• Πολιτισμός

    Steamboat Willie: Τέλος τα πνευματικά δικαιώματα του πρώτου Μίκυ Μάους

    • NewsRoom

    Photo by Robyn Beck / AFP


    Σχεδόν έναν αιώνα μετά το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, ο Μίκυ Μάους γίνεται κτήμα του δημοσίου από σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές επανεκδόσεις, spin-offs, διασκευές… και νομικές μάχες με τη Disney.

    Τα πνευματικά δικαιώματα για το “Steamboat Willie” – ένα σύντομο, ασπρόμαυρο κινούμενο σχέδιο του 1928 που εισήγαγε για πρώτη φορά το κοινό στο σκανταλιάρικο τρωκτικό που θα γινόταν έμβλημα της αμερικανικής ποπ κουλτούρας – λήγουν μετά από 95 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο.

    Η ημερομηνία αυτή έχει εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό στα ημερολόγια όλων, από τους κινηματογραφιστές, τους θαυμαστές και τους δικηγόρους πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι τα στελέχη της Disney, οι οποίοι στο παρελθόν βοήθησαν να ασκηθούν πιέσεις για την αλλαγή του νόμου ώστε να παραταθεί η διάρκεια των αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων.

    “Πρόκειται για μια βαθιά συμβολική, πολυαναμενόμενη στιγμή“, δήλωσε η Τζένιφερ Τζένκινς, διευθύντρια του Κέντρου Duke για τη μελέτη του δημόσιου τομέα.

    Οποιοσδήποτε είναι πλέον ελεύθερος να αντιγράψει, να μοιραστεί, να επαναχρησιμοποιήσει και να προσαρμόσει το “Steamboat Willie” και το “Plane Crazy” – ένα άλλο animation της Disney του 1928 – και τις πρώτες εκδοχές των χαρακτήρων που εμφανίζονται σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων του Μίκυ και της Μίνι.

    Μια ζωτικής σημασίας προειδοποίηση είναι ότι οι μεταγενέστερες εκδοχές των χαρακτήρων, όπως αυτές στην ταινία “Fantasia” του 1940, δεν αποτελούν δημόσιο κτήμα και δεν μπορούν να αντιγραφούν χωρίς επίσκεψη από τους δικηγόρους της Disney.

    Αλλά οι καλλιτέχνες θα είναι ελεύθεροι, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν μια “έκδοση ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή” του “Steamboat Willie”, στην οποία το πλοίο του Μίκυ προσάραξε σε μια ξερή κοίτη ποταμού, ή μια φεμινιστική αναπαράσταση όπου η Μίνι παίρνει το τιμόνι, δήλωσε η Τζένκινς.

    Πηγή: AFP μέσω ertnews

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας από Λήμνο: Μαζί με αυτούς που αποδεικνύουν με την καθημερινή τους πράξη ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική μας ακεραιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη

    Μεσανατολικό: Ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

    Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε Νότια και Βόρεια Κορέα μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία



    ΣΧΟΛΙΑ