Πολιτισμός

Περφόρμανς υπνωτισμού με τη συμμετοχή του κοινού στο Μέγαρο Μουσικής

Ο καλλιτέχνης Μάρκος Λάτσιενς


Όταν ο υπνωτισμός γίνεται τέχνη! Ή αλλιώς πώς να …κοιμηθείτε στο Μέγαρο Μουσικής! Πρόκειται όμως συγκεκριμένα για την πρωτότυπη έκθεση «Gone today, here tomorrow» (20 Νοεμβρίου ως 26 Ιανουαρίου), στο πλαίσιο της οποίας ο βρετανός καλλιτέχνης Marcos Lutyens πραγματοποιεί την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου δύο περφόρμανς υπνωτισμού με τη συμμετοχή του κοινού στο Μέγαρο Μουσικής (4 και στις 6 το απόγευμα).

Αρχικά, με το έργο «A semantic survey of emotions» ο Marcos Lutyens καλεί το κοινό να συμπληρώσει στο διαδίκτυο μία έρευνα που έχει συντάξει σε συνεργασία με τον νευρολόγο Richard E. Cytowic, για τη σχέση των αισθήσεων με τα χρώματα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον υπνωτισμό, που αποτελεί το βασικό εργαλείο της καλλιτεχνικής του πρακτικής, θα οργανώνει τις συμμετοχικές περφόρμανς, προκειμένου να καταγράψει τη συναισθηματική υποσυνείδητη ανταπόκριση του κοινού στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως κοινωνική και αρχιτεκτονική δομή. Κάθε συνεδρία διαρκεί μία ώρα και πραγματοποιείται στα αγγλικά.

 Στη συνέχεια το υλικό από την έρευνα και τις περφόρμανς θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του έργου «Sentimeter: The Dwelling of Emotion States», που θα αποτελείται από ένα βίντεο και μια παρέμβαση στον χώρο της υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου.

Ο χώρος ανάπτυξης της περφόρμανς

 Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Εύας Βασλαματζή από το Κέντρο για τις Εικαστικές Τέχνες annexM  του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υπό την διεύθυνση της Άννας Καφέτση.

Ο Μάρκος Λάτσιενς, γεννημένος στο Λονδίνο το 1964) ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες και το έργο του επικεντρώνεται στην έρευνα των συνειδητών και ασυνείδητων εγκεφαλικών λειτουργιών και στο συσχετισμό τους με τις κοινωνικές δομές.

Προηγούμενες έρευνές του σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα, την ποιότητα του αέρα, την επικοινωνία με ζώα και φυτά καθώς και άλλες λεπτές δυναμικές, που είναι αόρατες στον μέσο παρατηρητή αλλά επηρεάζουν άμεσα τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η documenta13, η Μπιενάλε της Βενετίας, η Manifesta, η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εκθέσεις σε μουσεία όπως το LACMA στο Λος Άντζελες, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, η Βασιλική Ακαδημία στο Λονδίνο, το MoMA PS1, το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης κ.ά.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο mail: [email protected] και για περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 210 72 82 158. Και δεδομένου, ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


ΣΧΟΛΙΑ