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, το βιβλίο της Μαρίας Θερμού, «Στα Μαγειρεία των Αρχαίων / Dining with the Ancient Greeks» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ολκός και στην αγγλική γλώσσα, σε μετάφραση Αλεξάνδρας Ντούμα, στοχεύοντας σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τη διατροφή στην αρχαιότητα, ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης της ζωής.

    Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση αρχαίων κειμένων σε αφηγηματική διαδρομή, από την Κυκλαδική και τη Μινωική εποχή, ως την Κλασική και Ελληνιστική. Τα είδη των τροφών και οι πρώτες ύλες, τα εξωτικά προϊόντα, τα συμπόσια, οι μάγειροι και οι συνταγές τους, οι συνήθειες και οι υπερβολές κάθε εποχής, ακόμη και τα σκεύη παρασκευής του φαγητού ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους.

    «Συνομιλητές» της συγγραφέως, ο Αριστοφάνης, ο Μένανδρος, ο πατέρας της γαστρονομίας Αρχέστρατος, ο Αθήναιος με τους Δειπνοσοφιστές, ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής.

    Μπαίνοντας στα μαγειρεία της αρχαιότητας η Μαρία Θερμού, δημοσιογράφος με μακρόχρονη θητεία στο χώρο του πολιτισμού και με ειδίκευση στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, καταγράφει και παρουσιάζει τις μικρές και μεγάλες ιστορίες της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων.

    Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου.



    ΣΧΟΛΙΑ