• Πολιτισμός

    Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τον διευθυντή του, Νίκο Σταμπολίδη

    Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης


    «Ένα βραβείο διεθνές και μάλιστα Βραβείο Κοινού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί δείχνει την απήχηση όχι μόνο της συγκεκριμένης έκθεσης αλλά και της ιδέας που υπάρχει πίσω από αυτήν για τον συνδυασμό της αρχαιότητας με την σύγχρονη τέχνη», λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης, μιλώντας στο Mononews.

    Πρόκειται για το Βραβείο Κοινού «Youniversal» από τον διεθνή φορέα Global Fine Arts Awards, που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός», την επιμέλεια του οποίου είχε ο διευθυντής του κ. Νίκος Σταμπολίδης.

    Μία σπάνια και πρωτότυπη εκθεσιακή σύλληψη υψηλών προδιαγραφών, που πραγματοποιήθηκε το 2019 και όπως αποδεικνύεται, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό εντός και εκτός Ελλάδος. Άλλωστε το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται ειδικά στους επιμελητές των εκθέσεων.

    Ταυτόχρονα εξάλλου πρόκειται και για μία επιβράβευση των δυνατοτήτων των ελληνικών μουσείων, που μπορούν να αντιπαραβληθούν επί ίσοις όροις στους μεγάλους, μουσειακούς οργανισμούς παγκοσμίως.

    Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης ξεναγεί στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα.
    Γραμμή και Πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Αρκεί να σημειωθεί, ότι η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιλέχθηκε αρχικώς ανάμεσα περισσότερες από 2000 άλλες εκθέσεις των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου και εν συνεχεία ανάμεσα στις 99 από 27 χώρες και 74 πόλεις στις έξι ηπείρους, που εκτέθηκαν τελικώς σε ψηφοφορία.

    Ανάμεσά τους μάλιστα, εκθέσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το περιεχόμενο, τον σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους, ισχυροί αντίπαλοι δηλαδή της ελληνικής.

    «Το βραβείο δείχνει η έκθεση τη ροπή που έχει το κοινού σε εκθέσεις όπου η αρχαιότητα συνομιλεί με την σύγχρονη τέχνη», λέει ο κ. Σταμπολίδης. «Γιατί η τέχνη είναι μία. ΄Εχει διάρκεια και συνέχεια. Είναι σαν την γλώσσα, που στην πραγματικότητα δεν χωρίζεται σε αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη. Είναι η ίδια γλώσσα, η ίδια τέχνη εν προκειμένω, με την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο, παράλληλα με την ανθρώπινη συνέχεια και εξέλιξη».

    Αποψη της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» στο
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Στην έκθεση, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του μουσείου «Θεϊκοί Διάλογοι» εκτέθηκαν για πρώτη φορά μαζί 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο σε ανοιχτό διάλογοι με 67 αρχαία έργα.

    Η επιλογή τους μάλιστα, σε συνεργασία με τον ιστορικό της τέχνης Ολιβιέ Μπεργκρούεν έγινε με βάση την έμπνευση που είχαν δώσει στον μεγάλο ζωγράφο τα έργα των ανώνυμων αρχαίων δημιουργών, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων την διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

    Ζώα, πτηνά, θαλάσσια πλάσματα, άνθρωποι και μυθολογικά πλάσματα, όπως ο Κένταυρος και ο Μινώταυρος ενέπνευσαν το ίδιο τόσο τους αρχαίους όσο και τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

    Αποψη της έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός» στο
    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τo πρόγραμμα GFAA Global Fine Art Awards (GFAA) που πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά διεξάγει έρευνα όλο το χρόνο και μόλις για πρώτη φορά φέτος επέλεξε έκθεση ελληνικού μουσείου. Συνολικά η GFAA κατέληξε σε 13 βραβεία για ισάριθμες κατηγορίες εκθέσεων ή καλλιτεχνών, με το «Youniversal» και το «YOU-2», που είναι τα δύο τελικά, να απονέμονται στους πιο δημοφιλείς υποψηφίους, ύστερα από δημόσια ψηφοφορία στον ιστότοπο του GFAA και στα κοινωνικά μέσα.

    «Να προσθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους, όσοι αγάπησαν την έκθεσή μας και την υποστήριξαν με πάθος από όλα τα μέρη του κόσμου και ειδικά από την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Σταμπολίδης αναμένοντας εκτός από το βραβείο και την επανεκκίνηση της λειτουργίας του μουσείου, προετοιμάζοντας νέα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα.

    Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και Πηλός



    ΣΧΟΛΙΑ