• Πολιτισμός

    Πάτρικ Ντράχι: Ο μεγιστάνας και τα πλάνα του για τον Sotheby’s το 2022

    Πάτρικ Ντράχι: Ο μεγιστάνας και τα πλάνα του για τον Sotheby's το 2022

    Patrick Drahi


    Ο γαλλοισραηλινός μεγιστάνας Πάτρικ Ντράχι (Μαροκκινός στην καταγωγή), επανέρχεται με δυναμικά πλάνα για τον Sotheby’s το 2022.

    Ένα τα τελευταία αριστουργήματα του Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli), που παραμένει σε ιδιωτικά χέρια βγαίνει στο σφυρί. Θα εμφανιστεί στη νυχτερινή δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Γνωστή ως ετήσια εβδομάδα πωλήσεων των Κορυφαίων (κυρίως στην κλασική ζωγραφική) ή Masters Week sales.

    Πρόκειται για τον Άνθρωπο εν πληγή που συμπυκνώνει στο βλέμμα του την οδύνη και τη βαθιά θλίψη του Ιησού, καθώς μαντεύει τα μελλούμενα δεινά.

    Ανθρωπισμός υψηλής αξίας

    Φιλοτεχνήθηκε την όψιμη περίοδο του Μποτιτσέλι, δηλαδή μετά το 1492. Σπανίως εμφανίζονται έργα από αυτήν τη φάση του -μόνο τρία έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα στην αγορά.

    Η σπανιότητά του, το θέμα του, η βιρτουοζιτέ του ζωγράφου ανεβάζουν την αξία του πίνακα στα 40 εκατομμύρια δολάρια, τιμή εκκίνησης.

    Σε αυτή τη σύνθεση με τις εξαιρετικές αποδόσεις των υφασμάτων και την εσωτερική αλήθεια, ο Μποτιτσέλι συνδυάζει τα ιδανικά του ανατέλλοντος ανθρωπισμού με τις απαιτήσεις του χριστιανικού υπερβατισμού.

    Πριν από ένα χρόνο (Ιανουάριος 2021), το έργο Νεαρός άνδρας κρατάει ένα δίσκο του Μποτιτσέλι έπιασε στο σφυρί του Sotheby’s 92,2 εκατομμύρια δολάρια. Η αρχική τιμή του Ανθρώπου εν πληγή, αναμένεται να αυξηθεί και να πλησιάσει το περσινό ρεκόρ.

    Άρχοντας της ασφάλτου

    Αλλά ο Πάτρικ Ντράχι δεν ανοίγει την αυλαία του 2022 μόνο με πίνακες και λάδια. Την τσέπη του αναμένεται να εμπλουτίσει και η δημοπρασία του Sotheby’s με συλλεκτικά αμάξια που θα πραγματοποιηθεί στην Αριζόνα.

    Εκεί θα παραταχτούν στιλπνά διαμάντια της ασφάλτου.

    Η Porche 959 του 1987 (1,2 χαμηλή με 1,5 εκατομμύρια δολάρια υψηλή τιμή στην αγκύλη της εκκίνησης), η γκριζομπλέ Mercedes Benz 300 SL Roadster (2.2 – 2,5 εκατομμύρια δολάρια) και το ίνδαλμα της δεκαετίας του 1980, η Cizeta – Moroder V 16T, του διάσημου μουσικού παραγωγού (όχι ιδιαίτερα γνωστού στην Ελλάδα) Τζόρτζιο Μορόντερ. Εκείνος της έδωσε το όνομά του καθώς υπήρξε επενδυτής στην εταιρεία.

    Αλλαγή στο τοπίο των δημοπρασιών

    Για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η φρενήρης αύξηση των εσόδων που απολαμβάνουν οι μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών σε παγκόσμια κλίμακα;

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οπωσδήποτε θα διαρκέσει ακόμη ένα εξάμηνο κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Από τις αυξήσεις στις αξίες κάποιων επενδύσεων, από τα αμύθητα κέρδη που συγκεντρώνουν οι νέοι επιχειρηματίες της τεχνολογίας και από απρόσμενες εισροές λόγω κορονοϊού.

    Εν τω μεταξύ οι συναλλαγές σε NFT όλο και θα διογκώνονται και στον τομέα των δημοπρασιών. Παρότι πρόκειται να επιβληθούν ορισμένοι κανόνες στον ευρύτερο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Θα υπάρχουν δηλαδή δύο κανάλια για τους οίκους, ο παραδοσιακός τρόπος και ο εντελώς ψηφιακός.

    Ταυτόχρονα, η αγορά της Ασίας παραμένει ένα πηγάδι χωρίς πάτο για τα κέρδη τους.

    Πάντως οι τρεις διεθνείς οίκοι δημοπρασιών (Christie’s, Sotheby’s, Phillips) σημείωσαν συγκεντρωτικά τζίρο 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Δηλαδή κατά περίπου 76% πάνω από τον τζίρο του 2020.

    Cizeta Moroder

    Ολική επαναφορά

    Έτσι δικαιολογούνται και οι φήμες που θέλουν τον Πάτρικ Ντράχι να εισάγει και πάλι τον Sotheby’s με την ιστορία των 277 χρόνων του στο χρηματιστήριο. Ο δισεκατομμυριούχος των τηλεπικοινωνιών θεωρείται ένας από τους «βασιλείς της Γουόλ Στριτ». Ο Sotheby’s υπήρξε μία από τις παλαιότερες εταιρείες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Εκείνος βέβαια αρνείται σθεναρά να ανακοινώσει οτιδήποτε. Αν και όλοι του βγάζουν το καπέλο. Κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την εξαγορά του οίκου να πετάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και να τον σπρώξει στην αγορά εν μέσω κορονοϊού με νέο, κερδοφορο μοντέλο διοίκησης.

    «Έχουμε εξελιχθεί σε αμφιδεξιοτέχνες», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Sotheby’s Τσαρλς Στιούαρτ (Charles Stewart). «Δηλαδή μπορούμε να κατευθύνουμε τα πράγματα και στις δύο κατευθύνσεις. Ή μάλλον, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», διευκρινίζει.

    Ο Πάτρικ Ντράχι αγόρασε τον οίκο το 2019 για 3,7 δισ. δολάρια. Το 2019 έκλεισε με απώλειες  71,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2020 σημείωσε κέρδη 39,1 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ντράχι καταρχήν κατάφερε δραματική μείωση στα λειτουργικά κόστη -η ειδικότητά του. Έχει χαρακτηριστεί ως ο δολοφόνος των εξόδων.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι προσέγγισε σε πωλήσεις τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, περισσότερα από οποιαδήποτε χρονιά στο παρελθόν. Έξι δισεκατομμύρια συγκεντρώθηκαν από δημοπρασίες. Πούλησε 158 λαχνούς με αξία από 5 έως 50 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικά (άλλο ένα τρικ για να προσπεράσει τα εμπόδια της υγειονομικής κρίσης), απέφεραν αποτέλεσμα 1,3 δισ. δολαρίων.

    Ο 58χρονος Ντράχι που απολαμβάνει γαλλική, μαροκινή, ισραηλινή και πορτογαλλική υπηκοότητα, θεωρείται βιρτουόζος στη διαχείρηση του δανεισμού και του χρέους.

    Τον Μάιο του 2021, προσέγγισε δανειστές για να χρηματοδοτήσει 300 εκατομμύρια μέρισμα στους μετόχους του.

    Η αγορά αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον κάθε κίνησή του. Πώς θα συνεχιστεί το ειδύλλιο με την ΒΤ ; Ειδικά εφόσον του αρέσει ιδιαίτερα να ανταγωνίζεται τον ομότιμό του Φρανσουά Πινό στον οποίο ανήκει ο Christie’s. Ένα ντέρμπι υψηλών αποδόσεων ανάμεσα σε τζέντλεμεν φιλότεχνους δισεκατομμυριούχος, που θα ζήλευε ακόμη και ο Τζέιμς Μποντ.

    Διαβάστε επίσης Sotheby’s: Ο οίκος δημοπρασιών κλείνει το μάτι στο αμερικανικό χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ