• Πολιτισμός

    Τατόι: Ρωγμές και υγρασία στο κτήριο του ανακτόρου – Νωρίτερα οι άμεσες σωστικές ενέργειες

    Αίθουσα του ανακτόρου στο Τατόι σήμερα


    Άδειες από αντικείμενα και καθαρισμένες από τα πάσης φύσεως σκουπίδια είναι πλέον οι αίθουσες του ανακτόρου στο κτήμα του Τατοΐου.

    Ευκρινώς όμως πια φαίνονται και τα προβλήματα που υπάρχουν στους χώρους, λόγω της φθοράς από το χρόνο αλλά και από τους σεισμούς της Αττικής που μεσολάβησαν.

    Υγρασίες στους τοίχους, σάπια τα ξύλινα πορτοπαράθυρα. Και το χειρότερο, οι ρωγμές, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Από τις φωτογραφίες πάντως, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα η υπόγεια αίθουσα προβολής, ένας μικρός κινηματογράφος δηλαδή στον οποίο πολύ συχνά παίζονταν ταινίες για την τέως βασιλική οικογένεια. Ο κινηματογράφος αυτός άλλωστε έπαιξε κατά κάποιο τρόπο το ρόλο του και στην Ιστορία, αφού εκείνη τη βραδιά του πραξικοπήματος της χούντας, δύο ταινίες η μία πίσω από την άλλη είχαν κρατήσει ξύπνιο τον Κωνσταντίνο ώσπου να μάθει τα νέα.

    Στο πλαίσιο των επεμβάσεων που γίνονται πάντως από το ΥΠΠΟ, νωρίτερα και εντός του επομένου μηνός ολοκληρώνονται οι άμεσες σωστικές ενέργειες στο κτήριο του ανακτόρου: Η αποκατάσταση της στέγης για να ακολουθήσει  η τοποθέτηση του προστατευτικού δαπέδου, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ξύλινα πατώματα, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση.

    Παράλληλα έχει ξεκινήσει από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Το κτήριο του Στάβλου μάλιστα  μαζί με το νέο Βουστάσιο και το Ιπποστάσιο, ένα κτηριακό σύνολο περίπου 2.500 τ.μ., συναποτελούν τον μουσειακό πυρήνα μαζί με το Ανάκτορο.  Είναι τα κτήρια στα οποία πρόκειται να εκτεθούν τα αυτοκίνητα και οι άμαξες. Ικανοποιητικά όμως προχωρεί και η καταγραφή και η συντήρηση των αντικειμένων, μεταξύ των οποίων αντικείμενα καθημερινής χρήση, ρουχισμός, έπιπλα και μουσικά όργανα.

    Αίθουσα του ανακτόρου στο Τατόι σήμερα

    Στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων εξάλλου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση που αφορά στον συντονισμό της αρχιτεκτονικής μελέτης του ανακτόρου με την στατική και την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Η συνολική μελέτη πάντως αποκατάστασης του ανακτόρου σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2021, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Επίσης, εντός του Οκτωβρίου πρόκειται να εξεταστεί από το ΚΣΝΜ και το σύνολο των μελετών που αφορά στην αποκατάσταση του κτηρίου των Μαγειρείων και των χρήσεων του ως συνοδού κτηρίου του ανακτόρου.

    Με δεδομένη μαλιστα την ένταξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης εννέα κτηρίων-μνημείων του κτήματος Τατοϊου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 2.300.000 ευρώ, η κ. Μενδώνη έδωσε σαφείς οδηγίες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τον προγραμματισμό των ενεργειών, προκειμένου να τηρηθούν τα πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31/12/2023. Πρόκειται για το Βουτυροκομείο, την οικία του Φροντιστή και το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, την οικία Στουρμ, το κτήριο του Αρχικηπουρού και το Συγκρότημα Στάθμευσης, αποτελούμενο από τέσσερα κτήρια. «Στο κτήμα υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα κτηρίων, το οποίο πρέπει αξιοποιήσουμε σωστά με τις κατάλληλες χρήσεις»,  όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού.

    Η υπόγεια αίθουσα προβολής στο Τατόι

    Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται και η ανάθεση των μελετών από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων για τα κτήρια του Στάβλου και του Βουστασίου, για να ακολουθήσει το Ιπποστάσιο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ