• Πολιτισμός

    Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο δανδής φωτογράφος των σούπερ μοντέλων

    Πατρίκ Ντεμαρσελιέ: Πέθανε ο δανδής φωτογράφος των σούπερ μοντέλων

    Λίντα Εβανγκελίστα ανάμεσα σε Κρίστι Τέρλινγκτον και Ναόμι Κάμπελ


    Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ απεβίωσε στα 78 του χρόνια. Θα επιβιώνει αέναα μέσα από την ομορφιά των φωτογραφιών του. Ο πιο δανδής από τους φωτογράφους των σούπερ μοντέλων, που αναδείχθηκε μέσα από τις πιο λαμπερές σελίδες της Vogue και του Harper’s Bazaar.

    Στο πρόσωπό του και στη δουλειά του συμπυκνωνόταν ο σφοδρός ανταγωνισμός για την πρωτιά ανάμεσα στα τιτάνια περιοδικά μόδας. Κυρίως τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές του 2000, όταν μεσουρανούσαν πριν από την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

    Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ απεβίωσε

    Πάρε μου τον Πάτρικ

    Ωστόσο, μάλλον επικράτησε η προτίμησή του στη Vogue, στην αμερικανική (ιδιαίτερα μέσα από τη σχέση του με τη θρυλική διευθύντρια Άννα Γίντουρ), την αγγλική και τη γαλλική εκδοχή τους.

    «Πάρε μου τον Πάτρικ» (“Get me Patrick”) ακούγεται πολύ συχνά να λέει η Μέριλ Στριπ ως Άννα Γίντουρ στην ταινία The Devil Wears Prada (Ο διάβολος φοράει Πράντα).

    Η φωτογραφική έκφραση του Πατρίκ Ντεμαρσελιέ διακρίθηκε για την φινέτσα και την απροσποίητη απλότητά της. Μέσα από αυτήν, μπορούσε να συλλάβει τις πιο απροσδιόριστες πτυχές κάθε ανθρώπου.

    Η πιο διάσημη φωτογραφία της

    Ποιες διασημότητες φωτογράφισε;

    Τα πορτρέτα της πριγκίπισσας Νταιάνας παραμένουν τα πιο χαρακτηριστικά. Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ αποτύπωσε με απαράμιλλο τρόπο την ανεπίσημη, αυθόρμητη γλυκήτητά της για την οποία ο κόσμος τη λατρεύει ακόμη. Κάθεται στο πάτωμα, με τη λευκή της τουαλέτα και τη διαμαντένια τιάρα της, αγκαλιάζοντας τα πόδια της.

    Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ γεννήθηκε στην Χάβρη της Γαλλίας και μεταφέρθηκε στο Παρίσι σε ηλικία είκοσι ετών. Ωστόσο, το ιδιαίτερο ταλέντο του αναγνωρίστηκε στην Αμερική.

    Φωτογράφιζε για τη Vogue προτού ακόμη μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1975.

    Στην αγγλική έκδοση, συνεργαζόταν με την κορυφαία στιλίστρια και πρώην μανεκέν Γκρέις Κόντινγκτον.

    Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους οίκους –Christian Dior, Chanel και Giorgio Armani.

    Υπήρξε φωτογράφος του περίφημου ημερολογίου Pirelli τρεις φορές.

    Η κληρονομιά του

    Ωστόσο, η ανατροπή πραγματοποιήθηκε από τον ανταγωνισμό. Το εξώφυλλο της Λίντα Εβανγκελίστα για το τεύχος Σεπτεμβρίου 1992 του Harper’s Bazaar, έμελλε να αλλάξει τη ροή της Ιστορίας. Υπήρξε η αφετηρία της σύγχρονης αισθητικής.

    Ο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ ήταν πατρεμένος με τη Μία Ντεμαρσελιέ. Απέκτησαν τρεις γιους και τρία εγγόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ